Megjelent: 12 éve

Erzsébet-utalvány: kompromisszumokra készül a kormány?

Szakértők szerint mellé lőhet a kormány azzal, ha − a nemzetierőforrás-miniszternek adott felhatalmazása alapján − valóban Erzsébet-utalvánnyal fizetnék ki a szociális juttatásokat. Ésszerű megoldást nyugati példák alapján a kártyás megoldás jelenthet. Közben a Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztése szerint úgy tűnik, hogy a kormány az Erzsébet-utalvány ügyében Brüsszel elmarasztaló döntésére számít. Az Index úgy tudja: a szaktárca öt lehetséges forgatókönyvet készített arra az esetre, ha az unió kötelezettségszegési eljárást kezdeményezne.

Ma már több mint 1,5 millió dolgozó kap Erzsébet-utalványt - mondta el a Népszabadságnak Guller Zoltán, az Erzsébet-utalványt forgalmazó Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) Kft. ügyvezetője, aki az idén bevezetett utalvány jelenlegi forgalmát 90 milliárd forintra becsülte, az év hátralévő részében pedig akár 100 milliárdra is emelkedhet. Ez pontosan egyharmada a francia cégek által korábban uralt piacon elért forgalomnak. Az ügyvezető leszögezte, hogy további elfogadóhelyekkel - nagy hipermarketekkel - folytatnak tárgyalásokat az utalvány elfogadásáról. Mint ismeretes, több hónapos tárgyalások után a Tescóval már szerződést kötöttek. Ahogy korábban a hazai láncok - CBA, Coop, Reál, Arzenál - úgy most a ­Tesco eseté­ben sem közölték a felek, hogy pontosan milyen feltételekkel köttetett a szerződés. Piaci forrásokból úgy tudni, hogy az Auchan és a Spar is az esélyesek között van, ám a NÜSZ Kft. vezetője konkrét cégnevet nem említett.


Segély helyett Erzsébet-utalványAz atv.hu szerint változott a kormány álláspontja a szociális juttatások kiváltásával kapcsolatban. Kiderült, hogy a Magyar Közlöny március 30-i számában megjelentekkel ellentétben, a családi pótlékot nem, csak a rendszeres szociális segély ötödét fizetné az állam pénz helyett Erzsébet-utalványban.

A Napi Gazdaság cikke szerint mellé lőhet a kormány azzal, ha − a nemzetierőforrás-miniszternek adott felhatalmazása alapján − valóban Erzsébet utalvánnyal fizetnék ki a szociális juttatásokat. A lap szerint ésszerű megoldást nyugati példák alapján a kártyás megoldás jelenthet, mind az ellenőrizhetőség, mind a korlátozhatóság szempontjából. Ha megvalósul az ötlet, egy következménnyel biztosan számolhatunk: kialakul az utalványok piaca, lesznek, akik névérték alatt vásárolják meg őket az érintett családoktól - mondja a Népszabadságnak Darvas Ágnes szociológus. Emlékeztetett: a gyerekes családok 15 százalékában nincs aktív foglalkoztatott, vagyis nincs rendszeres munkajövedelem. Ezek a családok szinte teljesen készpénz nélkül maradhatnak. További probléma a szociológus szerint, hogy míg Budapesten számos helyen beváltható az utalvány, addig sok kistelepülésen csak a gyér kínálatú, drága boltokban fizethetnek vele.

Ésszerűbb lenne, ha papíralapú utalvány helyett kártyával lehetne felhasználni a pénzeket. Nyugati országokban megszokott, hogy az ellenőrizendő felhasználású összegeket kártyán kapják meg az érintettek − itthon a Széchenyi Pihenő (SZÉP) kártyára lehetne terelni ezt a forgalmat.


Akár bölcsődei ellátást is fizethetünk Erzsébet-utalvánnyalLapinformáció szerint a kormány azt tervezi, hogy a munkahelyi napközi mellett a bölcsődei díjat is az idén bevezetett utalvánnyal lehessen megfizetni - értesült pontosan meg nem nevezett forrásból a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja: a kormány már tárgyal a cafeteria-rendszer ilyen irányú átalakításáról.

Mint írták, a kabinet nyolcmilliárd forintos pályázattal is segíti a családi és munkahelyi napközik létrehozását, ami hozzájárulhat ahhoz is, hogy a családi napközik díja mérséklődjön. Hozzátették: az alternatív napközik ára jelenleg havonta 40-50 ezer forint, de Budapesten 65-75 ezer forintos tarifával is lehet találkozni. Így kevesen tudnak élni e lehetőséggel - jegyezte meg a lap.


Az Erzsébet-utalványt bírálja BrüsszelAz Európai Bizottság szerint nyíltan diszkriminatív, állami monopólium az Erzsébet utalvány - írja az Index egy birtokába került, szakminisztériumi jelentésre hivatkozva. A versenyjogi vizsgálatot a hazai piac francia szereplői kezdeményezték Brüsszelben, mert szerintük az utalvány sérti a piaci versenyt. A szaktárca szerint nincs miért aggódni, az Erzsébet utalvány EU-konform. Sajtóértesülések szerint a tárcánál mégis öt különböző forgatókönyv készül arra az esetre, ha mégsem.

Ezek egyike a rendszer változatlanul hagyása lenne, a másik négy esetben a kormány kompromisszumot kötne, például mások előtt is kinyitnák az Erzsébet-utalvány forgalmazásának lehetőségét, vagy teljesen megszüntetnék, és alszámlaként átkerülne a SZÉP-kártyára.

atv.hu/Népszabadság/Index/Napi Gazdaság/Magyar Nemzet
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Levonás jöhet a SZÉP Kártyákra! - Erre a határidőre érdemes figyelni!

Az új szabályt a munkavállalónak és a munkáltatóknak is figyelembe kell venniük. Teljes cikk

5 milliárd forintnyi alvó pénz van a SZÉP-kártyákon

A megnövekedett költési kedv ellenére hozzávetőlegesen 5 milliárd forintnyi "alvó pénz" ragadt benn a SZÉP-kártya tulajdonosoknál. A kártyákon... Teljes cikk

Melyek a legnagyobb egészségpénztárak?

Három nagy szereplő határozza meg az egészségpénztárak piacát. A tavalyi évben mind taglétszámban, mind vagyonban nőtt a piac. Kik a nagy... Teljes cikk