Megjelent: 11 éve

Erzsébet-utalvány: kompromisszumokra készül a kormány?

Szakértők szerint mellé lőhet a kormány azzal, ha − a nemzetierőforrás-miniszternek adott felhatalmazása alapján − valóban Erzsébet-utalvánnyal fizetnék ki a szociális juttatásokat. Ésszerű megoldást nyugati példák alapján a kártyás megoldás jelenthet. Közben a Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztése szerint úgy tűnik, hogy a kormány az Erzsébet-utalvány ügyében Brüsszel elmarasztaló döntésére számít. Az Index úgy tudja: a szaktárca öt lehetséges forgatókönyvet készített arra az esetre, ha az unió kötelezettségszegési eljárást kezdeményezne.

Ma már több mint 1,5 millió dolgozó kap Erzsébet-utalványt - mondta el a Népszabadságnak Guller Zoltán, az Erzsébet-utalványt forgalmazó Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) Kft. ügyvezetője, aki az idén bevezetett utalvány jelenlegi forgalmát 90 milliárd forintra becsülte, az év hátralévő részében pedig akár 100 milliárdra is emelkedhet. Ez pontosan egyharmada a francia cégek által korábban uralt piacon elért forgalomnak. Az ügyvezető leszögezte, hogy további elfogadóhelyekkel - nagy hipermarketekkel - folytatnak tárgyalásokat az utalvány elfogadásáról. Mint ismeretes, több hónapos tárgyalások után a Tescóval már szerződést kötöttek. Ahogy korábban a hazai láncok - CBA, Coop, Reál, Arzenál - úgy most a ­Tesco eseté­ben sem közölték a felek, hogy pontosan milyen feltételekkel köttetett a szerződés. Piaci forrásokból úgy tudni, hogy az Auchan és a Spar is az esélyesek között van, ám a NÜSZ Kft. vezetője konkrét cégnevet nem említett.


Segély helyett Erzsébet-utalványAz atv.hu szerint változott a kormány álláspontja a szociális juttatások kiváltásával kapcsolatban. Kiderült, hogy a Magyar Közlöny március 30-i számában megjelentekkel ellentétben, a családi pótlékot nem, csak a rendszeres szociális segély ötödét fizetné az állam pénz helyett Erzsébet-utalványban.

A Napi Gazdaság cikke szerint mellé lőhet a kormány azzal, ha − a nemzetierőforrás-miniszternek adott felhatalmazása alapján − valóban Erzsébet utalvánnyal fizetnék ki a szociális juttatásokat. A lap szerint ésszerű megoldást nyugati példák alapján a kártyás megoldás jelenthet, mind az ellenőrizhetőség, mind a korlátozhatóság szempontjából. Ha megvalósul az ötlet, egy következménnyel biztosan számolhatunk: kialakul az utalványok piaca, lesznek, akik névérték alatt vásárolják meg őket az érintett családoktól - mondja a Népszabadságnak Darvas Ágnes szociológus. Emlékeztetett: a gyerekes családok 15 százalékában nincs aktív foglalkoztatott, vagyis nincs rendszeres munkajövedelem. Ezek a családok szinte teljesen készpénz nélkül maradhatnak. További probléma a szociológus szerint, hogy míg Budapesten számos helyen beváltható az utalvány, addig sok kistelepülésen csak a gyér kínálatú, drága boltokban fizethetnek vele.

Ésszerűbb lenne, ha papíralapú utalvány helyett kártyával lehetne felhasználni a pénzeket. Nyugati országokban megszokott, hogy az ellenőrizendő felhasználású összegeket kártyán kapják meg az érintettek − itthon a Széchenyi Pihenő (SZÉP) kártyára lehetne terelni ezt a forgalmat.


Akár bölcsődei ellátást is fizethetünk Erzsébet-utalvánnyalLapinformáció szerint a kormány azt tervezi, hogy a munkahelyi napközi mellett a bölcsődei díjat is az idén bevezetett utalvánnyal lehessen megfizetni - értesült pontosan meg nem nevezett forrásból a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja: a kormány már tárgyal a cafeteria-rendszer ilyen irányú átalakításáról.

Mint írták, a kabinet nyolcmilliárd forintos pályázattal is segíti a családi és munkahelyi napközik létrehozását, ami hozzájárulhat ahhoz is, hogy a családi napközik díja mérséklődjön. Hozzátették: az alternatív napközik ára jelenleg havonta 40-50 ezer forint, de Budapesten 65-75 ezer forintos tarifával is lehet találkozni. Így kevesen tudnak élni e lehetőséggel - jegyezte meg a lap.


Az Erzsébet-utalványt bírálja BrüsszelAz Európai Bizottság szerint nyíltan diszkriminatív, állami monopólium az Erzsébet utalvány - írja az Index egy birtokába került, szakminisztériumi jelentésre hivatkozva. A versenyjogi vizsgálatot a hazai piac francia szereplői kezdeményezték Brüsszelben, mert szerintük az utalvány sérti a piaci versenyt. A szaktárca szerint nincs miért aggódni, az Erzsébet utalvány EU-konform. Sajtóértesülések szerint a tárcánál mégis öt különböző forgatókönyv készül arra az esetre, ha mégsem.

Ezek egyike a rendszer változatlanul hagyása lenne, a másik négy esetben a kormány kompromisszumot kötne, például mások előtt is kinyitnák az Erzsébet-utalvány forgalmazásának lehetőségét, vagy teljesen megszüntetnék, és alszámlaként átkerülne a SZÉP-kártyára.

atv.hu/Népszabadság/Index/Napi Gazdaság/Magyar Nemzet
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
  • 2023.09.01I Land gamifikált készségfejlesztés Gamifikált készségfejlesztő e-learning programunk játszva tanít: 30 napon keresztül, napi 20-30 percben egy izgalmas virtuális küldetésen vezetjük végig a résztvevőket. Részletek Jegyek
  • 2023.10.10MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE 150+ KIÁLLÍTÓ, TÖBB SZÁZ ÁLLÁS ÉS SZAKMAI GYAKORLAT VÁR! Kiállítóink hallgatókat, frissdiplomásokat és tapasztalt munkavállalókat is várnak állásajánlataikkal. Részletek Jegyek
További cikkek
Adómentes juttatásként is adható belépő a dolgozóknak az atlétikai vb-re

A juttatás megvalósítása munkáltatói oldalról többféleképpen lehetséges. Teljes cikk

Így csökkenthetők a munkába járás költségei

A kilométer költségtérítés mértéke még év elején a duplájára nőtt, így a munkáltatók idén 30 Ft/km térítést adhatnak az érintetteknek... Teljes cikk

Dohánygyári örömök: Több mint 200 millió forint jutalmat osztott szét a Continental

A több mint 500 munkavállalót foglalkoztató Continental Dohányipari Zrt. 17 százalékkal emelte munkavállalói bérét, a cafeteria keretösszegét 10... Teljes cikk