Megjelent: 9 éve

Esti fények az irodaablakban - miért túlórázunk annyit?

A legtöbb irodaház fényárban úszik jóval a munkaidő letelte után is. Vajon csak a túlterhelt munkatársak vannak bent ilyenkor? Nézzük, kik vannak még az épületben!

A munka szerelmese

Észre sem veszi, hogy elrepült az idő. Belefeledkezve dolgozik, míg a takarítók körbe nem porszívózzák.

A maximalista

Igényesnek, alaposnak mondja magát, de valójában elérhetetlenül magasra teszi a lécet. Az elképzelt tökéleteshez viszonyítja minden munkájának végeredményét. Már 200százaléknál jár, de még mindig nem elégedett. Hát marad.

A chatelő

Egész nap jelen van a facebookon, mert imád csevegni a barátaival. Ettől persze nehezen halad a munkájával. Késő délután igyekszik behozni önmagát, bosszankodva, hogy itt gályázik, míg a többiek már rég a törzshelyükön ülnek. Mivel velük chatelt, biztos benne, hogy cége kizsigerelőbb a többiekénél.

Az iszapbirkózó

Az utolsó pillanatig küzd az elemekkel. Legyen bármilyen káosz, információhiány vagy messzi távolban lebegő cél, feltűri az inge ujját, és megpróbál megbirkózni vele.

A váltóversenyző

Egy konkrét személy - legtöbbször a főnöke - elindulását várja, csak utána pályázik el. Ha pechje van, az illető szeret késő estig dolgozni.

A tűzoltó

A váratlanul beeső problémák, betervezetlen feladatok akkor sem hagyják nyugodni, ha egyébként ráérne foglalkozni vele másnap is. Tudja, hogy a kicsi szikrákból lesznek a nagy lángok, ezért muszáj azonnal megoldást találnia.

Az aggódó

Nagyon lassan halad a napi munkájával, mert mindent sokszorosan ellenőriz. Inkább megkérdez másokat is, tényleg jól tudja-e, mit hogyan kell megcsinálni. Nehezen hagy félbe valamit, hátha pont az kell majd holnap reggelre. Nem tud, nem mer hazamenni.

A bulizós

Remek barátokra talált munkatársai körében. Jó mulatság az ebédszünet, kiválóan lehet beszélgetni, ha már a kollégák zöme hazament. És persze, még egy sör is jólesik a hosszú nap után.

A magányos

Szeret éjszakába nyúlóan bent maradni. A munka segít, hogy elkerülje a magány érzését. Emellett a napi feladatokra sokkal könnyebb megoldást találnia, mint arra, hogyan leljen barátokra, vagy hogyan oldja fel a rossz otthoni légkört.

A győztes

Na, ő azután haza nem megy mások előtt! Neki van a legtöbb feladata, a legnehezebb dolga, a legfontosabb munkája.

Az internetező

Megnézi a részvényárfolyamot vagy valamelyik hírportált, majd onnan tovább megy egy másik linkre. Mire felnéz, már sötét van odakinn.

Az elúszó

Rendszeresen alábecsüli, hogy mennyi idő szükséges egy feladat elvégzéséhez. Emiatt gyakran olyan határidőket ígér, amit csak úgy tud tartani, ha tovább bent marad.

Miért érdemes átgondolni, hogy a túlterheltségen kívül miért túlórázunk?

 • Mert hosszú távon mindig visszaüt a tartós feszültség.
 • Mert ki sem alakítja vagy elveszítheti azokat a feltöltő programokat, baráti és családi kapcsolatokat, amelyek miatt érdemes hazamenni.
 • Mert nem tudja őszintén azt mondani, csak a sok munkája miatt ért későn haza. Ott bujkál a bűntudat, ami könnyen lázas otthoni munkába sodorhatja, vagy megjelenik a harag: "Ezért kár volt hazajönni!"

  Mit tegyen, ha önmagára ismert egy vagy akár több leírásban?

  Nem mindegy, egyet vagy többet tart magára nézve igaznak, és az sem, melyiket, milyen kombinációban. A maximalizmus, a magány, az aggodalom, a győzni akarás, stb. mögött egymástól nagyon különböző okok állhatnak.

  Éppen ezért érdemes felkeresnie egy szakembert. 1-2 óra alatt segít megtalálni, mi a közös okuk, gyökerük ezeknek a túlóráknak, amelyekbe legtöbbször öntudatlanul sodródik bele. Már ez is sokat segít. Azután majd eldönti, akar-e tovább dolgozni vele közösen ezek megoldásán.

  Dr. Marik Ágnes
  pszichiáter, tréner és coach
  www.selfmapping.com

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  További cikkek
  Kitüntetett autóbusz-vezetők: 9 ezerszer kerülték meg a Földet baleset nélkül

  Közel 460 munkavállaló teljesítményét jutalmazta idén a Volánbusz kitüntetéssel, illetve elismeréssel – közülük mintegy 300 autóbusz-vezető... Teljes cikk

  TÉR típushibák, avagy mit ne kövessünk el

  Jártamban-keltemben a minap, megkérdezték tőlem, hogy tudnék-e valami jótanáccsal szolgálni egy bevezetés előtt álló, egészen friss... Teljes cikk

  Új ösztönzőrendszer és béremelés a McDonalds-nál

  A kihívásokkal teli munkaerőpiaci helyzet és a tartósan magas infláció miatt kiemelten kezeli a Progress Étteremhálózat Kft. a saját... Teljes cikk