Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Európai szintű jogokat a munkavállalóknak!

Az Európa Tanács, valamint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) közös szemináriumot rendezett ma az Európai Szociális Kartáról. A rendezvény célja felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarország ratifikálja a Módosított Európai Szociális Kartát és a kollektív panaszok rendszerének biztosításáról szóló kiegészítő jegyzőkönyvet.

images

A jegyzőkönyv lehetővé teszi, hogy nemzetközi társadalmi szervezetek panaszt tegyenek az Európa Tanács illetékes szervei előtt a karta megsértése miatt bármely olyan részes állam kormánya ellen, amelyik ezt a jegyzőkönyvet ratifikálta - vagyis alávetette magát a kollektív panasz eljárásnak.

A szemináriumon a magyar hatóságok átfogó tájékoztatást kaptak a témáról, így jobban megismerik a kartát, annak esetjogát szélesebb körben tudják alkalmazni. A szervezők céljai között az is szerepelt, hogy Magyarország számára segítséget adjanak az éves jelentés elkészítéséhez. A rendezvényen részt vettek a tárcaközi bizottság tagjai, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának, illetve az ifjúsági, szociális és családügyi bizottság tagjai, a szociális partnerek képviselői.

Az Európa Tanács eredeti egyezménye, az 1961-ben elfogadott Európai Szociális Karta az alapvető európai gazdasági és szociális jogok megfogalmazása.

A karta ellenőrző mechanizmusát tette hatékonyabbá az 1991-ben létrejött ún. módosító jegyzőkönyv. Ezt Magyarország ratifikálta ugyan 2003-ban, de törvényben nem hirdették ki, mert a kellő számú ratifikáció még hiányzik ehhez.

  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter