kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Év végi céges partik - a nagyok elmaradnak, de

Ez már a második december, amikor a Covid miatt a több száz főt megmozgató év végi céges partik túlnyomó része elmarad. Amint körképünkből és saját felmérésünkből kiderül, azért a munkaadók egy része kisebb összejöveteleket szervez és sok a kreatív elem. Ahol pedig elmarad minden, ott érdemes egy késő téli, az üzletet és a szórakozást vegyítő évindítóban gondolkodni. A céges parti ugyanis fontos fórum és HR-eszköz.

Év végi parti, karácsonyi parti-

“Úgy látom, hogy a nagy létszámú vállalati események idén elmaradnak, inkább a kisebb csapatok, osztályok jönnek össze akár egy étteremben” - mondja Duca Andrea, a HD Group kommunikációs ügynökség ügyvezetője. “Augusztus-október között nagyon sok üzleti eseményt szerveztünk, azonban a negyedik Covid-hullámmal, decemberre már alig-alig rendeltek a megbízók eseményt. A nemzetközi nagyvállalatok többnyire az anyacég szabályzatát követik, ami általában szigorú” - teszi hozzá.

“A járványadatok romlásával november óta drasztikus lemondási hullám indult el az ágazatban” - erősíti meg Horváthné Zsigmond Eszter, a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége főtitkára. A tagjaik körében készített nem reprezentatív felmérés szerint a megbízók az év végére tervezett rendezvényállomány 60-80%-át mondták le. A meg nem valósult események 48%-ától elálltak, 44 %-át áttették egy új időpontra, és 8% -át tervezik online megvalósítani.

Standup és főzés az online eventeken

Duca Andrea azt is tapasztalja, hogy a tavalyinál valamivel kevesebb lesz az online esemény. Ahol lesz, ott az információátadás, a vezetői évértékelés mellett szórakoztató elemek is megjelennek. Ilyen például a közös főzés egy ismert szakáccsal, vagy standupos humoristák előadása. Utóbbiak programjában is változást lát Duca Andrea: a standuposok kérésre már akár cégre is szabják műsorukat, például beleviszik a céges szlenget a produkciójukba.

A Covid megváltoztatta a megrendelők igényeit is. A gyorsan változó járványhelyzet miatt elvárás lett a rendezvényszervezőktől a rövidebb reakcióidő. “Aminek a megszervezésére korábban hónapok álltak rendelkezésre, most csak hetek, sőt, online eseményeknél már az is előfordult, hogy 5 nap múlva kellett megszervezni” - mondja a HD Group vezetője.

Nem annyira borús a kép, ha az olvasóink körében november végén-december elején készített szintén nem reprezentatív felmérést vesszük alapul. Itt szinte hajszálra azonos arányt képviselnek azok a cégek, ahol lesz valamilyen, akár kiscsoportos összejövetel és ahol egyáltalán nem.

Céges körkép

Megkerestünk tíz magyarországi vállalatot különféle iparágakból, azzal a kérdéssel, milyen év végi eseményeket tartanak meg és milyen formában. Hatan válaszoltak.

A Magyar Posta vezetése úgy döntött: nem tartja meg szokásos év végi rendezvényeit és nem javasolja kisebb szervezeti egységek számára sem az év végi összejöveteleket. Ennek oka, hogy munkatársaik - kiemelten a kézbesítők, a postákon dolgozók - fokozottan ki vannak téve a járványveszélynek a személyes ügyfélkapcsolat miatt. Emellett az év végi csúcsszezon miatt egy-egy esetleges megbetegedési hullám bármely üzemben komoly problémákat okozhatna a csomaglogisztikában. A cég a karácsony előtti időszakban a belső kommunikációs platformokon, tehát elsősorban online kommunikál.

AzOTP Bank sem tartja meg nagyobb év végi rendezvényeit. “Az egyes szervezeti egységek online programportfolióból választhatnak, a bank így támogatja a kollégák ünnepekre való ráhangolódását. A programok keretében lehetőség van közös sütemény sütésre, logikai és szerepjátékokra, ezekkel is próbáljuk enyhíteni a járványhelyzet miatti szociális kapcsolattartási nehézségeket. Az egyes szervezeti egységek dönthettek/dönthetnek arról is, hogy előre hozzák vagy esetleg elhalasszák a közös ünneplést, mindig betartva az aktuális járványügyi előírásokat” - válaszolta portálunknak a bank sajtóosztálya.

“Nagyszabású, tömeges karácsonyi rendezvényt nem tartunk” - kaptuk a választ a Magyar Telekomtól. A kisebb csapatok maguk dönthetnek az év végi rendezvény megtartásáról, de a cég az online rendezvényeket preferálja. Személyes jelenléttel tartott belsős karácsonyi rendezvényre csak védettségi kártyával rendelkező munkatársak mehetnek.

Az ételkiszállításban működő Wolt Magyarország sem szervez a munkatársainak közös karácsonyi partit. Az irodai kollégák egy jótékonysági akcióban közreműködhettek Mikulás napján, amely közösségépítésnek is megfelelt. (Aznap a cég minden megrendelésből 100 Ft-ot jótékony célra különített el, az így összegyűlt összeget pedig a János Kórház gyermeksebészeti osztályának ajánlotta fel). A Wolt közel 200 irodai munkatársa futárnak állt. A legtöbben elektromos autókat használtak, kis csoportokban indultak útnak, néhány órát voltak terepen, egymást váltva. A nap az irodaház udvarán, szabadtéren, közös forralt boros koccintással zárult.

A Siemensnél elmaradt a Mikulás-napi rendezvény, és nem lesz karácsonyi ünnepség sem - tudtuk meg Arató Márk kommunikációs vezetőtől. Az egyes csapatok maguk döntenek, hogy milyen módon ünnepelnek az év végével. “Mi a kommunikáción például önkéntes munkát végeztünk, az egyik, jószolgálati munkát ellátó alapítvány számára vállaltunk borítékolást. A karácsonyi partizás helyett elvégzett fizikai munkának annyira jó visszhangja volt, hogy a jövőben is így tervezzük.” Arató Márk hozzátette, hogy ajándékokból sem lesz hiány. “Igaz, ezeket nem a cég munkatársai kapják, hanem adják; a munkatársak számára többféle adományozási programot szerveztünk, a hagyományos cipősdoboz akció mellett idén célzott támogatást is lehetett választani, valamint csokit gyűjtöttünk a kiszemelt vidéki kórházakban gyógyuló gyermekeknek.”

“A járványhelyzetre tekintettel nem tartunk olyan fizikai eseményt, ahol jelentős számú kolléga gyűlne össze egyszerre, Helyette több kisebb, illetve online programmal várjuk munkatársainkkal együtt a karácsonyt” - tudtuk meg Hevesi Nórától, a Tesco kommunikációs vezetőjétől. Online aktivitásaik között szerepelt Mikulás ünnepség, valamint december folyamán többször virtuális meseolvasást és kézművesfoglalkozást is szerveznek a tescós gyerekeknek. Hozzátette, az áruházi csapatok és a logisztikai központok csapatai a vezetőjükkel együtt ünnepelnek majd: közös ebéddel, vacsorával kedveskedünk minden kollégának a saját áruházában a járványügyi szabályok maximális betartásával. Az irodai munkatársaknak szintén biztosítjuk a lehetőséget arra, hogy igény szerint kisebb csapatokban együtt ünnepeljenek.

A Tesco emellett különféle játékos programokat szervez, például beöltözős napot karácsonyi csúnya pulcsikkal; jótékonysági sütivásárt, karácsonyi díszítő-, illetve hangulat- és díszkészítő versenyt, melyek során a kollégák az ünnepi köntösbe öltöztetett közös terekről készült, illetve az áruházi, raktári, irodai csapatok karácsonyi hangulatát tükröző, valamint saját kezűleg otthon készített karácsonyi díszeiket bemutató fotókkal versenghetnek különféle nyereményekért. A dolgozók emellett Tesco-termékekből összeállított ajándékcsomaggal készülnek.

Jöhet egy laza februári évindító

Duca Andrea azt javasolja a vállalatoknak, ha elmarad idén a nagy céges összejövetel, gondolkodjanak egy szórakozással egybekötött évindítóban például februárban. Itt az üzleti célok kijelölése és tudatosítása mellett lehet egy esti elvonulás vagy egy közös ebéd is. “Az informális összejövetelek nem tűnnek el, mindig meglesz a helyük a vállalati világban. A munkavállalók vágynak a közös szórakozásra, és ez erősíti a csapat összetartását és a vállalatoknak szükségük van arra, hogy a kollégáik és partnereik megtapasztalják a személyes márkaélményt” - mondja Duca Andrea.

  • 2023.12.07IV. euChance KLUB Negyedik alkalommal és idén utoljára gyűlik össze az euChance Klub! Az izgalmas témák mellett értékeljük majd a Klub első évét is: sikerek és megoldásra váró feladatok számba vétele és a következő év tervezése.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek