Megjelent: 7 éve

Ezek lesznek idén az e-learning trendek

Jó ideje annak, hogy megszületett az e-learning fogalma. Tendenciaként elmondható, hogy egyre több nevelési, oktatási intézménynél, munkahelyen, szervezetben alkalmazzák a tanulás ezen formáját. A felhasználók számának növekedése mellett a technológiai fejlesztések sem elhanyagolhatóak. Az e-learning tippekkel szolgáló HR-blog írója a 2014-es e-learning trendekről számol be.

images

Tabletre váltás

2013-ban egy táblagép osztási hullám vette kezdetét, amelyre Magyarországon is példa volt, méghozzá Egerben. A cikk szerint a tanulókat ideje lenne megszabadítani a több kilós könyvekkel tömött iskolatáskáktól, és a könyveket táblagépekre átdolgozni. Itthon a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó kezdett bele az elektronikus tankönyvek fejlesztésére, reméljük, ha nem is idén, de a közeljövőben kiteljesedhet ez a trend.


Mobilra váltásNehezen képzelhető el manapság felnőtt, dolgozó ember (okos)telefon nélkül. Ezt a tényt az e-learning fejlesztők is felismerték, így egyre több oktatásmenedzsment rendszer rendelkezik mobil templattel, és egyre több fejlesztő eszköz képes mobiltelefonra is tananyagot készíteni. Az elmúlt hetekben a Lectora is nyilvánosságra hozta, hogy szoftverüket már mobileszközökön is tesztelik.


Több játékEgyre divatosabbá válik a „gamification” kifejezés, ami annyit jelent: játszva tanulás. A tanulási folyamat során a tanulók jutalmakat szerezhetnek, klánokba verődhetnek, pontokat gyűjthetnek.


MOOCAz elmúlt két évben folyamatosan születtek olyan platfromok, amelyeken a tömeges oktatás megvalósíthatóvá vált. Ezek hátterében általában egy-egy népszerű egyetem áll.


Social mediaA közösségi média eddig is hozzájárult a tanulók kapcsolattartásához, mostanra pedig a tudás megosztási színtereként is funkcionálnak. Tanulói csoportok alakulnak, ahol mindenki megoszthatja, mit tanult, milyen eredménnyel, milyen cikket olvasott, ha pedig egy érdekes tanulmányt talált, fel is töltheti.


Tantermi képzések további csökkenéseMi is tapasztaljuk, hogy az idő- és költséghatékonyság tükrében egyre több cég emeli át tantermi képzéseit online környezetbe. Észrevehető, hogy a cégek kezdik felismerni, hogy e-learninggel nem csak elméleti tudás átadása, hanem készségfejlesztés is lehetséges.


Desktop gépek kihalásaAmióta megjelentek a laptopok, az asztali gépek lassú eltűnésének lehettünk tanúi. Amióta viszont megjelentek az első táblagépek és okostelefonok, ez a folyamat felgyorsult, és egyre többször tapasztaljuk, hogy a hagyományos asztali gépet, valamilyen hordozható eszköz váltja fel. Ez persze kihatással van az újonnan készülő tananyagokra is, hiszen más-más felbontást igényel mindegyik.


Több tanulásEgy kimutatás szerint az online tanulók 47 százaléka 26 év feletti. Ez azt jelenti, hogy már nem elég elvégezni egy egyetemet, vagy főiskolát, a tudást folyamatosan frissen kell tartani, a rohamosan fejlődő világban pedig szükségessé válik az új ismeretek folyamatos megtanulása. Nem beszélve arról, hogy a Lifelong Learning kifejezés és annak művelése is divatossá vált.


HTML5Aki készített már tananyagot, tudja, hogy milyen problémák merülnek fel, legyen szó akár flash, akár html tartalomról. Megoldásnak a HTML5-öt tarják, amely ötvözi a két formátumot, így html-ben is hasonlóan szép, dinamikus megoldások készíthetőek, mint flashben, mégsem kell attól tartanunk, hogy az oldalak és animációk lassan töltődnek be, vagy valamilyen JAVA probléma miatt hibák lépnek fel teljesítés közben.


Növekvő interaktivitásMint tudjuk, egy tananyag hamar élvezhetetlenné és unalmassá válhat, ha olvasókönyvként készítjük el. Az eredményesség jegyében, szükséges a tanulók figyelmének megragadása, legyen az valamilyen játék, kirakó, kérdés, animáció, vagy kerettörténet.

Ezek lennének tehát azok a trendek, amelyek 2014-ben folytatódnak, kiteljesednek. Kíváncsian várjuk, melyik fog először rohamosan elterjedni, mely lesz az amelyik esetleg a feledés homályába vész.
  • 2021.07.31Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Bekapcsolódik a Magyar Közút a MATE hallgatóinak képzésébe

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), amelynek hallgatói ebből... Teljes cikk

Akár 55 évesen is lehet Diákhitelt igényelni

Már elérhetők a Diákhitel Központnál azok a képzési hitelek, amelyek arra szolgálnak, hogy a tanulással járó esetleges anyagi terhek ne jelentsenek... Teljes cikk

Mostantól a Hungaroringen képzik a Volánbusz sofőrjeit

A buszsofőrök képzését is magában foglaló együttműködési megállapodást kötött a Volánbusz Zrt. a Hungaroring Sport Zrt.-vel, valamint a... Teljes cikk