Megjelent: 6 éve

Ezek lesznek idén az e-learning trendek

Jó ideje annak, hogy megszületett az e-learning fogalma. Tendenciaként elmondható, hogy egyre több nevelési, oktatási intézménynél, munkahelyen, szervezetben alkalmazzák a tanulás ezen formáját. A felhasználók számának növekedése mellett a technológiai fejlesztések sem elhanyagolhatóak. Az e-learning tippekkel szolgáló HR-blog írója a 2014-es e-learning trendekről számol be.

Tabletre váltás

2013-ban egy táblagép osztási hullám vette kezdetét, amelyre Magyarországon is példa volt, méghozzá Egerben. A cikk szerint a tanulókat ideje lenne megszabadítani a több kilós könyvekkel tömött iskolatáskáktól, és a könyveket táblagépekre átdolgozni. Itthon a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó kezdett bele az elektronikus tankönyvek fejlesztésére, reméljük, ha nem is idén, de a közeljövőben kiteljesedhet ez a trend.

Mobilra váltás

Nehezen képzelhető el manapság felnőtt, dolgozó ember (okos)telefon nélkül. Ezt a tényt az e-learning fejlesztők is felismerték, így egyre több oktatásmenedzsment rendszer rendelkezik mobil templattel, és egyre több fejlesztő eszköz képes mobiltelefonra is tananyagot készíteni. Az elmúlt hetekben a Lectora is nyilvánosságra hozta, hogy szoftverüket már mobileszközökön is tesztelik.

Több játék

Egyre divatosabbá válik a „gamification” kifejezés, ami annyit jelent: játszva tanulás. A tanulási folyamat során a tanulók jutalmakat szerezhetnek, klánokba verődhetnek, pontokat gyűjthetnek.

MOOC

Az elmúlt két évben folyamatosan születtek olyan platfromok, amelyeken a tömeges oktatás megvalósíthatóvá vált. Ezek hátterében általában egy-egy népszerű egyetem áll.

Social media

A közösségi média eddig is hozzájárult a tanulók kapcsolattartásához, mostanra pedig a tudás megosztási színtereként is funkcionálnak. Tanulói csoportok alakulnak, ahol mindenki megoszthatja, mit tanult, milyen eredménnyel, milyen cikket olvasott, ha pedig egy érdekes tanulmányt talált, fel is töltheti.

Tantermi képzések további csökkenése

Mi is tapasztaljuk, hogy az idő- és költséghatékonyság tükrében egyre több cég emeli át tantermi képzéseit online környezetbe. Észrevehető, hogy a cégek kezdik felismerni, hogy e-learninggel nem csak elméleti tudás átadása, hanem készségfejlesztés is lehetséges.

Desktop gépek kihalása

Amióta megjelentek a laptopok, az asztali gépek lassú eltűnésének lehettünk tanúi. Amióta viszont megjelentek az első táblagépek és okostelefonok, ez a folyamat felgyorsult, és egyre többször tapasztaljuk, hogy a hagyományos asztali gépet, valamilyen hordozható eszköz váltja fel. Ez persze kihatással van az újonnan készülő tananyagokra is, hiszen más-más felbontást igényel mindegyik.

Több tanulás

Egy kimutatás szerint az online tanulók 47 százaléka 26 év feletti. Ez azt jelenti, hogy már nem elég elvégezni egy egyetemet, vagy főiskolát, a tudást folyamatosan frissen kell tartani, a rohamosan fejlődő világban pedig szükségessé válik az új ismeretek folyamatos megtanulása. Nem beszélve arról, hogy a Lifelong Learning kifejezés és annak művelése is divatossá vált.

HTML5

Aki készített már tananyagot, tudja, hogy milyen problémák merülnek fel, legyen szó akár flash, akár html tartalomról. Megoldásnak a HTML5-öt tarják, amely ötvözi a két formátumot, így html-ben is hasonlóan szép, dinamikus megoldások készíthetőek, mint flashben, mégsem kell attól tartanunk, hogy az oldalak és animációk lassan töltődnek be, vagy valamilyen JAVA probléma miatt hibák lépnek fel teljesítés közben.

Növekvő interaktivitás

Mint tudjuk, egy tananyag hamar élvezhetetlenné és unalmassá válhat, ha olvasókönyvként készítjük el. Az eredményesség jegyében, szükséges a tanulók figyelmének megragadása, legyen az valamilyen játék, kirakó, kérdés, animáció, vagy kerettörténet.

Ezek lennének tehát azok a trendek, amelyek 2014-ben folytatódnak, kiteljesednek. Kíváncsian várjuk, melyik fog először rohamosan elterjedni, mely lesz az amelyik esetleg a feledés homályába vész.
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter