Megjelent: 1 éve

Ezekre a bérszámfejtéssel kapcsolatos adó- és jogszabályváltozásokra kell figyelni 2023-ban!

Minimálbéremelkedés, családtámogatások, 30 év alatti édesanyák adómentessége. Számos változást hozott az adó- és jogszabályokban 2023, melyeket a Pannon-Work cégcsoport tagjaként Zanáné Nemes Ágnes, a HR-Face Kft ügyvezetője összegyűjtött.

Pannon work adó bér-

A bérszámfejtéssel foglalkozó HR-Face Kft. szolgáltatásainak keretében professzionális munkaügyi ügyintézéssel, bér- és TB számfejtéshez kapcsolódó ügyfélszolgálattal, teljes és folyamatos törvényi megfeleléssel és jogszabálykövetéssel támogatja partnereit, több mint 25.000 munkavállaló bérszámfejtésével. Jogszabályok szerinti működését jól mutatja, hogy a cég 2022-ben ismét megkapta a Dun&Bradstreet nemzetközi üzlet információszolgáltató és- minősítő „AAA” Bisnode tanúsítványát, immáron bronz fokozaton, mely a rendkívül alacsony pénzügyi kockázatot jelenti. 

A HR-Face Kft. az előző évhez hasonlóan idén is összefoglalta a 2023 januártól alkalmazandó adó és jogszabályváltozásokat. 

Az egyik legfontosabb változás, hogy 2023. január elsejétől a minimálbér 16 százalékkal bruttó 232.000 forintra emelkedett, addig a garantált bérminimum pedig 14 százalékos növekedéssel bruttó 296.400 forintra nőtt. A táppénz felső határa 13.333 Ft/napi díjról 15.467 Ft/napra változott, ahogyan a Gyermekgondozási díj felső határa az előző évi 280.000 Ft/hó összegről 324.800 Ft/hóra módosult, míg a járulékfizetés alsó határa 69.600 Ft lett. 

Egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési változások az újévtől

2023. január 1-jétől az egészségügyi szolgáltatási járulék összege a jelenlegi havi 8400 forintról (napi 280 forintról) havi 9600 forintra (napi 320 forintra) nő. 

További fontos változás, hogy az adóhatóság kérelemre, visszamenőleges hatállyal törli a külföldön élő kötelezett személy egészségügyi szolgáltatásijárulék-fizetését, ha a magánszemély hitelt érdemlően – különösen a tartózkodást, illetve az egészségbiztosítási jogviszonyt igazoló okirattal – igazolja, hogy

  • huzamos ideje, életvitelszerűen Magyarország területén kívül, külföldön tartózkodik; és 
  • a tartózkodási helye jogszabályai szerinti egészségbiztosítási rendszer hatálya alatt áll. 

2023. január 1-jétől az adatok beérkezését követően az egészségbiztosítási szerv érvényteleníti a külföldön élő személy tajszámát és a külföldi biztosításra tekintettel az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésének kötelezettségét a nyilvántartásában lezárja. 

A Tbj. szerinti foglalkoztatói meghatározás is kiegészült

A hónap elejétől az Mt. munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatása kapcsán kiegészült a foglalkoztatóra vonatkozó meghatározás, melynek értelmében, ha a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás keretében más munkáltatónál történik a foglalkoztatás – amelyre sor kerülhet szolgálatteljesítésre más szervhez vezénylés keretében is –,  foglalkoztatónak továbbra is az eredeti munkáltató minősül akkor is, ha az érintett munkáltatók úgy állapodnak meg, hogy a munkavállaló munkabérét, egyéb juttatásait az a munkáltató teljesíti, amelynél a biztosított ideiglenesen dolgozik. 

Biztosítási jogviszony bejelentését érintő módosítások

A munkáltató a biztosítási jogviszony megszűnésének időpontját feltüntetheti az Art. 50. § szerinti havi adó- és járulékbevallásban. Ez esetben az adóhivatal – az adózó által közölt bevallási adatok alapján – a biztosítási jogviszony megszűnéséről szóló bejelentést hivatalból elvégzi.

A határozott idejű jogviszony bejelentésére új szabályt kell alkalmazni 2023. január 1-től. Az Art. új szabálya alapján, a határozott idejű foglalkoztatás esetén a T1041-es nyomtatványon történő bejelentést egyidejűleg a biztosítás kezdetére és a jogviszony megszűnésére is teljesíteni kell legkésőbb a biztosítási jogviszony első napján, de még a foglalkoztatás megkezdése előtt.

Veszélyhelyzet idejére kihirdetett törvények

2023. január 1-től a tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos személynek minősülő kedvezményezett eltartott után a családi kedvezmény havonta 66 670 forinttal magasabb összegben vehető igénybe. A családi kedvezmény érvényesítéséhez adóelőleg- nyilatkozatot kell kitölteni az érintetteknek. 

A 30 év alatti, de 25. életévét betöltött fiatal édesanyák összevont adóalap kedvezményére az a nő jogosult, akinek magzatára, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel a családi kedvezményre való jogosultsága 2022. december 31-ét követően nyílik meg.

A 30 év alatti anyák kedvezményét tehát az a fiatal anya veheti igénybe, aki 25. életévét betöltötte, a jogosultság megnyílásakor nincs még 30 éves és családi kedvezményre 2022. december 31-t követően válik jogosulttá, például várandóssága 2022. december 31-t követően éri el a 91. napot, vagy gyermeke 2022. december 31. után születik meg. A kedvezmény igénybevételéhez nyilatkozatot kell kitölteni.

SZÉP kártyát érintő változások

A kormány 2023 január 1-től megszüntette a Széchenyi Pihenő kártya alszámláit, így összevonásra kerültek az eddigi "zsebek", a feltöltött összegek pedig összeadódnak ezáltal.

Béren kívüli juttatásnak minősül – ha a juttató munkáltató – a munkavállalónak az adóévben a Széchenyi Pihenő Kártya fizetési számlájára utalt:

• szálláshely-szolgáltatásra,

• melegkonyhás vendéglátóhelyeken (ideértve a munkahelyi étkeztetést is) étkezési szolgáltatásra, a szabadidő-eltöltést, a rekreációt, az egészségmegőrzést szolgáló szolgáltatásra felhasználható, az éves rekreációs keretösszeget – több juttatótól származóan együttvéve sem – meg nem haladó mértékű támogatást.

Az éves rekreációs keretösszeg 450 ezer forint, ha a munkavállaló munkaviszonya egész évben fennál. Az összeget arányosítani kell, a juttató munkáltatónál jogviszonyban töltött napok számával, ha a munkavállaló munkaviszonya csak az év egy részében áll fenn.

A legfontosabb béren kívüli juttatásokat érintő változásokat a következő táblázat tartalmazza:

Pannon work bérezés cafetéria

Amennyiben fontosnak tartja, hogy a vállalkozása bérszámfejtését profi szakértői csapat végezze, keresse fel a HR-Face Kft.-t elérhetőségei egyikén!

 

Ezekre a bérszámfejtéssel kapcsolatos adó- és jogszabályváltozásokra kell figyelni 2023-ban!

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Elfogyott a magyar munkaerő? Főszerepben a toborzás!

Noha a cégek tavaly a megfogyatkozott magyar munkaerő okozta kihívásokra a harmadik országbeli munkaerő felé való nyitással reagáltak, egyfajta... Teljes cikk

Értékteremtő közösségi tér a fenntarthatóság szolgálatában

Kell egy hely, amely egyszerre ad otthont a fenntarthatóság alternatíváit hirdető, szemléletfejlesztő, jobb világot szolgáló kezdeményezéseknek,... Teljes cikk

"A top 3-ba akarunk kerülni": új vezetők, ambiciózus tervek az IDBC-nél

Két hónapja érkeztek. Éhesek a sikerre. Piacvezető multiktól váltottak, ott tanulták ki a recruiter szakmát, jól működő csapatokat építettek,... Teljes cikk