kapubanner for mobile
Megjelent: 1 éve

Félelem és reszketés a Szilícium-völgyben - Egy pszichoterapeuta megdöbbentő vallomása

Annie Wright traumaterápiás központot vezet a kaliforniai Berkeleyben, több mint két évtizede dolgozik az amerikai Szilícium-völgyben. Mióta a Twitternél és a Metánál elkezdődtek a tömeges elbocsátások, csapatával hetente több száz páciensnek igyekszik segítséget nyújtani. Mint mondja, soha nem tapasztalt még ilyen fokú pánikot és bizonytalanságot errefelé.

szilícium völgy elbocsátás pszichológia-

Az elmúlt évtizedben a Szilícium-völgy annak a hitnek a bűvkörében élt, hogy a technológiai ipar megállíthatatlan. 

“A környéken praktizáló terapeutaként pácienseim mintegy 50%-a a technológiai szektorban dolgozik. Olyan vállalatoknál, mint a Facebook, az Amazon, az Apple, a Netflix és a Google. Vagy például olyan csúcstechnológiájú fejlesztésekkel foglalkoznak, mint a mesterséges intelligencia (MI)” - mondta Annie Wright az Insidernek, aki traumaterápiás központot vezet a kaliforniai Berkeleyben, és mióta megkezdődtek az elbocsátások a Twitternél és a Metánál, csapatával hetente több száz pácienssel beszélget.

Átlagjövedelmük hat számjegyű, de sokan ennél jóval nagyobb fizetést is hazavisznek. Sokan a technológiai ökoszisztéma legfelsőbb szintjein dolgoznak.

Annie munkája révén bepillantást nyert abba, hogyan terjeszkedett az elmúlt években, évtizedekben villámgyorsan ez az iparág. Első kézből származó információi vannak arról, hogyan is nőttek ezek a cégek napról napra, hogyan bővült az alkalmazottak létszáma folyamatosan, és hogyan osztogatták a jobbnál jobb juttatásokat.

A Szilícium-völgyben sokak számára mindez hozzájárult a szakmai és egzisztenciális biztonság érzésének kialakulásához. Elhitték, hogy errefelé a dolgok folyamatosan csak egyre jobbak lesznek. 

“Idővel én is meggyőződtem arról, hogy a Szilícium-völgy érinthetetlen. Ez azonban tévedés volt. A világon semmi sem növekedhet folyamatosan. Minden megtorpan egy bizonyos ponton, és csökkenni kezd - a Szilícium-völgyben most éppen itt tartunk” - véli Annie Wright. 

Amióta a Twitter november elején tömeges elbocsátásokat jelentett be, a pánik hullámai futottak végig az amerikai techszektoron.

A légkör a látszólagos féktelen jólét érzése helyett hirtelen félelemmel, szorongással és bizonytalansággal telt meg.

“21 szakemberből álló csapatommal most éjt nappallá téve dolgozunk, hogy ki tudjuk szolgálni a drasztikusan megnövekedett igényeket a pszichológiai támogatás iránt” - meséli Annie. Annál is inkább, hisz az emberek az év vége előtt megpróbálják ki- és felhasználni egészségügyi megtakarítási számlájuk előnyeit is. 

Annia stábja a Meta elbocsátásai után hetente összesen 400-450 pácienssel találkozott. Arra számítanak, hogy ez a szám az Amazon által bejelentett leépítések miatt hamarosan tovább nő.

“Az emberek nem csak tanácsadást keresnek. Sokan megbénultak az őket ért sokktól. Gyakorlatilag traumatizálódtak, vagy újra és újra átélik a traumát” - magyarázza Annie. 

A Twitter hirtelen bejelentett, kaotikus körülmények között történt elbocsátásai különösen rosszul érintették az embereket. Düh és bizalmatlanság lett úrrá rajtuk. A vállalat új vezetése nem csak etikai felelősséget nem vállalt a történtekért, de semmiféle együttérzésről sem biztosította a munkájukat egyik napról a másikra elvesztőket. Még a végkielégítések feltételeit sem hozták nyilvánosságra. 

A Metától elbocsátottak valamivel jobban jártak. A vezetőség vállalta a  felelősséget a döntésért, a végkielégítési feltételek pedig valamelyest csökkentették a dühöt és a félelmet. 

Vállalattól függetlenül a fiatalabb alkalmazottak és a középvezetők érzik magukat a legnagyobb bizonytalanságban. Ők nemrégiben még valószínűleg abban a hitben ringatták magukat, hogy bármikor otthagyhatják a munkahelyüket, kivehetnek néhány hónap szabadságot, pár napon belül akkor is elkapkodják őket a munkaerőpiacon. Most viszont amiatt aggódnak, hogy vajon mennyi időbe telik majd, amíg új állást találnak.

“Nem számítok arra, hogy egyhamar radikális változás következik be, és ismét mindenki újra biztonságban érzi majd magát itt. Az emberek ezt a karácsonyt azzal fogják tölteni, hogy összekapják magukat, és például felfrissítik az interjúképességeiket” - véli Annie Wright.

Szerinte a Szilícium-völgyben eljött az általános kijózanodás időszaka, ami még 2023-ban is tartani fog.

A terapeuták és más segítők egy ideig még igencsak elfoglaltak lesznek, hogy átvezessék az embereket ebbe az új érába.

Fordította: Willin-Tóth Kornélia

Fotó: unsplash.com

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mindenki coach, aki coachol? - avagy a life coaching sötét oldala

2019 és 2022 között 54 százalékkal nőtt a life coachok száma, így ez az egyik leggyorsabban növekvő szakma az Egyesült Államokban. Népszerűsége... Teljes cikk

Milyen az igazi emberközpontú munkahely?

Bár sok cég vallja magáról, hogy emberközpontú, legyen szó, akár az ügyfelekről vagy a munkavállalókról, és valószínűleg bizonyos folyamataik... Teljes cikk

Mi leszel, ha nagy leszel? - miért céltalanok a mai fiatalok és mit tehetünk ellene?

Hogyan vált a fiatalkori céltalanság társadalmi jelenséggé és mit tehetünk ellene? Mennyiben hibás a közösségi média? Ez az cikk segíthet a... Teljes cikk