kapubanner for mobile
Megjelent: 20 éve

Felelősségre vonhat volt munkaadóm rossz könyvelésért?

Kérdések és válaszok a Jobpilot "Munkajogi problémák: Kérdezzen dr. Sipos Márta munkajogi szakértőtől" című rovatából Felelősségre vonhat volt munkaadóm rossz könyvelésért? Az lenne a kérdésem Önök felé, hogy lehet-e munkaadónak bármilyen követelése az alkalmazotti jogviszonyban lévő munkavállalóval szemben a munkaviszony megszűnése után. A helyzetem a következő: egy "családi vállalkozásnál" dolgoztam évekig, ahol - talán a baráti viszonyra való tekintettel - a munkadóm nem foglalkozott vele, hogy érvényes munkaszerződésem legyen, a munkám a szerződés szerint munkaköri leírásban le legyen rögzítve. Mivel ez egy kis létszámú 2-3 fős kft volt, a kft összes adminisztratív, pénzügyi, könyvelési feladatai rám hárultak. Végzettségem szerint mérlegképes könyvelő vagyok. A (szóban) rám bízott feladatokat legjobb tudásom szerint elvégeztem, gyakorlati szakmai tapasztalatom viszont nem volt. Mielőtt ezt a feladatot megkaptam, a kft-ben a törvényben előírt nyilvántartást hiányosan, vagy egyáltalán nem vezették, a könyvelési anyagot hiányosan kaptam meg, mérlegek megvoltak, hozzá tartozó analitikák, napló, főkönyvi kivonat stb.. már hiányzott. A szakmai továbbképzések, szakmai anyagok nem voltak biztosítva részemre, mindennek magam néztem utána. 4 évig könyveltem a kft- nek, megcsináltam az éves beszámolóját, Áfa bevallásait, adóbevallását. A beszámolókat, és a bevallásokat a kft ügyvezetője írta alá. Egy héttel ezelőtt munkahelyet változtattam. Közös megegyezéssel, 1 hét felmondási idővel jöttem el. A volt munkaadóm most azt követeli tőlem, hogy a könyvelési anyagot akár hétvégi időpontban is, adjam át annak a könyvelő cégnek, akiknek most kiadja a kft könyvelését. Egyúttal felvetette azt is, hogy az én könyvelési hibáimból adódóan neki "adókára" származott. Anyagilag felelősségre vonhatnak-e azért, ha rosszul könyveltem valamit, illetve jogos-e a volt munkaadómnak az a követelése, hogy nekem kell átadnom a könyvelési anyagot, holott már nem vagyok munkaviszonyban ennél a cégnél.

A munkáltató a munkakör átadás-átvétel tekintetében rendelkezhet, Mt, az 1992.évi XXII. tv. szerint : 97. § (1) A munkavállaló munkaviszonya megszüntetésekor (megszűnésekor) munkakörét az erre előírt rendben köteles átadni és a munkáltatóval elszámolni. A munkakör-átadás és az elszámolás feltételeit a munkáltató köteles megfelelően biztosítani. Egyszóval : a munkakörét, iratait át kell adni, de erről készítsenek írásban feljegyzést.

Kártérítési követelést mindkét fél három éven belül a munkaügyi bíróság előtt érvényesíthet, közvetlenül nem lehet kárigénnyel fellépni. Javasolom a jövőre nézve: ragaszkodjon az írásbeli munkaszerződéshez, amely kötelező tartalma a törvény szerint

Mt. 76. § (1) A munkaviszony - ha törvény másként nem rendelkezik - munkaszerződéssel jön létre.
(2) A munkaszerződést írásba kell foglalni. A munkaszerződés írásba foglalásáról a munkáltató köteles gondoskodni. Az írásba foglalás elmulasztása miatt a munkaszerződés érvénytelenségére csak a munkavállaló - a munkába lépést követő harminc napon belül - hivatkozhat.
(3) A munkaszerződés, ha a munkaviszony létesítéséhez hatósági engedély szükséges, csak az engedély beszerzését követően köthető meg.
(4) A munkaszerződésben a felek bármely kérdésben megállapodhatnak. A munkaszerződés jogszabállyal, illetve kollektív szerződéssel ellentétben nem állhat, kivéve, ha a munkavállalóra kedvezőbb feltételt állapít meg.
(5) A feleknek a munkaszerződésben meg kell állapodniuk a munkavállaló személyi alapbérében, munkakörében, illetve munkavégzési helyében.
(6) A munkaszerződésben meg kell jelölni a felek nevét, illetve megnevezését és a munkaviszony szempontjából lényeges adatait.
(7) A munkaszerződés megkötésével egyidejűleg a munkáltató a munkavállalót tájékoztatja
a) az irányadó munkarendről,
b) a munkabér egyéb elemeiről,
c) a bérfizetés napjáról,
d) a munkába lépés napjáról,
e) a rendes szabadság mértékének számítási módjáról és kiadásának, illetve
f) a munkáltatóra és a munkavállalóra irányadó felmondási idő megállapításának szabályairól, valamint
g) arról, hogy a munkáltató kollektív szerződés hatálya alá tartozik-e.
(8) A munkáltató a (7) bekezdésben előírt tájékoztatást legkésőbb a munkaszerződés megkötésétől számított harminc napon belül írásban is köteles a munkavállaló részére átadni.

97. § (1) A munkavállaló munkaviszonya megszüntetésekor (megszűnésekor) munkakörét az erre előírt rendben köteles átadni és a munkáltatóval elszámolni. A munkakör-átadás és az elszámolás feltételeit a munkáltató köteles megfelelően biztosítani.

148. § (1) Készenlét esetén a személyi alapbér húsz százalékának, ügyelet esetén a személyi alapbér negyven százalékának megfelelő munkabér jár.
(2) Ha az ügyeletet, illetve a készenlétet teljesítő munkavállalót munkára veszik igénybe, a rendkívüli munkavégzés időtartamára a 147. § (2)-(3), (5) bekezdése szerint jogosult ellenértékre. A munkáltató jogosult az (1) bekezdés szerinti díjazást és a 147. § (2)-(3) bekezdése szerinti ellenértéket egyaránt magában foglaló átalánydíjazást is megállapítani.
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megbízási szerződés vagy munkaszerződés? Megbízási jogviszony vagy munkaviszony? - így lehet eldönteni

A legtöbb vállalkozásnál a dolgozók főként munkaviszonyban állnak. Kérdésként merül fel, hogy bizonyos munkavégzésre irányuló tevékenységeket... Teljes cikk

Jubileumi jutalom: összege, kifizetése, kinek jár?

Az állami alkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) alapján jár a jubileumi jutalom a közalkalmazottaknak, amelynek összege a ledolgozott... Teljes cikk

Temetési segély

Egy hozzátartozó halála nagyon komoly érzelmi terhet jelenthet. A lelki megpróbáltatáson túl pedig jelentős anyagi költség is egy temetés... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek