Megjelent: 1 éve

Fiatal vagyok, vezető lettem. Mit tegyek?

A Budapesti Corvinus Egyetem HR klubja ezzel a kerekasztal beszélgetéssel indult április 10-én. A HR klubot az Egyetem Szervezeti Magatartás tanszéke és HBA (Human Behaviour Association - szakmai diákszervezet) közösen indította útjára.

Vajon érvényes- e a generációs megközelítés ezen a területen? Hogyan élik át a különböző generációk azt a helyzetet, amikor döntéseket kell hozni, másokért felelősséget vállalni, vagyis a vezetői pozíciót? Ha igen, milyen különbségeket találunk és van-e közös, generációkon átívelő tudás?

A Corvinus Egyetem most induló HR klubjában erre keresték a választ vezetők és az egyetemi hallgatók, akik már a Z generáció tagjai, és jelentős többségük nyíltan vállalta, hogy karrierjében vezetői pozíciót szeretne elérni.

A Budapesti Corvinus Egyetem HR klubja ezzel a kerekasztal beszélgetéssel indult április 10-én. A HR klubot az Egyetem Szervezeti Magatartás tanszéke és HBA (Human Behaviour Association - szakmai diákszervezet) közösen indította útjára. A szándékok szerint hagyományteremtő sorozat célja egyfelől a HR szakterület népszerűsítése, elsősorban az Emberi Erőforrások alapszak és a HR specializáció hallgatói számára, a másik bevallott cél a közösségépítés, a közös nyelv megerősítése szakmai körben.

A meghívott vezetők között két X generációs és két Y -os vett részt, a beszélgetés moderátora Pajor Mariann, az Egis belső kommunikációs vezetője, OHE szakmai vezetője volt. A beszélgetés résztvevői, - Szűts Ildikó, az Országos Humánmenedzsment Egyesület elnöke, Kuruc Péter ügyvezető igazgató, a K&H Bank Hálózati támogatás vezetője, Megyeri Mirtill, a Zyntern társalapítója, Unifications Manager, és Dancza Dániel Business Unite Head, Egis - két generációt képviseltek, az X és Y vezetői nemzedéket.

Az esten kirajzolódtak azok a skillek, amelyeket mindkét generáció közösen vallott magáénak.

Ilyenek például a nálunk sokkal többet tudó kollégák megkeresése, az élethosszig fejlődés igénye, a kollégákkal való folyamatos kommunikáció és a visszajelzések szükségessége.

Azonban a kerekasztal résztvevőinek megnyilvánulásai alapján igen jelentős generációs különbségekre derült fény. Az új, agilis generáció szerint nem az a leader, akinek kollégái elhallgatnak, ha belép a szobába.


Már az Y generációban is nagyobb a kommunikáció igény, a Z nemzedék tagjai pedig állandóan kommunikálnak, tehát ebben a korosztályban a vezetőnek folyamatos kapcsolatban kell lennie környezetével. Az Y vezetői generáció jelenlévő képviselői szerint előbb jöjjön a tartalom, és csak utána a vezetői szerep, vagyis első lépés az emberközpontú ötletek, javaslatok, tartalom megtalálása, és ezután következik a vezetői karrier, ami jelentős motivációs különbség.

A legnagyobb különbség a magánélethez való viszonyban érhető tetten. Az X generációban egyértelmű a munka elsőbbsége, a teljesítmény és a feladatok prioritása, ami a család és a magánélet sérüléséhez vezet.

Ahogyan az este elhangzott: ”Ezt mi hülyén csináltuk.” Az Y-os vezető nemzedék már máshogyan látja, és ezért máshogy viselkedik munkavállalóként is. A gyerekfürdetésre hazaérni legalább olyan fontos, mint egy vonzó package. Ahogyan az egyik Y-os szereplő ajánlotta: „Nem érdemes belehajszolni magunkat, semmit nem szabad túltolni.”

A HR klub terveiben hasonlóan aktuális és érdekes témák szerepelnek, de ez az est több volt, mint HR tanagyag kiegészítés.

fotó:Puskás Kornél


  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Megnyílt az idei pályázat a családbarát munkahelyek kialakítására

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tizedszer hirdet pályázatot családbarát munkahelyek kialakítására. A kiírás a www.emet.gov.hu címen érhető el. Teljes cikk

HR vezetők rendkívüli helyzetben - Bertalan Imre, OTP Bank

A korábban home office-ból dolgozók fele már bejár az irodába az OTP Banknál. Az utóbbi hónapok tartós hatása lesz, hogy változik a vezetői... Teljes cikk

Radikálisan átalakul a HR - íme 2020 legfontosabb trendjei

Csak a cégek 11%-ának van valós idejű adata munkavállalóiról, csupán 12% érzi magát felkészültnek a dolgozói jóllét területén, 55% szerint... Teljes cikk