Megjelent: 1 éve

Fiatal vagyok, vezető lettem. Mit tegyek?

A Budapesti Corvinus Egyetem HR klubja ezzel a kerekasztal beszélgetéssel indult április 10-én. A HR klubot az Egyetem Szervezeti Magatartás tanszéke és HBA (Human Behaviour Association - szakmai diákszervezet) közösen indította útjára.

Vajon érvényes- e a generációs megközelítés ezen a területen? Hogyan élik át a különböző generációk azt a helyzetet, amikor döntéseket kell hozni, másokért felelősséget vállalni, vagyis a vezetői pozíciót? Ha igen, milyen különbségeket találunk és van-e közös, generációkon átívelő tudás?

A Corvinus Egyetem most induló HR klubjában erre keresték a választ vezetők és az egyetemi hallgatók, akik már a Z generáció tagjai, és jelentős többségük nyíltan vállalta, hogy karrierjében vezetői pozíciót szeretne elérni.

A Budapesti Corvinus Egyetem HR klubja ezzel a kerekasztal beszélgetéssel indult április 10-én. A HR klubot az Egyetem Szervezeti Magatartás tanszéke és HBA (Human Behaviour Association - szakmai diákszervezet) közösen indította útjára. A szándékok szerint hagyományteremtő sorozat célja egyfelől a HR szakterület népszerűsítése, elsősorban az Emberi Erőforrások alapszak és a HR specializáció hallgatói számára, a másik bevallott cél a közösségépítés, a közös nyelv megerősítése szakmai körben.

A meghívott vezetők között két X generációs és két Y -os vett részt, a beszélgetés moderátora Pajor Mariann, az Egis belső kommunikációs vezetője, OHE szakmai vezetője volt. A beszélgetés résztvevői, - Szűts Ildikó, az Országos Humánmenedzsment Egyesület elnöke, Kuruc Péter ügyvezető igazgató, a K&H Bank Hálózati támogatás vezetője, Megyeri Mirtill, a Zyntern társalapítója, Unifications Manager, és Dancza Dániel Business Unite Head, Egis - két generációt képviseltek, az X és Y vezetői nemzedéket.

Az esten kirajzolódtak azok a skillek, amelyeket mindkét generáció közösen vallott magáénak.

Ilyenek például a nálunk sokkal többet tudó kollégák megkeresése, az élethosszig fejlődés igénye, a kollégákkal való folyamatos kommunikáció és a visszajelzések szükségessége.

Azonban a kerekasztal résztvevőinek megnyilvánulásai alapján igen jelentős generációs különbségekre derült fény. Az új, agilis generáció szerint nem az a leader, akinek kollégái elhallgatnak, ha belép a szobába.


Már az Y generációban is nagyobb a kommunikáció igény, a Z nemzedék tagjai pedig állandóan kommunikálnak, tehát ebben a korosztályban a vezetőnek folyamatos kapcsolatban kell lennie környezetével. Az Y vezetői generáció jelenlévő képviselői szerint előbb jöjjön a tartalom, és csak utána a vezetői szerep, vagyis első lépés az emberközpontú ötletek, javaslatok, tartalom megtalálása, és ezután következik a vezetői karrier, ami jelentős motivációs különbség.

A legnagyobb különbség a magánélethez való viszonyban érhető tetten. Az X generációban egyértelmű a munka elsőbbsége, a teljesítmény és a feladatok prioritása, ami a család és a magánélet sérüléséhez vezet.

Ahogyan az este elhangzott: ”Ezt mi hülyén csináltuk.” Az Y-os vezető nemzedék már máshogyan látja, és ezért máshogy viselkedik munkavállalóként is. A gyerekfürdetésre hazaérni legalább olyan fontos, mint egy vonzó package. Ahogyan az egyik Y-os szereplő ajánlotta: „Nem érdemes belehajszolni magunkat, semmit nem szabad túltolni.”

A HR klub terveiben hasonlóan aktuális és érdekes témák szerepelnek, de ez az est több volt, mint HR tanagyag kiegészítés.

fotó:Puskás Kornél


  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Fókuszban a munkahelyek megtartása, amiből most 160 Pest megyei kkv profitál

Várhatóan újabb 78 cég nyer el több mint 2 milliárd forintot a Pest megyei vállalkozások eszközberuházásait támogató pályázati felhívás... Teljes cikk

Vezérigazgató és HR vezető: egy harmonikus kapcsolat anatómiája

Hogyan alakul ki a vállalat első számú vezetője és a HR vezető közötti erős bizalmi kötődés, mi a feltétele a sikeres együttműködésüknek.... Teljes cikk

Megnyílt az idei pályázat a családbarát munkahelyek kialakítására

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tizedszer hirdet pályázatot családbarát munkahelyek kialakítására. A kiírás a www.emet.gov.hu címen érhető el. Teljes cikk