Megjelent: 2 éve

Fiatalos, modern céggé formálódtunk, aminek egyik eleme a digitális élmény

A Linde Gáz Magyarország Zrt. az ipari és egészségügyi gázok, alkalmazások, berendezések és szolgáltatások egyik vezető szállítójaként a sűrített és cseppfolyósított gázok széles skáláját kínálja számos iparág számára. A vállalat a költségek csökkentése érdekében 2009-ben beléptető- és munkaidő-nyilvántartó rendszert vezetett be, a bérügyviteli feladatok ellátását pedig külső szolgáltatóra, a NEXON outsource üzletágára bízta. Olyan szolgáltatás indult ekkor, mely kielégíti mind a hazai vállalatvezetés, mind a Linde nemzetközi szinten megfogalmazott igényeit. Azóta a NEXON_PORT önkiszolgáló HR-rendszerrel is bővült a NEXON termékportfóliója a Linde Gáznál. Tapasztalatairól Major Balázs HR igazgatót kérdeztük.

Miért döntöttek a NEXON_PORT és az új NEXONtime mellett?

A személyügy tele van adminisztratív, jogszabályi korlátokkal, papírrengeteggel. Úgy gondoltam, hogy legalább attól szabaduljunk meg, amitől lehet. Az, hogy a mai digitális világban a munkarendeket kockás papíron tervezzük, majd egy falitáblán függesztjük ki, egyáltalán nem hatékony. A mi iparágunkban ennél sokkal dinamikusabb a piaci és a termelési igények változása. Amikor először megnéztem a NEXON_PORT bemutatóját, azt gondoltam: Igen, ez az! A PORT-ban benne van minden, ami számomra a HR-digitalizációjában fontos volt.

Az új NEXONtime mellett a rendszerbe épített automatizmusok miatt döntöttünk, amelyek segítik a vezetők munkáját. Nálunk például a munkarendvezénylés az üzemvezetőkhöz van delegálva, a tervezésben nem vesz részt munkajogász, aki ismerné az összes jogszabályi előírást. Most azonnal kidobja a rendszer a hibás napokat vagy azt, hogy ki van szabadságon, hány emberünk van bent stb.

Hogy fogadták a rendszert a középvezetők?

Volt egy olyan kettősség a fogadtatásban, amivel - be kell vallanom -, nem számoltam. Minden változásnak van nehézsége, amit menedzselni kell. De eltelt pár hónap, megszokták, a tanulási folyamattal összesimult a gyakorlat és a rendszerismeret.

Vállalati szinten nálunk számszerűen mérhető eredményt hozott a NEXON_PORT távolléttervező modul. A bent lévő szabadságokra céltartalékot különítünk el. Most hogy online látjuk, hogy a 420 emberünknek mennyi szabadsága van még, dinamikusabban tudjuk a céltartalékot megtervezni, illetve a vezetőket figyelmeztetni, hogy az embereik a szabadságot időarányosan jobban tervezzék be. Ennek köszönhetően 30-40%-kal csökkent a céltartalék elkülönítésünk.

Egy éve használják a NEXON_PORT-ot és most tovább lépnek a mobil applikáció bevezetése felé…

Manapság már alapvető elvárás, hogy mindent mobilról is el lehessen intézni. A sokat úton levő kollégáktól már többször jött az igény, hogy mivel csak hetente egy-egy napot töltenek az irodában, azt nem a HR-adminisztrációval szeretnék tölteni. Az adminisztrációt útközben, minél egyszerűbben akarják intézni.

Mik a további tervek?

A PORT hullámával sok más dolgot is meglovagoltunk, pl. behoztuk a home office lehetőségét, amit a PORT-ban lehet kezelni. A jelenléti ív szerkesztését kinyitottuk a dolgozóknak. Tudtunk olyan irányba lépni, ami az Y generációnak már alapvető elvárása.

Egy cég sikeressége és a vállalati kultúra elválaszthatatlan egymástól. Hosszútávon nem lehet fenntartani sikeres céget elégedetlen dolgozókkal, és az elégedettség nem csak a béremelésen múlik. Két év alatt fialatos, modern céggé formálódtunk, aminek egyik eleme a digitális élmény. Rögös út volt, sok vitával, de megérte.

Nagy örömmel és büszkeséggel számolhatok be róla, hogy az Országos Foglalkoztatási Alap és a Pénzügyminisztérium Foglalkoztatási és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára által kijelölt szakmai zsűri a 2019-es évben a Linde Gáz Magyarország Zrt. pályázatát „Az év Felelős Foglalkoztatója” címmel értékelte. Pályázatunk egyik eleme a dolgozók részére nyújtott modern, élményteli, digitális HR szolgáltatás, azaz a NEXON_PORT volt.

Olvassa el a teljes interjút a nexonport.hu oldalon!
  • 2021.12.07Babér Panoráma - Online bérszámfejtési konferencia Tekintsen ki velünk a legfontosabb tb- és bérszámfejtést érintő jogszabályváltozásokra a BaBér és az Abacus szervezésében megvalósuló Panoráma 2022 Bérszámfejtési Konferencián. Az egész napos szakmai előadások során neves előadók értelmezik a 2022. évre vonatkozó szja, kötelező egészségbiztosítás, tb fedezeti rendszer és a munkáltatói járulékbevallások vonatkozó jogszabály-változásait. Részletek Jegyek
  • 2021.12.09Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit. Képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba. Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter