Szerző: Rákóczi Piroska Megjelent: 6 éve

Gyorsolvasás tréning, ami gyorsan megtérül

Sokszor szembesülnek a HR-esek a tanfolyamokba és készségfejlesztő tanulmányi napokba fektetett összegek megtérülésének problémájával. A következő tréning esetében azonban a megtérülési mutatók emelkedni fognak. Ez a gyorsolvasás. Minél gyorsabban olvas egy munkatárs, annál kevesebb időt tölt a munkájában az informálódással, illetve a továbbképzéseken a tanulással. Ebből az következik, hogy több ideje marad a tényleges feladatmegoldásra.

images

images

Hogy miként lehetséges ez és mi mindenre jó még a gyorsolvasás elsajátítása, azt Glatz Tamás gyorsolvasási trénerrel beszélgetve tudhattuk meg, aki kétnapos képzéseket tart,.

- Hogyan bizonyíthatja egy HR-es a felsővezetőnek, hogy erre a képzésre érdemes pénzt kiadni? Hogyan mérhető a megtérülés?

- A készségfejlesztő tréningek esetében ritkán mérhető a javulás. Esetünkben a résztvevő munkatársak olvasási hatékonyságának növekedése feketén-fehéren, munkaórákban is kifejezhető. Ezt szembeállítva az egységnyi időre eső munkaerőköltségekkel és a tréning költségeivel, egyszerűen kiszámítható a tréning megtérülési ideje. Minél több időt tölt el valaki olvasással a munkahelyén és minél magasabb a munkabére, annál hamarabb megtérül a képzésre fordított összeg.

- Mint tréner, milyen visszajelzésekkel találkoztál eddig?

- A visszajelzések egyértelműen pozitívak, a résztvevők 97 százaléka másoknak is ajánlaná a képzésen való részvételt. A fejlődést mindenki szó szerint a saját szemével érzékelheti, és ha a módszert rendszeresen alkalmazza is a gyakorlatban, akkor még tovább növelheti hatékonyságát.

- Miért lehet hasznos egy kétnapos gyorsolvasás tanfolyam? Nem gyorstalpaló ez így?

- Intenzív tréningről van szó, kevés elmélettel és sok-sok gyakorlattal. A jól strukturált, egymásra épülő gyakorlatokkal két nap alatt készségszintűvé fejleszthető a megszokottól eltérő olvasási technika. Az új készségeket a résztvevők a későbbiekben már egyénileg, tréneri segítség nélkül is tovább tudják fejleszteni.

- Igaz-e, hogy a tanfolyamot elvégzők a szövegértésben is előre haladnak? Hogyan lehetséges ez?

- Egy elterjedt tévhit szerint a gyorsabb olvasás a szövegértés romlásával jár. Nos, ennek éppen az ellenkezője az igaz. Megfelelő technikával, kevesebb szemmozgással, odafigyeléssel a szövegértés javulni fog, amit a tréningrésztvevők eredményei is alátámasztanak.

- Hogyan lehet mérni a szövegértés javulását vagy romlását?

- A tréning folyamán összesen nyolc szövegértési tesztet végeznek el a résztvevők. E szövegek megközelítőleg azonos nehézségűek és terjedelműek, de különböző témájúak, a szövegértést pedig tíz olyan kérdéssel ellenőrizzük, amelyekre a helyes választ csak a szöveg elolvasása és megértése esetén tudja megadni a résztvevő. Az olvasási sebesség változása mellett így a szövegértés alakulását is figyelemmel tudjuk kísérni a tréning során.

- A gyorsolvasás angol nyelvterületen született. Biztos, hogy magyarul is áll minden módszer magyar szövegekre is?

- A módszer alapelvei nem az angol nyelv sajátosságaira épülnek, a magyar nyelvű tréningeken született eredmények összhangban vannak az angolul és más nyelveken (pl. német, spanyol) tartott tréningek eredményeivel.

- Mit javasolna egy HR-esnek, aki erre a képzésre küldi egy munkatársát, mivel motiválja őt, miért lesz jó neki ez a tréning?

- Aki naponta két-három órát szöveges - nyomtatott vagy elektronikus - információk feldolgozásával tölt, annak sokat jelenthet, ha a jelenleginél hatékonyabban végezheti a dolgát. A tréning eredményeként ugyanannyi idő alatt több feladatot tud elvégezni, vagy gyorsabban elkészülhet a munkájával. Ha a munka mellett esetleg még tanul is az illető, akkor pedig duplán érdemes fejlesztenie az olvasási készségét.

Míg a cégek munkatársaik bizonyos készségeinek (számítástechnika, kommunikáció, prezentáció) fejlesztésére folyamatosan odafigyelnek, az olvasási készségek javításával az általános iskola óta szinte senki nem foglalkozik. Tehát kicsit mostohán kezeljük az olvasást, gyakran abból kiindulva, hogy olvasni úgyis mindenki tud.

- Miért nincs a tanfolyamnak haladó változata?

- A tréningen való részvétel nincs egy adott szinthez kötve, a lassabb és a gyorsabb olvasók egyaránt tovább tudnak fejlődni saját magukhoz képest. A tréningen begyakorolt készségekkel, a módszer rendszeres használatával és némi gyakorlással az elért eredmények nem csupán fenntarthatók, de tovább is javíthatók. Így a haladást elsősorban az egyéni ambíciók, a tanulási vágy és a rendszeresség határozza meg, nincs szükség újabb tanfolyamra. A munkafüzet később is jól használható, a résztvevők pedig további hasznos eszközökhöz és gyakorlatokhoz juthatnak hozzá az interneten keresztül.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Két év alatt 20 százalékkal emelné dolgozói bérét az Audi Hungaria

Két év alatt húsz százalékkal növelné minden munkavállalója bérét az Audi Hungaria Zrt. Németh Sándor, az AHFSZ elnöke arról tájékoztatta az... Teljes cikk

Egy férfi éveken keresztül vett fel jogosulatlanul családi pótlékot

Vádat emelt az ügyészség Szegeden egy szerb férfi ellen, aki három Szerbiában lakó gyermeke után több mint öt éven keresztül vett föl... Teljes cikk

Fiktív számlákat kiállító bűnszervezetet számolt fel a NAV

Fiktív számlákat kiállító bűnszervezetet számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a házkutatások során több gépfegyvert és pisztolyt is... Teljes cikk

Brexit - Elutasították a kilépés feltételeiről szóló megállapodást

A várakozásoknak megfelelően hatalmas arányban elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit)... Teljes cikk

Nyolc németországi nemzetközi repülőtéren lesz sztrájk

Nyolc németországi nemzetközi repülőtéren tartanak sztrájkot kedden a biztonsági szolgálatok dolgozói, Frankfurt és Hamburg mellett Münchenben,... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár