Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 3 éve

Havi 15 ezerrel emelkedhet az átlagbér a járulékcsökkentés után

Fizessen kevesebb járulékot a munkaadó, de a megmaradt összeget ne tegye zsebre, hanem adja oda a dolgozónak fizetésemelésként. Nagyjából így foglalható össze a kormány járulékcsökkentési terve. A Blikk kiszámolta, hogy mennyivel marad több az emberek zsebében, ha elfogadják a javaslatot.

Akár 5 százalékkal is csökkentenék a járulékokat, ha pedig a munkaadók tovább emelik a béreket, a későbbiekben még kevesebb lenne a bérek után fizetendő járulék. Azt még nem tudni, törvény kötelezi-e a majd a cégeket, hogy adják oda fizetésemelésként a pénzt, amit így megspórolnak.

Lássuk mennyivel maradna több a dolgozók zsebében, ha ősszel ebben a formában fogadják el a törvénymódosítást.

A nettó 73 815 forintot kereső minimálbéresek még csak 3691 forinttal vihetnének többet haza. Viszont a most havi 170 ezer forintos nettó átlagkeresetűeknek már 8500 forinttal jutna több. Nettó 250 ezer forint esetén 12 500, 300 ezernél pedig 15 000-rel emelkedne fizetés.

Jelenleg 100 ezer forint bruttó bér után 27 százalékos járulékot fizet a cég, ami 27 ezer forint. Az 5 százalékos járulékcsökkentés nagyjából nettó 5 ezer forintot jelent, ha pedig ezt megkapja a munkavállaló bérként, voltaképp 5 százalékkal emelkedik a fizetése.

Blikk

Számolja ki a HR Portal bérkalkulátorával, hogy mennyit visz haza jövőre.
Follow hrportal_hu on Twitter