Szerző: Polgár Zita
Megjelent: 10 éve

Hogyan búcsúznak az idei évtől a cégek?

Kis cég, szolid ünnepség

Talán nem meglepő, hogy a hazai KKV-k illetve a kis cégek igen visszafogott módon próbálnak ünnepi hangulatot teremteni dolgozóik számára. Költségvetésüktől távol áll, hogy 4-5 csillagos szállodákban, hotelekben nívós partikat rendezzenek, ráadásul a létszám sem követeli meg, hogy sok főt befogadó helyszíneken karácsonyozzanak. A középméretű szervezetek egy szerényebb vacsora, egy az irodai falak között rendezett közös ajándékozás, vagy fadíszítés keretében összehozott ünnepség mellett teszik le voksukat, amelynek során érvényesül a közösségformáló jelleg is. Természetesen fontos, hogy a feszültséggel teli 2009-es év eredményeit a kis cégek is igyekeznek összefoglalni és lezárni.

Kiváltképp a súlyos nehézségekkel küzdő vállalatok munkavállalóinak (és vezetőségének!) lehet szüksége egy informális légkörben zajló jövőbeli célokat is körvonalazó (alacsony költségvetésű) ünnepségre, még ha szolid keretek közt is teszik azt meg. Azonban a kisvállalkozásoknak még így is majdnem a fele semmilyen módon nem kíván (vagy nem tud) ünnepséget rendezni dolgozóik számára, a magas költségekre hivatkozva, míg jelentős hányaduk csupán a munkaidő egy részének felszabadítását ajánlja fel az alkalmazottaknak, de anyagilag nem fedezik az ünneplés kiadásait.

Nincs fényűzés

A multik és egyéb nagyvállalatok többsége a tavalyi év után idén sem kívánja "szórni" a pénzt a karácsonyi mulatságok esetében, azonban tény, hogy igyekeznek az évek során hozott szintet legalább megközelíteni. Noha a luxusból ők is engednek, a módszer, illetve a program hasonló lehet az addig megszokotthoz. Így, ha nem is ötcsillagos szállodában, de legalább egy magasszínvonalú hotelben vagy étteremben bonyolítják a céges ünnepséget, esetleg szerényebb menüvel, szolidabb italkínálattal, vagy éppen műsorral szórakoztatva a dolgozókat. A rendezvényszervezés költségein spórolva olykor a HR osztály vállalja át teljes egészében a parti előkészítését, a helyszín kiválasztásától kezdve egészen a műsor összeállításáig.

Azok a nagyvállalatok, amelyek idén nagymértékű létszámleépítést tartottak, igyekeznek hangulatában is olyan ünnepséget tartani, ahol nem a fényűzés és a pompa kapja a főszerepet. Egyrészt mindez ellenérzést váltana ki a munkavállalókból, másrészt a szokásosnál valóban mérsékeltebb büdzsé áll a multik rendelkezésére is. Ami a műsort illeti, egy-egy hazai énekes, humorista, előadóművész szórakoztatja leggyakrabban a nagyvállalatok alkalmazottait, az étkezést pedig á la carte, all you can eat illetve 2-3 választható menü megoldásokkal kivitelezik.

Szükség van rá

Noha a fenti példák jól mutatják, hogy cégmérettől függetlenül a vállalatok igyekeznek kisebb anyagi ráfordítással, szolidabb keretek között megünnepelni a karácsonyt, azonban sokuk még mindig egyetért abban, hogy az évvégi rendezvényeknek egyértelműen közösségerősítő, levezető és stresszoldó hatása van, így, ha tehetik, igyekeznek sort keríteni rá. A Chartered Management Institute (CMI) megbízásából, az egészségügyi és szociális szektorban dolgozó vállalkozások vezetőinek részvételével készült felmérés szerint "a cégek fontos eseménynek tartják az év végi céges karácsonyi partit. A 135 megkérdezett vezető 62 százaléka szerint a közös ünneplés segít az alkalmazottak munkahelyi elköteleződésének erősítésében." Való igaz, hogy a szinte kivétel nélkül minden cég számára visszaesést hozó 2009-es év után, jó választás lehet a vezetőkkel együtt bizakodva hangot adni az újévi reményeknek.

Ereszd el a hajam, vagy mégse?

Természetesen azért idén is akadnak cégek, amelyek igazi mulatozást kínáló rendezvényein nagyobb mennyiségű szeszesital is elfogyhat, de az állandó szabály idén is érvényes: a kevesebb több. Nem célszerű ugyanis az egész éves munkahelyi feszültséget pár felessel feloldani, hogy aztán a következő évet idétlen viselkedésünk megmagyarázásával kezdjük a kollegáknak, vagy ami még rosszabb, felettesünknek. Ráadásul a túlzott alkoholfogyasztás valóban tönkreteheti az egész évben felépített imázsunkat és karrierünket, szóval a néhány órányi túlzottan oldott hangulatot inkább a baráti kör számára érdemes tartogatni.

Az évvége és a jutalom

Önmagában az a tény, hogyha a dolgozók megúszták a kisebb-nagyobb létszámleépítéseket, már felér egy elismeréssel, azonban a fokozott terhelésnek kitett munkavállalók 2009-ben is szívesen fogadják az évvégi jutalmakat. A teljesítmény elismeréseként adott béren felüli évvégi pluszjuttatás legkedveltebb formája idén az ajándékutalvány, amelyet jövőre mintegy 98 százalékos adóval sújt majd az új törvény, így valószínűleg idén ez az utolsó alkalom, hogy ezzel honorálják a dolgozók munkáját a cégek. Egyébiránt az utalványok kelendőbbek tavalyhoz képest. A cégek eredményességüktől, a pénzügyi kerettől és a termelékenységtől függően természetesen eltérő mértékű jutalomban részesítik munkavállalóikat.

A karácsony, mint céges ünnep

Mára már megszokottá vált a szeretet és a család ünnepét céges berkekben is ünnepelni, és mindez jó alkalom lehet a kollegiális kapcsolatok erősítéséhez, az év során felgyülemlett stressz feloldásához, az eredmények és célok összegzéséhez is. Mind a vezetőség, mind a beosztottak egy kellemes élménnyel gazdagodhatnak egy jól megszervezetett karácsonyi ünnepség segítségével, ha a szervezés során gondosan ügyelnek arra, hogy kihangsúlyozzák a dolgozók által előállított értékeket, a kemény munka gyümölcsét, a válság ellenére elért sikereket és minden olyan eseményt és eredményt, amelyet az év során ért el a cég.

Rendkívül fontos, hogy ilyenkor ne vállalati prezentációba vagy éppen látványos diavetítéssel alátámasztott újévi értekezletbe csapjon át a karácsonyi ünnep, hanem inkább a köszönetnyilvánításé és a kikapcsolódásé legyen a főszerep. Szükség van arra, hogy a lehetőségekhez mérten jó hangulatban zárják a cégek az évet, hiszen a legtöbb vállalat sok megpróbáltatáson ment keresztül az elmúlt év során, így mindenkinek jól jön, ha bizakodva néz a 2010-es év elé.
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ha az alapok nincsenek rendben, ne akarjunk wellbeinggel foglalkozni

A kiégés, elkötelezettség hiánya a legtöbb vállalatnál előtérbe helyezte a wellbeing kérdését, miközben Csikós-Nagy Katalin, fluktuációkezelő... Teljes cikk

Maradási interjú: olcsóbb, mint a kiválasztás

Már-már közhelyszámba menő bölcsesség, hogy olcsóbb a meglévő munkatársat megtartani, mint újat találni helyette. A kiválasztás jól lefedett... Teljes cikk

Igaz mese egy kultúraváltásról

Igaz mese egy kultúraváltásról, avagy mitől lesz sikeres a szervezeti kultúra átalakítása. Andó Ildikó, a Vezetői Mesterműhely blog szerzőjének... Teljes cikk