Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 8 hónapja

Hogyan kell kiadni az apaszabadságot ha folyamatos munkarendben dolgozik a párom?

Nemrég született meg a kislányunk, párom munka törvénykönyve alapján dolgozik 12 órás folyamatos munkarendben; nappal-éjjel-szabad-szabad beosztásban. A jogszabályok szerint az apát a gyermek születését követő 60. napig 5 nap pótszabadság illeti meg. Azt sehol sem találtam, hogy aki 12 órában dolgozik, annak hogyan jár az 5 nap, 5 teljes műszak, vagy 5x8 óra, ami az esetében kicsit több, mint 3 műszak lenne. A munkahely nem akart neki apai szabadságot adni, mert kevés az ember, végül két műszakot adtak, mert ők úgy értelmezték a jogszabályt, hogy öt napot egybefüggően otthon kell lennie az apának, tehát ha egy szabad - szabad után kiadnak neki egy nappalt és egy éjjelt,tehát 2 műszakot, utána megint szabad-szabad jön, viszont az már összesen több is, mint 5 nap és ők eleget tettek a kötelezettségüknek. Mit lehet tenni ebben az esetben? Állami cégről van szó.

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Hasznos, hogy kérdéséhez hozzátette, hogy állami cégről van szó.

A férjét először is öt munkanap pótszabadság illeti meg, amelyet a szülést követő második hónap végéig kell kiadni, az apa kérésének megfelelő időpontban.

A munkaidőbeosztás kapcsán a pótszabadság ugyanúgy számolandó, mint a rendes szabadság. Ez azt jelenti, hogy az általánostól eltérő munkarendben dolgozók esetén (ilyen az ön férje is), két módszert határoz meg a törvény. Az első szerint a beosztás szerinti munkanapokra kell kiadni a szabadságot, nyolc órával. Ebben az esetben a hét minden napja munkanapnak számít, kivéve a munkaidő-beosztás szerinti heti pihenőnapot és a munkaszüneti napot. A másik módszer az lehet, hogy a munkavállaló a munkaidő-beosztással azonos tartamra mentesül a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettsége alól, ez lényegében az órában történő szabadságkiadást jelenti, tehát - némileg leegyszerűsítve - egy 12 órás műszakra „másfél” nap szabadságot ad ki ilyenkor a munkáltató.

Az ön által leírt módszer egyik törvény által engedélyezett módszernek sem felel meg, hiszen pl. órában történő szabadságkiadás esetén lényegében csak két munkanap, azaz 24 óra szabadságot kapott a férje, holott öt nap negyven órának felel meg. Tehát a munkáltató jogellenesen járt el.

Ráadásul meg kell jegyeznem, hogy a munka törvénykönyve szabadságkiadásra vonatkozó rendelkezései uniós jogba ütköznek, és állami vállalatok esetén az uniós jogi rendelkezések közvetlenül alkalmazandóak. Ez azt jelenti, hogy az uniós jog alapján öt nyolc órás munkanapra, de facto egy munkahétre kellett volna mentesíteni a férjét úgy, hogy a szabadságnapokat nyolc órával kellett volna számolni.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Dr. Fodor T. Gábor

Dr. Fodor T. Gábor sikeres munkajogi előadó mind hazai, mind nemzetközi szinten, munkajogi tárgyú cikkek szerzője magyar és angol nyelven, különböző szaklapokban rendszeresen publikál.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre dr. Kéri Ádám ügyvéd és Dr. Bán Gergely ügyvéd, a Bán és Karika Ügyvédi Társulás alapítója válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a UCMS Group ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Farkas András, a nyugdíjguru szakértője válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

Follow hrportal_hu on Twitter

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár