Szegedi Juli
Szerző: Szegedi Juli
Megjelent: 10 éve

Hogyan lehet egyszerre felvenni 950 embert?

Tervszerűen készül a HR-osztály a Hankooknál: a rácalmási üzembővítést követően ugyanis 950 új dolgozót vesznek fel – segít ebben az ismerősi ajánlás, a cég saját weboldala és a közösségi oldalak is. Vajon hogyan zajlik egy ilyen méretű létszámbővítés, miként toboroznak és vesznek fel a meglévő 2200 alkalmazott mellé újabb közel ezer dolgozót? Erről beszélt a HR Portalnak Meződy Viktor, a Hankook Tire Magyarország HR menedzsment vezetője.

images

Hogyan történik a toborozás-kiválasztás ilyen arányú bővítés esetében?

A harmadik ütem indítására tervszerűen készül a HR, segít ebben az, hogy már tapasztaltak vagyunk, hiszen két ütem munkavállalóinak toborzásán vagyunk túl. Megkönnyíti a munkánkat az is, hogy most már egy működő gyár új részlegébe keresünk új munkatársakat: az új dolgozók üzemi körülmények között ismerik meg a gyárat, a technológiát, tanulják meg az adott területen a munkát, így mire az új üzemrészbe kerülnek, már ismerik a gépeket, berendezéseket, tudnak rajtuk dolgozni, és tisztában vannak az elvárásokkal is.
Meződy Viktor

A szellemi munkaköröket már 2013-ban feltöltöttük, a fizikai pozíciók közül először a karbantartó munkaköröket hirdettük meg. Nagyon fontosnak tartottuk, hogy mire a gépek megérkeznek, majdani karbantartóik már képesek legyenek a beüzemelésükre. Az ő oktatásuk, képzésük, felkészítésük volt az első lépcső. Természetesen a 950 új munkahely legtöbbje operátori. A kiválasztás többfordulós, a jelentkezőket a HR-szakemberek és a termelési részlegvezetők szelektálják és választják ki.


Honnan próbálnak munkaerőt toborozni?



A szellemi munkavállalók toborzására HR tanácsadó cégekkel dolgozunk együtt, akik általában lebonyolítják a jelentkezők előszűrését és azután ajánlják nekünk a leendő kollégát.

Az ajánlás alapján való toborzás is gyakori a Hankook vállalatcsoportnál. Az ajánló ugyanis nem deklaráltan ugyan, de úgy érzi, hogy felelősséggel tartozik azért, akit beajánlott a céghez, így segít neki megismerni a technológiát, tanácsot ad, egyfajta mentorként működik mellette. Mindezek mellett, aki barátja, rokona vagy ismerőse révén kerül be a gyárba, annak már van fogalma az itt folyó munkáról és az elvárásokról is, ez megkönnyítheti a beilleszkedését. Természetesen a felvételi folyamat minden lépcsőjét sikeresen kell teljesítenie minden jelentkezőnek.

Emellett alkalmazzuk a megszokott kommunikációs csatornákat is a toborzási folyamat során, így aktuális pozícióink rendszeresen megjelennek a helyi és regionális lapokban, illetve évek óta remekül működik saját karrier oldalunk is a cég magyar nyelvű weboldalán, ahol egy rövid űrlap kitöltésével és néhány kattintással lehet jelentkezni aktuális pozícióinkra.

A Hankook HR-osztálya legújabban már a különböző közösségi média felületek által kínált megjelenési lehetőségeket is kihasználja, többször jelentek már meg legfrissebb állásajánlataink a Facebookon illetve különböző blogokon.


Milyen végzettségű embereket várnak a mostani toborzás során?



Mivel a harmadik ütemhez szükséges szellemi állomány és mérnökgárda (gépész-, mechatronikai és vegyész-/anyagmérnök) felvételének első ciklusa már tavaly véget ért, jelenleg elsősorban karbantartók és operátorok jelentkezését várjuk, de természetesen folytatjuk a mérnöki állomány fejlesztését is. Fizikai állományú munkakörökbe jelenleg lakatos, villanyszerelő, gépésztechnikus és elektronikai technikus végzettségű munkakeresők jelentkezését várjuk elsősorban.

Általánosan elmondható, hogy mind a fizikai, mind pedig a szellemi munkakörök esetében nyitottak vagyunk a pályakezdők számára is, hiszen úgy látjuk, hogy a fiatalok rendkívül aktívan és nagy lendülettel látnak neki feladataiknak, ami ösztönzőleg hat a régebben itt dolgozó kollégákra is. Másrészt a pozitív kölcsönhatás fordítva is igaz: a tapasztaltabb kollégák szívesen vesznek részt az újak betanításában és munkahelyi integrálásában, ami nagyon jó csapatszellemet és szoros kollegiális viszonyokat eredményez.


Már megkezdődött a toborzás?



A harmadik ütem beruházás 950 új munkahelyet teremt. Erre a nagyszabású projektre gyakorlatilag már a tavalyi év elején elkezdtük a munkatársak keresését, a szellemi munkakörökre a toborzás már befejeződött. Mostanra körülbelül a szabad álláshelyek felét már betöltötték.


Van elég szakképzett munkaerő az Önök számára? Mit tesznek azért, hogy legyen, vannak együttműködések iskolákkal?



A Hankook régóta működik együtt oktatási intézményekkel, ily módon is próbál tehetséges munkaerőhöz jutni. A vállalatnak 2013 óta fut egy középiskolásoknak szóló programja, amely a dunaújvárosi Dunaferr Szakközép- és Szakiskola géplakatos, villanyszerelő, gépésztechnikus és elektronikai technikus szakos tanulóit célozza meg. A program négyhónapnyi pénzbeli ösztöndíjat kínál a sikeres jelentkezőknek, valamint egy egyhónapos képzést és szakmai gyakorlatot a cégnél. Az ösztöndíjprogram sikeres elvégzése után a jó teljesítményt nyújtó tanulókkal munkaszerződést köt a cég.

Emellett a Hankook 2012 szeptemberében indított egy egyetemi ösztöndíjprogramot is, amely havi ösztöndíjat, szakmai gyakorlatot, valamint ezt követően (a program alatt nyújtott teljesítmény függvényében) álláslehetőséget kínál gépész-, mechatronikai vagy vegyész-/anyagmérnök szakos egyetemisták számára. A gyakornoki program két féléves az ötödik szemeszterüket kezdő hallgatók számára, és egy féléves a hetedik szemeszterüket kezdő hallgatóknak.

Mindemellett regionális munkaügyi központokkal és oktatási intézményekkel együttműködésben szakképzéseket is tartunk, aminek eredményeképpen több mint 1000, korábban munkanélküli embernek tudtunk stabil állást biztosítani.


Bővíteni fogják a Hankook Házat is, szükség lesz több szállásra az új munkavállalók számára?



A Hankook Ház a vállalat saját, háromcsillagos hotel színvonalán működő apartman szállója. 500 fő befogadására alkalmas, a dolgozóknak kényelmes és színvonalas szállást nyújt. Jelenleg nem teljes kapacitással üzemel, napjainkban mintegy 370 lakója van, így a harmadik ütem indulásával további 130 új munkavállalónak tudunk még térítésmentes lakhatást biztosítani. Nem titok, hogy az épület szomszédságában üresen álló telek is a Hankook tulajdonában van, így a lehetőség bármikor adott egy újabb épület felépítésére, rövidtávú terveink között azonban nem szerepel a szállókapacitás bővítése.

A Hankook Ház mindössze 800 méterre található a gyártól, ami maximum 10 perc sétát jelent az üzem legtávolabbi pontjától is. A szálló területe több mint 11400 négyzetméter, és a négyemeletes épületben összesen 254 apartmant alakítottak ki. A kétszemélyes, légkondicionálóval és LCD TV-kel felszerelt apartmanokban lakórész, fürdőszoba és teakonyha is található. A lakóknak szabad internet-hozzáférést is biztosítanak az épületben. A közös helyiségek között található konyha, mosoda, társalgó, fitneszterem és számítógépes terem is. A komplexum nemcsak szállást, hanem számos szabadidős és sportolási lehetőséget biztosít a gyár dolgozóinak. Az épületet egy hatalmas zöldterület veszi körbe, így még kellemesebb és pihentetőbb a szállóélet. A Hankook Ház saját buszmegállóval rendelkezik, ahonnan percek alatt eljuthatnak a dolgozók Dunaújváros belvárosába.


Mit jelent egy vállalat életében egy ilyen mértékű állománynövekedés?



Természetesen a HR-osztály számára rengeteg munkával jár a bővülés, hiszen az új munkavállalók beléptetéséhez szükséges adminisztráció meglehetősen sok elfoglaltságot jelent, továbbá meg kell tartani a megfelelő tréningeket és bevezető képzéseket is számukra. A már említett tervszerű toborzással és képzéssel azonban igyekszünk elérni, hogy az új üzemrész zökkenőmentesen kezdhesse majd meg a termelést.

Emellett természetesen számos más munkaterületen is többlet-elfoglaltságot jelent egy ekkora létszámbővülés – elég csupán a céges buszjáratok megszervezésére, az ingyenes melegétkezés biztosítására vagy az öltözői kapacitás koordinálására gondolni.


Hogyan változik a vállalati kultúra, milyen nehézségekre számítanak azáltal, hogy 1000 fővel többen fognak a cégnél dolgozni?



A vállalat alapvető értékeire azt gondolom, hogy nem lesz hatással a létszámnövekedés. Mint eddig is, ezután is az elkötelezettség, a precizitás, a motiváltság, az etikus viselkedés és az új ismeretekre való nyitottság lesznek azok a tulajdonságok, amelyeket minden jelenlegi és leendő Hankook munkavállalótól elvárunk.

A Hankook Tire globális létszáma a folyamatos kapacitásbővítések és fejlesztések következtében évről évre növekszik, jelenleg már több mint 20.000-en dolgoznak a vállalat kötelékében. Azt gondolom, hogy a cég jó úton halad a globalitás felé, hamarosan megkezdődik az amerikai gyárunk építése is. Ezek a folyamatok bizonyosan abba az irányba mutatnak, hogy a Hankook Tire vállalati kultúrája is alkalmazkodik a globális kihívásokhoz, minden új gyár és új kereskedelmi képviselet dolgozója hozzátesz valamit a vállalati kultúra alakulásához.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Hibázik az AI alapú toborzás is - könnyen kerülhetnek süllyesztőbe a legjobb jelöltek

A mesterséges intelligencia (AI) alapú toborzási szoftverek miatt sok potenciális jelölt is kieshet a rostán a kiválasztás folyamata során. Sok... Teljes cikk

Ezért fontos, hogy a toborzó kommunikáció ne csak a fiataloknak, hanem szüleiknek is szóljon

A cégeknek érdemes részt venni a duális képzésben, hiszen a tanulók jelentős része a duális képzőhelyén szereti meg igazán a szakmáját és... Teljes cikk

Miért fukarkodnak a munkáltatók az állásinterjún adott visszajelzésekkel?

Jó ötlet-e az állásinterjú végén megkérdeznie a pályázónak, hogy milyennek látták a teljesítményét, milyenek az esélyei? Jogában áll-e... Teljes cikk