Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 11 éve

HR retorika - Egy professzionálisan felépített stratégiai értekezlet

A jövőbeni célok szemléltetése alapvető fontosságú a dolgozók motiválása szempontjából, ám nem mindegy, hogy az időszakos stratégiai értekezleten milyen módon vázoljuk az elért és kitűzött célokat, teljesítmény-limiteket. 7 szabály és az alapvető kirtériumok összegzése a professzionális stratégiai értekezletért.

A stratégiai értekezleteknek kulcsfontosságú szerepük van a dolgozói motiváció során szintúgy, mint a vállalat maximális hatékonyságának elérése érdekében. Éppen ezért gondos odafigyelést igényel az előkészületektől egészen a lebonyolításig.

A stratégiai értekezleten az alábbi 7 alapszabályra mindenképpen ügyelnünk kell az építő jellegű atmoszféra kialakítása és egy célirányos, hatékony tájékoztató prezentáció céljából:

1.A bevezető mondatainkban mindig valamilyen pozitív dolgot említsünk meg, amivel felkelthetjük a figyelmet és kellemes, oldottabb légkört teremthetünk a jelenlévők között.

2.A célkitűzések ismertetése során ügyeljünk arra, hogy kicsit hosszabb levegővétellel, vagy direkt rákérdezéssel hangot adhassanak elképzeléseiknek, hozzászólásaiknak a beosztottak is. Hallgassuk meg tanácsaikat, meglátásukat!

3.A beosztottak személyiségét mindig tiszteletben kell tartanunk. Senkiről ne említsünk megalázó, személyeskedő dolgokat! Ha ilyen problémáink lennének, azt mindig személyesen, négyszemközt beszéljük meg az érintettel!

4.A stratégiai értekezlet alapvetően a vállalati célok ismertetésére szolgál, így semmilyen módon ne térjünk el erről a témáról. A téma 'vezérfonalától' túlzottan eltérő kérdéseket, témákat ne engedjük szabadjára. Egy-két rövidebb mondattal adjunk kielégítő választ, ám ne hagyjuk elterelni magunkat beszédünk főbb fókuszpontjairól!

5.Ha kiemeljük egy-egy személy különösen rossz teljesítményét ám annak személyét tiszteletben tartva nem nevezzük meg, hogy kiről van szó, ebben az esetben is adjunk hozzászólási lehetőséget ha magát felismerve az adott személy védekezni kíván. Hallgassuk meg az indokait és minden személyeskedést a háttérbe szorítva, az adatokra hivatkozva közöljük a tényeket!

6.Elsősorban a negatívumokra, a különösen nagy lemaradásokra koncentráljuk és azokat szemléltessük prezentációnk során! Használjuk a konstruktív kritika eszközét!

7.Ne ígértessünk és ígérjünk olyat, ami teljesíthetetlen cél, legyen szó akár egy beosztottról, vagy akár egész részlegről.

A stratégiai értekezlet fókuszpontja, hogy a cég beosztottai a megbeszélés végeztével tudják:
-merre haladnak,
-miért dolgoznak,
-melyek a rövid-, és hosszútávú célok és
-ezért mit remélhetnek a munkáltatótól.


A professzionális értekezlet során fel kell tudnunk mutatni az alábbi kritériumokat:

1.Alapvető kritériumok
Melyek az eddig elért teljesítmények személyekre bontva?
Melyek az eddigi csoportos mutatószámok?
Melyek az eddig elvárt teljesítmények személyes és csoportos szinten?
Milyen elvárt és teljesített minőségben végezték a munkát?

2.Legfontosabb feladatok
Min kell változtatni a hatékonysághoz személyes és csoportos szinten?
Min kell változtatni az eddigiekhez képest a cél eléréséhez szükséges feltételek megalapozása érdekében?

3.Cél eléréséhez szükséges feltételek
Melyek az előfeltételei az adott célnak?
Milyen munkaminőséget követel meg a cél elérése?
Mely elérendő -pénzbeli- erőforrások szükségesek az eléréshez?
Folyamatban lévő projekt esetén az elvárt szintek mely fokán áll a személy/csoport?

4.Cél, célok
Mi az elérendő cél?
Miért kell ezt elérnünk?
Miért jó ez a cégnek, az egyes dolgozóknak, a csapatnak?

Leghatékonyabbak akkor lehetünk, ha ezeket a személyes, illetve csoportos teljesítmény-értékelésekkel összekötött értekezleteket kéthetente szervezzük. Mindig tartsuk szem előtt, hogy jobb ha a kelleténél gyakrabban tartunk gondosan felépített stratégiai értekezleteket, mint ha ritkábban hívnánk össze a beosztottakat és későn jönnénk rá, hogy a hatékonyság csökkentését az elmaradt tájékoztató értekezletek miatt valójában mi, HR-esek okoztuk.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csak a versenyképességet növelő külföldi beruházásokat fogja támogatni a cseh kormány

Bohuslav Sobotka szociáldemokrata miniszterelnök hétfőn Prágában, a külügyminisztérium gazdasági tanácsosainak értekezletén kijelentette: csak az... Teljes cikk

Csődbe megy a Takata - mi lesz a miskolci gyárral?

A légzsákokat gyártó japán Takata hétfőn csődvédelmet kérhet Japánban és az Egyesült Államokban - értesült az AP hírügynökség.... Teljes cikk

Állj fel munka közben!

Ma már sokan az ülést tartják az új dohányzásnak. A mozgásszegény életmód és a többórás ülés veszélyeire egyre többször hívják fel a... Teljes cikk

A Brexit után is maradhatnak az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok

Theresa May brit kormányfő az uniós vezetők csütörtöki brüsszeli találkozóján megígérte, hogy az Egyesült Királyság kilépése után is az... Teljes cikk

A jövő munkatársait képzi a Praktiker

Több mint 250 tanuló választotta gyakorlati helyéül a napokban véget ért tanévben a Praktikert. Az elmúlt évek során az egykori gyakornokok közül... Teljes cikk