Megjelent: 12 éve

Idei szja-bevallási változások

Platformfüggetlen elektronikus bevallási rendszerrel, a különadó bevallásának változásával, valamint egyszerűbb 1+1 százalékos felajánlással várja az adózó magánszemélyeket az APEH. Annak, akinek visszaigényelnivalója van, érdemes sietnie az új keretprogram elsajátításával.

Újdonság, hogy a tavaly 6,75 millió forint feletti jövedelmet szerzett magánszemélyeknek most először kell elszámolniuk a bevallásban a szolidaritásinak nevezett különadóval. Ezt is a hagyományos szja-bevallás keretében kell megtenni, de elkülönítve annak többi részétől. Adóelőleget tavaly a különadóra is kellett fizetni. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy a külföldről származó, adóterhet nem viselő járandóságnak számító összeg után nem kell ugyan megfizetni a négyszázalékos terhet, de az ilyen járandóságot is be kell számítani az adóalapba, s ha a hazai jövedelemmel együtt több mint 6,75 millióra jön ki a végösszeg, e felett a hazai jövedelemrész után kell azt megfizetni - magyarázza a Népszabadság.

Az adózók az idén is három lehetőség közül választhatnak: maguk készítik el bevallásukat, felkérik erre munkáltatójukat vagy az adóhatóságot. Igaz, az utóbbi lehetőséggel sokan nem élhetnek, mint például az egyéni vállalkozók, a különadózó jövedelmet (például tőzsdei nyereséget, osztalékot, ingatlaneladásból származó jövedelmet) bevallók vagy azok, akik költséget kívánnak elszámolni. Aki azonban megteheti, február 15-ig dönthet arról, hogy nyilatkozatban kéri-e munkáltatóját vagy az APEH-et adójának megállapítására. A munkáltatóknak még ezt megelőzően, január 31-ig kell elkészülniük a munkavállalók összesített igazolásával a náluk 2007-ben szerzett jövedelmeket, illetve ezek közterheit illetően.

Munkáltatójától kizárólag az kérheti az adómegállapítást, aki február 15-én is ott dolgozik - tehát az nem, aki például december 31-ével vált meg munkahelyétől. A munkáltatónak továbbra is lehetősége van eldönteni, hogy vállalja-e az adómegállapítás elkészítését, vagy nem. Utóbbi esetben viszont köteles alkalmazottjának segédkezni abban, hogy felkérje ugyanerre az APEH-et. Ehhez egy erről szóló nyilatkozat, esetlegesen az 1+1 százalékos felajánlás továbbítása, valamint a nyilatkozat formai ellenőrzése szükséges. (Formai hiba esetén ugyanis ilyenkor elvileg megbírságolható a munkáltató). A nyilatkozat március 12-ig kell, hogy megérkezzen elektronikus úton az APEH-hez. Az adóhatósági adómegállapítást munkáltatótól függetlenül, egyénileg is lehet kérelmezni - amennyiben viszont kiderül, hogy az illető nem jogosult erre, akkor csak önállóan intézheti bevallását. Ha valaki az adóhatóságot kéri fel erre, nyilatkozatában térjen ki arra, hogy ha igénybe vesz adókedvezményt, a szóba jöhető kedvezményeket milyen sorrendbe vegye figyelembe a hatóság - írja a Népszabadság.

Ha a munkáltató készíti az adómegállapítást, március 20-ig át kell neki adni azokat az igazolásokat, amelyek a kedvezmények elszámolásához szükségesek. Az 1+1 százalékos rendelkezést pedig ez esetben is május 10-ig kell átnyújtani a munkáltatónak. Igaz, az idén már ez sem kötelező: bárki, aki bevallást ad be és fizet is adót, május 20-ig bevallásától függetlenül is feladhatja az 1+1 százalékos nyilatkozatot.

Az egyéni vállalkozók, az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek számára február 15-e a beadási határidő, és esetükben az adót is meg kell fizetni eddig a napig. Akárcsak a különadó esetében.

A bevallásukat önállóan intézőknek tulajdonképpen csak egy határidőt kell figyelembe venniük: május 20-ig kell beadniuk a bevallást és megfizetniük az esetleg még fennálló kötelezettségüket. A beküldés történhet elektronikus - ehhez egy okmányirodában regisztrálni kell a kormányzati ügyfélkapuhoz -, vagy postai feladás útján. Az, aki elektronikus úton küldi el bevallását (tehát nemcsak a kitöltés történik internetes segítséggel), előbb kaphatja vissza pénzét, már ha visszajár neki. Az APEH eddig március elsején kezdte el átutalni a visszaigényelt szja-t, idén azonban már február elsejétől lehetőségük van erre az elektronikus beküldők esetében.

Szintén május 20-ig kell elkészülnie az APEH-nek és a munkáltatóknak is az adómegállapításokkal - legkésőbb ezen a napon kell ezeket eljuttatni az adózókhoz - a munkáltatóknak aztán június 10-ig kell ezt továbbítaniuk az adóhatósághoz. Amennyiben az alkalmazottnak még van fizetnivalója, az összeget levonják a béréből - lehetőleg még a júniusi keresetéből. Ha az adóhatóság állapítja meg, hogy szükség van még befizetésre, azt június 20-ig kell rendezni, és ugyancsak eddig kell az APEH-nek visszautalnia a visszajáró összegeket.
  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Órabér vagy teljesítménybér? Milyen bérezést válasszunk?

Legyen akár baráti összejövetelen téma a munkahely, vagy egy hitel kapcsán egyeztetett munkáltatói igazolás, esetleg álláskeresés a kérdés minden... Teljes cikk

Közmunkás bér

A közfoglalkoztatottak bére is függ az iskolai végzettségtől és attól, hogy a dolgozó munkavezetői feladatokat lát-e el. A közmunkások bére 2017... Teljes cikk

Országos Bérügyviteli Bajnokság - a rendezvény, amit nem kell lemondani

A bérügyviteli szakma legnagyobb versenye idén sem marad el. Nyolc éve a vetélkedőre nevező kismamák és az ország távolabbi pontjairól jelentkező... Teljes cikk