Megjelent: 5 éve

Igazságtalan, gazdagokra szabott világban élünk

Emmanuel Saez Thomas Pikettyvel végzett közös kutatásai azt találták, hogy nem a globalizáció okozza az egyenlőtlenséget, hanem a technológiai fejlődés és az adott ország intézményeinek a kölcsönhatása.

Az egykulcsos adó növeli az egyenlőtlenséget

A kutatásaik alapján arra jutottak: ahhoz, hogy megakadályozzuk, hogy jövedelmek elképesztő aránya kerüljön egy nagyon kis csoporthoz, a progresszív adóztatás, azaz a gazdagokra arányosan magasabb terhet hárító adórendszer az egyik legfontosabb és a minél progresszívabb örökösödési adó, és némely egyéb területen a szigorú állami szabályozás, különösen a pénzügyi piacokon. - Magyarországnak pont az ellenkezőjére lenne szükség, mint amit az adórendszerével épp csinál: a történelmi tapasztalatok alapján az egykulcsos adó sokkal nagyobb egyenlőtlenséget, sokkal nagyobb vagyonkoncentrációt eredményez - mutatott rá a Berkeley-n tanító közgazdász.

Továbbá ha nagyon összpontosulnak a jövedelmek, az nagyon megnöveli a leggazdagabbak politikai befolyásának mértékét.

Nagyon meghatározó az állam szerepe mindebben. Elmondta, hogy a tartósan féken tartott egyenlőtlenség a kormányzati döntésektől függ.

- Az pedig végső soron nem hatékony, ha nem a tudásuk alapján jutnak előre az emberek, ha alacsony jövedelmű családból nagyon kicsi az esélye a kitörésnek -mondja Emmanuel Saez.

-A progresszív örökösödési adó is nagyon fontos, ahhoz, hogy a sikeres vállalkozók, okos emberek legyenek gazdagok, ne azok, akik beleszületnek, és mondjuk maguktól nem sokat tettek hozzá a gazdasági fejlődéshez - vallja a közgazdász, aki szerint a gazdasági növekedéshez az oktatáspolitika a legfontosabb.

A jóléti államok koncepciójának a lényege épp az, hogy az állam magasabb adókból befektet az oktatásba, egészségügybe, nyugdíjba.

Ha nehezebb diplomához jutni, nő az egyenlőtlenség

- Ha a kormány elkezd kivonulni a felsőoktatásból és nő a felsőoktatás elvégzésének költsége, akkor kevesebb embernek lehet diplomája és nőni fog az egyenlőtlenség is. (...) Az oktatásba tett erőforrások költség-haszon aránya nagyon jó hosszú távon - magyarázta a közgazdász.

Számos lehetősége van a szabályozónak arra, hogy a tőkét a vállalatokon belül hogyan osszák el, az egyik a minimálbér, de a szakszervezetek szerepe és lehetőségei is jelentősek ebben.

A közgazdász úgy látja, Nyugat-Európában sokkal többet tesznek a progresszív adózásért és az alacsonyabb jövedelműek védelméért, ezért jóval kisebb is probléma. Magyarország egyelőre Japán vagy Franciaország szintjén áll. Az adórendszerünk következtében "folyamatosan távolabb fog kerülni a legfelsőbb réteg a többiektől" - mondta az Indexnek adott interjúban Emmanuel Saez.

Index
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
2 millió új munkahely jöhet létre 2020-ban

A PwC várakozásai szerint a G7 országok körülbelül 2 millió új munkahelyet hoznak létre, amelyen belül öt új munkahelyből négy az Egyesült... Teljes cikk

Szakmunkásokból van a legnagyobb hiány a kkv-szektorban

A cégek csaknem 50 százaléka küzd kisebb vagy nagyobb mértékű munkaerőhiánnyal; ezek a kkv-k elsősorban fizikai és szakmunkásokat keresnek - derül... Teljes cikk

Ez kell a magyar programozóknak - Kutatás

Egy friss kutatás szerint a magyar fejlesztőket leginkább az érdekli, hogy technológiákkal fognak dolgozni. Teljes cikk