Megjelent: 5 éve

A gazdagok egyre gazdagabbak, a szegények egyre szegényebbek

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma konfereciát tartott a "Védelem, aktivitás, képessé tevés - Párbeszéd a szegénységgel szembeni küzdelemről" mottóval, hogy megmutassa mennyit tett a kormány a szegénység felszámolásáért - írja a Hvg.hu. A párbeszéd elmaradt. Pedig Ferge Zsuzsa szociológus professzor csak azzal a feltétellel vállalta a felkérést, hogy az előadások után következzen vita. Miként a Hvg.hu írja, más érdemi szerepe nem volt a kormánykritikus oldalnak, mint hogy asszisztáljon a párbeszéd minimumához.
KSH


461 ezer ember biztosan nyomorog

Balog Zoltán ismertette a statisztikákat. Magyarország GDP-jének 21,3 százalékát költi szociális kiadásokra, aminél a mi régiónkban arányaiban többet csak Szlovénia költ erre a területre, tette hozzá, igaz, az uniós átlag 28,3 százalék. A szegénység és társadalmi kirekesztődés kockázatával érintettek aránya a második Orbán-kormány alatti 32,4 százalékról 31,1 százalékra mérséklődött (2011-2013), ezen belül a súlyos anyagi nélkülözésben élők aránya 25,7 százalékról 23,9 százalékra csökkent. Közölte, azok aránya is csökkent, akiknek fizetési hátralékuk van: a 2011-es 26,4 százalékról három év alatt 24,9 százalékra. A Hvg.hu a könnyebb megértést segítve hozzáfűzi: ezek 1-2 százalékpontos változások, azaz ezer magyarból 257 helyett mondjuk már csak 239 él súlyos nélkülözésben.
KSH


Balog elmondta azt is, hogy 2011 óta kevesebben élnek a szegénységi küszöb alatt, mint az EU-átlag. Utóbbihoz azért nem árt hozzáfűzni, hogy relatív szegénységről van szó.

A javulás ellenére még mindig majdnem minden harmadik magyar szegény - írja a gazdasági lap.

400 ezer szegény gyerek

Ferge Zsuzsa szociológus felhívta a figyelmet arra, hogy a hosszabb távú trendeket nézve Balog téved abban, hogy útját állták volna a gyerekszegénységnek: 2009 után olyan drámaian nőtt meg ennek a mértéke, hogy kis csökkenés szinte törvényszerű. A kétmillió legszegényebb magyar közül 700 ezer gyerek, 620 ezer gyerek lakik penészes vagy beázott lakásban, és tízből négy 17 év alatti a legszegényebb ötödbe tartozik. A gyerekek csoportján belül különösen rosszul állnak a 6 éven aluliak.

"Hasad az ország"

A szegénység újratermelődésének pedig jelenleg semmilyen közpolitika nem szab érdemben gátat - mondta Ferge Zsuzsa. A szociológus úgy látja, a tankötelezettség, valamint a büntethetőség korhatárának leszállítása, a köz- és felsőoktatási “reformok”, a jobban élőket segítő újraelosztó rendszer együtt tovább rontják a rosszabb körülmények közé születettek életesélyeit.
KSH


A szociológus felhívta a figyelmet arra is, hogy míg 1992-ben a leggazdagabb ötödbe tartozók csupán hatszor annyit kerestek, mint a legszegényebbe soroltak, addig 2012-ben a szorzó már kilencszeres. “Hasad az ország” - kommentálta Ferge a jövedelmi egyenlőtlenségek tendenciózus növekedését. Szerinte a kormányzat tud a tényekről, de ahelyett, hogy lépne, sikerpropagandával félreinformál.

Tóth István György, a TÁRKI munkatársa úgy véli, a mélyszegénységből való kitörést az segítené a legjobban, ha ezeket az embereket képessé tennék arra, hogy versenybe szállhassanak állásokért. Ehhez az iskolai egyenlőtlenséget és szelekciót kellene szerinte csökkenteni, valamint az inaktívakat és az alacsony iskolai végzettségűeket megcélozni különböző közpolitikákkal.

Scharle Ágota arról beszélt, hogy közgazdaságilag is belátható, hogy jó egy országnak a szegénység csökkentése. A humán erőforrásba beruházásból nem csak a gazdaság, hanem a politikai közösség is profitálhat.

Hvg.hu
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter