Megjelent: 5 éve

A gazdagok egyre gazdagabbak, a szegények egyre szegényebbek

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma konfereciát tartott a "Védelem, aktivitás, képessé tevés - Párbeszéd a szegénységgel szembeni küzdelemről" mottóval, hogy megmutassa mennyit tett a kormány a szegénység felszámolásáért - írja a Hvg.hu. A párbeszéd elmaradt. Pedig Ferge Zsuzsa szociológus professzor csak azzal a feltétellel vállalta a felkérést, hogy az előadások után következzen vita. Miként a Hvg.hu írja, más érdemi szerepe nem volt a kormánykritikus oldalnak, mint hogy asszisztáljon a párbeszéd minimumához.
KSH


461 ezer ember biztosan nyomorog

Balog Zoltán ismertette a statisztikákat. Magyarország GDP-jének 21,3 százalékát költi szociális kiadásokra, aminél a mi régiónkban arányaiban többet csak Szlovénia költ erre a területre, tette hozzá, igaz, az uniós átlag 28,3 százalék. A szegénység és társadalmi kirekesztődés kockázatával érintettek aránya a második Orbán-kormány alatti 32,4 százalékról 31,1 százalékra mérséklődött (2011-2013), ezen belül a súlyos anyagi nélkülözésben élők aránya 25,7 százalékról 23,9 százalékra csökkent. Közölte, azok aránya is csökkent, akiknek fizetési hátralékuk van: a 2011-es 26,4 százalékról három év alatt 24,9 százalékra. A Hvg.hu a könnyebb megértést segítve hozzáfűzi: ezek 1-2 százalékpontos változások, azaz ezer magyarból 257 helyett mondjuk már csak 239 él súlyos nélkülözésben.
KSH


Balog elmondta azt is, hogy 2011 óta kevesebben élnek a szegénységi küszöb alatt, mint az EU-átlag. Utóbbihoz azért nem árt hozzáfűzni, hogy relatív szegénységről van szó.

A javulás ellenére még mindig majdnem minden harmadik magyar szegény - írja a gazdasági lap.

400 ezer szegény gyerek

Ferge Zsuzsa szociológus felhívta a figyelmet arra, hogy a hosszabb távú trendeket nézve Balog téved abban, hogy útját állták volna a gyerekszegénységnek: 2009 után olyan drámaian nőtt meg ennek a mértéke, hogy kis csökkenés szinte törvényszerű. A kétmillió legszegényebb magyar közül 700 ezer gyerek, 620 ezer gyerek lakik penészes vagy beázott lakásban, és tízből négy 17 év alatti a legszegényebb ötödbe tartozik. A gyerekek csoportján belül különösen rosszul állnak a 6 éven aluliak.

"Hasad az ország"

A szegénység újratermelődésének pedig jelenleg semmilyen közpolitika nem szab érdemben gátat - mondta Ferge Zsuzsa. A szociológus úgy látja, a tankötelezettség, valamint a büntethetőség korhatárának leszállítása, a köz- és felsőoktatási “reformok”, a jobban élőket segítő újraelosztó rendszer együtt tovább rontják a rosszabb körülmények közé születettek életesélyeit.
KSH


A szociológus felhívta a figyelmet arra is, hogy míg 1992-ben a leggazdagabb ötödbe tartozók csupán hatszor annyit kerestek, mint a legszegényebbe soroltak, addig 2012-ben a szorzó már kilencszeres. “Hasad az ország” - kommentálta Ferge a jövedelmi egyenlőtlenségek tendenciózus növekedését. Szerinte a kormányzat tud a tényekről, de ahelyett, hogy lépne, sikerpropagandával félreinformál.

Tóth István György, a TÁRKI munkatársa úgy véli, a mélyszegénységből való kitörést az segítené a legjobban, ha ezeket az embereket képessé tennék arra, hogy versenybe szállhassanak állásokért. Ehhez az iskolai egyenlőtlenséget és szelekciót kellene szerinte csökkenteni, valamint az inaktívakat és az alacsony iskolai végzettségűeket megcélozni különböző közpolitikákkal.

Scharle Ágota arról beszélt, hogy közgazdaságilag is belátható, hogy jó egy országnak a szegénység csökkentése. A humán erőforrásba beruházásból nem csak a gazdaság, hanem a politikai közösség is profitálhat.

Hvg.hu
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter