Szerző: Barna Eszter Megjelent: 2 éve

Így fog kinézni a szolgáltató központok következő generációja

A magyarországi szolgáltató központok már több mint 42 ezer munkavállalót foglalkoztatnak, azonban a szektor szereplői szerint van a területben további növekedési potenciál, amely a régióban országonként akár a 100 ezer fős foglakoztatást is elérheti. Az SSC-k számára a legnagyobb vonzerőt a képzett, nyelveket beszélő munkaerő, a megfelelő infrastruktúra megléte jelenti. A lehetőségekről, kihívásokról, beszélgettek a piac résztvevői az SSC Heroes által rendezett Next Generation Shared Service Day című konferencián.

A Nemzeti Befektetési Ügynökség, a HIPA adatai szerinta 42 ezer főt foglalkoztató, több mint 100 cég ügyfélszolgálati, pénzügyi, HR, IT és marketing területen működik.

Magyarországon a főváros mellett egyre több vidéki nagyváros is igyekszik versenybe szállni a szolgáltató központokért, sok mindent megtéve a mindkét fél számára gyümölcsöző együttműködésért. Az egyik aspiráns Debrecen, ahol 3000-en dolgoznak jelenleg a különböző szolgáltató központokban, de az egyetem képzései további, akár több tízezres poolt biztosítanak a jövő lehetséges munkavállalóiból.

A Deloitte korábbi felméréséből kiderül, hogy Pécsett, Székesfehérváron, Szegeden, Miskolcon és Nyíregyházán jelentenek még feltörekvőben lévő gazdasági erőt, foglalkoztatási tényezőt a szolgáltató központok. Ahogy a kutatás azt is alátámasztotta, hogy a cégek megfelelő és célzott kezelése az igényeik figyelembevételével az összes érintett szereplő, a kormány, a helyi önkormányzatok, a munkavállalók, az oktatási intézmények és maguk a szolgáltató központok érdekében is áll.

A HIPA jelenleg 150 befektetési projektet visz, amelyből 30 szolgáltató központ létrehozását eredményezheti Magyarországon, mondta el Kis Tünde, a HIPA elnökhelyettese. Mint mondta a verseny egyre nagyobb az SSC-kért nem csak a régióban, hanem Lengyelországon, Szlovákián és Csehországon kívül már meg kell küzdeni Spanyolországgal, Portugáliával és Litvániával is, akik az új „versenyzők” ebben a szektorban. A befektetési ügynökség adatai szerint a Magyarországon már jelenlévő szolgáltató központok 80%-a tervez további bővítést.

Május elején jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy Magyarországon nyitja meg harmadik szolgáltató központját - Hollandia és Malajzia után - a holland tejipari vállalat, a FrieslandCampina. A Pöttyös, a Milli, az Oké, a Landliebe és a Frico márkákat gyártó cég a budapesti pénzügyi központban 150 embert foglalkoztat majd az első ütemben.

Mint Mark Galjaard, a cég szolgáltató központjának igazgatója a rendezvényen elmondta, 22 ezer embert foglalkoztatnak több mint 30 országban, számukra, hasonlóan a többi SSC-hez, a rendelkezésre álló munkaerő, a nyelvtudás, az infrastruktúra megléte, és a már jelenlévő más szolgáltató központok tapasztalata volt a döntő, amikor Budapestet választották.

Mark GaljaardMark Galjaard: a nyelvtudás, az infrastruktúra megléte és az SSC kultúra miatt döntöttek Budapest mellettCikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Így fog kinézni a szolgáltató központok következő generációja
2. oldal - A szolgáltató központokat is utoléri az autoamtizáció
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A MÁV-Start vezérigazgatója is távozik

Felmentették tisztségéből Csépke Andrást, a MÁV-Start Zrt vezérigazgatóját. Az Index úgy értesült, hogy az új vezérigazgató Kerékgyártó... Teljes cikk

A kecskeméti Mercedes egykori vezetője távozik a Daimlertől

Frank Klein búcsút int a luxusautó gyártónak, nyártól a Magna Steyr igazgatóságába igazol. Nyugdíjba vonul Karl-Friedrich Stracke, aki korábban az... Teljes cikk

Rabszolgaként dolgoztatja az észak-koreaiakat Kim Dzsong-un

Jogvédők és észak-koreai menekültek szerint az észak-koreaiakat nem érdekli már a párttagság, vagy a kitüntetések. Tudják, hogy üzleteléssel... Teljes cikk

Gerald Grace az Invitech új vezérigazgatója

Az Invitech bejelenti, hogy a mai naptól Gerald Grace tölti be a társaság vezérigazgatói pozícióját. Gerald a cégvezetői poszton David Blunck-ot... Teljes cikk

Traktorokkal vonulnak az utcákra a szlovák gazdák

Az országos tiltakozási akción azt szeretnék elérni, hogy hívjanak össze egy parlamenti ülést, amelynek egyedüli témája a szlovák mezőgazdaság... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár