Szerző: Barna Eszter
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 2 éve

Így fog kinézni a szolgáltató központok következő generációja

A magyarországi szolgáltató központok már több mint 42 ezer munkavállalót foglalkoztatnak, azonban a szektor szereplői szerint van a területben további növekedési potenciál, amely a régióban országonként akár a 100 ezer fős foglakoztatást is elérheti. Az SSC-k számára a legnagyobb vonzerőt a képzett, nyelveket beszélő munkaerő, a megfelelő infrastruktúra megléte jelenti. A lehetőségekről, kihívásokról, beszélgettek a piac résztvevői az SSC Heroes által rendezett Next Generation Shared Service Day című konferencián.

images

A Nemzeti Befektetési Ügynökség, a HIPA adatai szerinta 42 ezer főt foglalkoztató, több mint 100 cég ügyfélszolgálati, pénzügyi, HR, IT és marketing területen működik.

Magyarországon a főváros mellett egyre több vidéki nagyváros is igyekszik versenybe szállni a szolgáltató központokért, sok mindent megtéve a mindkét fél számára gyümölcsöző együttműködésért. Az egyik aspiráns Debrecen, ahol 3000-en dolgoznak jelenleg a különböző szolgáltató központokban, de az egyetem képzései további, akár több tízezres poolt biztosítanak a jövő lehetséges munkavállalóiból.

A Deloitte korábbi felméréséből kiderül, hogy Pécsett, Székesfehérváron, Szegeden, Miskolcon és Nyíregyházán jelentenek még feltörekvőben lévő gazdasági erőt, foglalkoztatási tényezőt a szolgáltató központok. Ahogy a kutatás azt is alátámasztotta, hogy a cégek megfelelő és célzott kezelése az igényeik figyelembevételével az összes érintett szereplő, a kormány, a helyi önkormányzatok, a munkavállalók, az oktatási intézmények és maguk a szolgáltató központok érdekében is áll.

A HIPA jelenleg 150 befektetési projektet visz, amelyből 30 szolgáltató központ létrehozását eredményezheti Magyarországon, mondta el Kis Tünde, a HIPA elnökhelyettese. Mint mondta a verseny egyre nagyobb az SSC-kért nem csak a régióban, hanem Lengyelországon, Szlovákián és Csehországon kívül már meg kell küzdeni Spanyolországgal, Portugáliával és Litvániával is, akik az új „versenyzők” ebben a szektorban. A befektetési ügynökség adatai szerint a Magyarországon már jelenlévő szolgáltató központok 80%-a tervez további bővítést.

Május elején jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy Magyarországon nyitja meg harmadik szolgáltató központját - Hollandia és Malajzia után - a holland tejipari vállalat, a FrieslandCampina. A Pöttyös, a Milli, az Oké, a Landliebe és a Frico márkákat gyártó cég a budapesti pénzügyi központban 150 embert foglalkoztat majd az első ütemben.

Mint Mark Galjaard, a cég szolgáltató központjának igazgatója a rendezvényen elmondta, 22 ezer embert foglalkoztatnak több mint 30 országban, számukra, hasonlóan a többi SSC-hez, a rendelkezésre álló munkaerő, a nyelvtudás, az infrastruktúra megléte, és a már jelenlévő más szolgáltató központok tapasztalata volt a döntő, amikor Budapestet választották.

Mark GaljaardMark Galjaard: a nyelvtudás, az infrastruktúra megléte és az SSC kultúra miatt döntöttek Budapest mellettCikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Így fog kinézni a szolgáltató központok következő generációja
2. oldal - A szolgáltató központokat is utoléri az autoamtizáció
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Új szolgáltató központok Miskolcon

Miskolc egy új piacra készül betörni: új szolgáltató központok, SSC-k (Shared Service Centerek) számára kínál komplex lehetőségeket - írja a... Teljes cikk

83 ezer magyar dolgozik kiküldetésben külföldön

Kevés szó esik azokról, akik nem kivándorolnak, hanem csak egy ideid kell kiküldetésben külföldön dolgozniuk. Pedig ők is sokan vannak, 2017-ben az... Teljes cikk

A közeljövőben csak egyszerű feladatokat vesznek át gépek a magyar ügyfélszolgálaton

160 ezer ügyfélszolgálatos van Magyarországon, és most egy kutatás eredményeit látva sokkal többet tudunk róluk, mint korábban. A pénzügyi... Teljes cikk