Megjelent: 5 éve

Így mentheti meg munkavállalói nyugdíját!

A Központi Statisztikai Hivatal rendszeresen készít elemzést a nyugdíjak és egyéb ellátások évenkénti alakulásáról. Az eredmények évről évre rávilágítanak, hogy a demográfiai változások miatt a jelenlegi nyugdíjrendszer a jövőben jelentősen át fog alakulni, mégpedig nem feltétlenül a munkavállalók számára kedvezően.

Tovább élünk mint gondolnánk

A legfrissebb KSH adatokból kikövetkeztethető, hogy az emberek várható élettartamának folyamatos növekedése és a gyermekszületések alacsony száma a népesség elöregedéséhez vezet. Emellett az átlagos várhatóan nyugdíjban töltött időtartam, vagyis a 65 éves korban várható átlagos élettartam 2012-ben meghaladta a 15 évet.

Mi is az az öregedési index?

Az elöregedő népesség problémaköre egyre több kérdést vet fel a nyugdíjrendszer fenntarthatósága szempontjából, melynek legfontosabb mutatója az öregedési index.

Megdöbbentő adat, hogy a mutató szerint 1990-ben 65, 2005-ben 100, 2013-ban már 119 időskorú jutott 100 gyermekre hazánkban, vagyis egyre nagyobb teher járul a lakosságra, illetve az államra az nyugdíjas ellátás terén.

A nyugdíjszínvonal egyik mérőszáma az aggregát helyettesítési ráta, ami a 65–74 évesek nyugdíját viszonyítja az 50–59 évesek keresetéhez, ezáltal a nyugdíjak jövedelempótló képességéről árulkodik az adott országban. Magyarországon a helyettesítési ráta értéke az elmúlt években magas volt, 2012-ben is meghaladta az európai uniós átlagot 4 százalékponttal. Azonban ez az arány nem lesz hosszú távon fenntartható.

Egyre többet tehet a munkáltató

Az adatok ismét előtérbe helyezik azokat a trendeket, amelyek arra utalnak, hogy a jövőbeni állami nyugdíj mértéke egyre kiszámíthatatlanabbá válik.

Ezt a bizonytalanságot, egyéni szinten leginkább a tudatos, nyugdíjcélú megtakarítással lehet ellensúlyozni. Ennek egyik formája lehet az önkéntes nyugdíjpénztár, amely béren kívüli juttatás az egyik legnépszerűbb a munkavállalók között – derült ki az OTP Bank reprezentatív kutatásából. Ezt a juttatási formát a munkáltató egyébként a már meglévő cafeteria-rendszeren felül, akár alanyi jogon is adhatja a munkavállalóknak, kedvező adózás feltételek mellett.

„Habár a trendek nem túlságosan bíztatóak a jelenlegi nyugdíjrendszert illetően, egyre többen gondolnak tudatosan a jövőjükre. Ez látszik abból is, hogy az elmúlt évben emelkedett az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztártagok száma” – mondta el Nagy Csaba, OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár vezetője.

A legfontosabb eredmények a legutóbbi riportból:
 100 gyermekkorú magyar lakosra 119 időskorú jut
 Magyarországon a várhatóan nyugdíjban töltött évek száma több mint 15 év
 Bár a nyugdíjellátásban részesülők száma összességében csökken, a korbetöltött öregségi nyugdíjban részesülők száma folyamatosan, és rohamosan nő
 A hazai aggregát helyettesítési ráta, vagyis az átlagos nyugdíj aránya az átlagos 50-59 évesek béréhez képest, 60% felett van. Ez az egyik legmagasabb érték Európában.
 Ez az arány hosszú távon biztosan fenntarthatatlan

Az adatok forrása: KSH Nyugdíjak és egyéb ellátások, 2014
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter