Mészáros Etelka
Megjelent: 11 éve

Így támogatja a humán kontrolling a vezetői döntéseket

A Fővárosi Gázművek és az Országos Humánmenedzsment Egyesület kontrolling konferenciát tervez, ahol a humán kontrolling gyakorlati oldalát szeretnék bemutatni, vagyis nem komplett mutatószámokkal ismertetnék meg a résztvevőket, hanem rámutatnának, hogy az egyes vállalatok hogyan határozhatják meg a saját mutatószámaikat. A HR kontrolling gyakorlati alkalmazásáról Kissné András Klárát, a Főgáz HR kontroller csoportvezetőjét kérdeztük.

- Mi az értelmezése a humán kontrollingnak?

- Mikor a humán kontrolling gyakorlati alkalmazását vizsgálom, célszerű a kontrolling fogalom értelmezésétől elindulni. A kontrolling a tervezést, ellenőrzést és információellátást koordináló vezetési alrendszer. Áttekintő, értékelő, koordináló és integráló tevékenység, a vezetési, tulajdonosi funkció gyakorlásának eszköze. Ha humán kontrollinról beszélünk, akkor mindezt humán erőforrással kapcsolatban kell értelmeznünk. A humán kontrolling egy olyan eszköz, amely segít társasági szinten megvalósítani egy racionális, költségérzékeny emberi erőforrás gazdálkodást. Egzakt módon meghatározható mérőszámrendszer segítségével mérjük az erőforrások felhasználását a menedzsment számára, folyamatos visszajelzést biztosítva a vezetés részére a változásokról.

- Mi a HR kontrolling filozófiája?

- Azt szoktam mondani, hogy a humán kontroller annyiban különbözik a kontrollertől, hogy a számok mögött látja, és folyamatosan fókuszban tartja az embert. A humán kontrolling számomra egyenlő a hatékony, ésszerű és tervezett humán erőforrás gazdálkodással.

- Miért tartja fontosnak a HR kontrollingot a cégek életében? Miben segíti őket?

- Számos kutatás bizonyította, hogy azok a vállalatok működnek igazán hatékonyan, amelyek tervezett HR költségvetéssel rendelkeznek. Mindezt azonban nem lehet tudatos, megfelelő eszközökkel megtámogatott HR stratégia nélkül elérni. A cégek költségvetésében a személyi jellegű ráfordítások igen jelentős részt képviselnek, ezért mérnünk kell a humán befektetések megtérülését, ezzel együtt folyamatosan mérni kell a legjobb és a legrosszabb teljesítményt, és a hozzá kapcsolódó munkavállalói kompetenciákat. A humán befektetésekkel járó költségeket pedig szembeállítjuk a várható megtérüléssel, a profittal.

- Milyen elemei és elemzési eszközei vannak egy ilyen rendszernek?

- Saját értelmezésem szerint a humán kontrolling egy vezetési alrendszer, koordinációs és integrációs feladatokkal. Fő feladata a költségek és eredmények összevetése, a teljesítmények és a ráfordítások nyomon követése. Célja a hatékony működés biztosítása. A hatékonyság növelése előtt természetesen fel kell térképezni a cég munka- teljesítőképességét. A humán kontroller, a vezetés legfontosabb és leghasznosabb segítője. A vezetés, a vezetők mindennapjait jelentős részben az emberekkel kapcsolatos problémák megoldása és az emberekben rejlő lehetőségek feltárása és fejlesztése tölti ki. Az emberi erőforrások kezelésében való jártasság napjainkban a versenyképesség, a siker kulcstényezője, ezért hasonlóan magához az emberi erőforráshoz, stratégiai kérdéssé vált.

Funkcionális szempontból vizsgálva az emberi erőforrás menedzsmentet támogatjuk a humánpolitikai tervezésen, a tervek ellenőrzésén, a gazdasági elemzésen és az erről készült beszámolókon keresztül; a személyügyi folyamatok koordinálásával és a szervezeti igényeknek való megfeleltetésével. Ide tartozik az emberi erőforrás menedzsment hatékonyságának és eredményességének vizsgálata. Mérjük és számszerűsítjük az emberi erőforrásokkal kapcsolatos döntések költségeit és előnyeit. Prognosztizáljuk a vezetői döntések következményeit, beleértve a rejtett és hosszú távon felmerülő költségeket is. A költségek és az előnyök számszerűsített adatait pénzügyi nyelvre lefordítva tárjuk a vezetés elé, így támogatva a döntéshozatalt.

A humán kontrolling nem módszer, hanem stratégiai folyamat, integratív, értékelő gondolkodás és számítás a humánpolitikai döntések megítéléséhez, különös tekintettel azok gazdasági és szociális következményeire.

- Milyen feladatai vannak egy humánkontrollernek?

- Rendszeres feladatok közé sorolom a munkaerőpiacon versenyképességet biztosító és a munkavállalók ösztönzéséhez hozzájáruló kompenzációs részstratégia kidolgozását. Részt veszünk a kompenzációs rendszer kialakításában, teljesítményértékelési rendszer fejlesztésében, működtetésében. Ránk hárul a humán erőforrás rendszerek, folyamatok hatékonyságának elemzése, fejlesztési javaslatok megfogalmazása, a létszámgazdálkodás hatékonyságának elemzése, a humán kontrolling és beszámolási rendszer működtetése. Ugyanakkor közreműködünk más, humán rendszereket érintő követelmények és igények meghatározásában, a hatékonyság mérésében, elemzésében. Ezeken kívül még számtalan feladatot említhetek, úgy, mint a munkakörelemzést-, a képzések hatékonyságának vizsgálatát, fejlesztési programok kidolgozását.

- Hogyan épül fel a HR kontrolling és milyen folyamatai vannak? Milyen előnyei vannak?

- A humán kontrolling részfolyamatokból épül fel, három alrendszerre bontható: költség kontrolling, hatékonysági kontrolling és jövedelmezőségi, eredményességi kontrolling. A folyamat részei az alapvető standardok mennyiségi és minőségi normatívák, teljesítménykövetelmények definiálása, a teljesítmény mérése, vagyis a tapasztalt tények és a standardok összehasonlítása, az eltérések nagyságának, elfogadhatóságának és okainak megállapítása. Másik összetevő az indokolt korrekciók elvégzése, javaslattétel, ha a standardoktól való eltérés a nem megfelelő színvonalú tevékenység, teljesítmény következménye. A humán kontrolling gyakorlatban történő egyre nagyobb mértékű terjedése önmagában nem jelenti azt, hogy minden típusú vállalat, szervezet problémáira megoldást adhat. E területen is vannak olyan alapfeltételek, amelyek a gyakorlati megvalósítás sikerét befolyásolják. Például többszintű teljesítmény definíció a mérhetőség bevezethetősége a humán területre is, befogadó és elfogadó szervezeti kultúra. Ez utóbbi kiemelten fontos.

- Hogyan lehet beilleszteni egy szervezet életébe?

- Nagyon fontos kiemelni, hogy a humán kontrolling célja nem egy újabb ellenőrzési kör beiktatása, hanem a humánpolitikai és a vezetési funkciók támogatása. Tágabb értelemben a humánstratégia és a szervezeti stratégia megvalósítása, a humánerőforrások területén tapasztalható költségcsökkentő és nyereségnövelő elemek, kockázatkezelési problémák, aktív kezelése. Nem szerencsés összekeverni a belső ellenőrzéssel és annak feladataival, bár sok cégnél még mindig ezt teszik.

- Milyen hatással van a humán kontrolling egy cég életére?

- Tevékenységünkkel a vezetés döntéstámogató funkcióit látjuk el, meghatározott vállalati folyamatokról rendszerezett, elemzett adatokat gyűjtünk a társaságnál bevezetett és alkalmazott nyilvántartásokból. Ezekből előzetes prognózisokat készítünk és a meghatározott vezetési szint megalapozott döntéseihez szakmailag előkészített adatokat szolgáltatunk. Döntési alternatívákat dolgozunk ki, melyeket gazdasági és humán elemzésekkel támogatunk. Ez teljes összhangban van mind a vezetés, mind pedig a tulajdonos érdekeivel.

- Hogyan látja ennek a területnek a jövőjét?

- A konrollingnak cég specifikusnak kell lennie, vagyis a vállalat számára releváns információtartalmat kell mérnie. Legyen szó ösztönzésről, motiválásról, tervezésről, vagy a teljesítmény-értékelésről. Akkor hatékony a rendszer, ha azokat az adatokat méri, amelyekre a vállalatnak szüksége van. Természetesen a vállalatra szabott mutatószámokkal. Nem a szervezetnek kell a kontrolling-rendszerhez igazodnia, hanem fordítva. Milyen lesz a jövő? Én több éve azt mondogatom, hogy ha a HR valóban stratégiai partner szerepet kíván betölteni a vállalatok életében, akkor ehhez az átgondolt és cégre szabott humán kontrolling tevékenység a kulcs.

- A konferencián milyen témákat tűznek napirendre?

- Ahogy a bevezetőben már említettem, a humán kontrolling gyakorlati oldalát szeretnénk megmutatni. Nem kész eszközt akarunk adni, hanem több oldalról bemutatni, hogy miként építsük fel a HR kontrolling rendszert, de ez csak egy szelet lesz. Az én kedvenc témám, a vállalati korfa készítés és annak elemzése, amely nagyon izgalmas téma. Ezt is biztosan becsempészem. Végül Elmar Mayer idézetét, miszerint a "kontroller (kormányos) az, vagy az lesz, aki többet tanul, mint mások, felismeri és a környezettel való kölcsönhatásban cél és jövő orientáltan gondolkozik és cselekszik, annak érdekében, hogy egy vállalatot eredményesen irányítsanak."

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Közel 30 ezer üres állás a weben: itt a friss statisztika

Egy év alatt 13 százalékkal kevesebb a magyar weboldalakon az álláshirdetés az Állásportál.hu friss statisztikája szerint. Január közepén 29 172... Teljes cikk

Kilőtt egy munkaerő-kölcsönző cég, többen lettek a postások: létszámtrendek

Szeptemberről októberre egy munkaerő-kölcsönző cég, a HR Direkt Kft. 70 százalékkal, 1400 fővel növelte alkalmazotti létszámát. Hosszú idő... Teljes cikk

Munkáltatói igazolás

A munkaviszony során a munkavállaló több esetben kerülhet olyan élethelyzetbe, amikor a munkaviszony meglétét, jövedelmét valamilyen hatóság,... Teljes cikk