Megjelent: 7 éve

Ilyen kölcsönökkel csábították a bankok a szülőket az iskolakezdéskor

Az ősz érkeztével lőttek a nyári pihenőnek, a balatoni fürdőzéseknek és a kényelmes helyi tömegközlekedésnek is, amint elindul a tanév, mégis sokan lélegeznek fel, hogy egy kicsit nyugodtabbak lesznek a hétköznapok, ha a gyerek újra leköti magát az iskolai feladataival.

„Itt van az ősz, itt van újra, S szép, mint mindig, énnekem.
Tudja isten, hogy mi okból Szeretem? De szeretem.”


Hangzik Petőfi Sándor híres verse, aminek hallatán nem csak az iskolások szemöldöke húzódik össze de a tanároké is. A szeptember beköszöntével azonban a szülők kicsit megkönnyebbülnek, ahogy az iskolapadok újra megtelnek élettel.

Néhány szülőnek ugyanakkor féltragédia az új iskolaév indulása, hiszen lehet gyermeke most érte el azt a kort, hogy egy új városban folytassa tanulmányait. A taneszközök, könyvek és felszerelések beszerzése sem apró kiadás az átlagkeresethez képest, egy ilyen új élet beindításához mélyen kell néhány szülőnek a zsebébe nyúlnia. A sikeres felvételik utáni pezsgőbontásokat sok helyen a pénztárcákba való turkálás váltja fel, ha a gyerek nem kerül be állami támogatásra vagy nincs valami jó, kedvező áru vagy ingyenes kollégiumi lehetőség.

Irány az egyetem, de milyen áron?!

Egy átlagos keresetű szülői párt, általában nem vág a földhöz, egy alsó tagozatos diák iskoláztatása. Azonban az egyetemre, főiskolára vagy csak egy másik városban lévő gimibe beiratkozott tanuló már okozhat némi fejtörést a családi kasszának.

Ha a füzetek, könyvek, kötelező tanfelszerelések nem is jelentik a világ pénzét, az állandó ingázás és utazgatás, valamint az albérleti díjak tartogathatnak meglepetést a fel nem készült szülők számára. Bár sokan ebben a korban viccesen megjegyzik, hogy többe kerül egy egyetemista szórakozása, mint a taníttatása. Aminek azért valljuk be van némi alapja, hiszen mikor máskor tombolja ki magát az ember, ha nem pont ebben a korban?! Az iskolai közösségi élet építése éppen olyan fontos, mint a későbbiekben, az üzleti életben a kapcsolatépítés. Így nem csoda, ha az egyetemisták bátran töltik idejüket közös italozgatással és különböző szórakozóhelyek meglátogatásával.

Miből fizessük a főiskolát, egyetemet?!

Számtalan lehetőséget kínál az életünk arra, hogy megteremtsük gyermekünk jövőjét és biztosítsuk számára a minőségi továbbtanulás lehetőségét. Elsősorban, ha magunkról akarjuk levenni a terhet, ecsetelhetjük számára, hogy ő maga is vállalhat az iskolán kívüli fizetett tevékenységeket, mint például a korrepetálás vagy az igen népszerű diákmunka.

Bár a diákmunka jövedelmező, sok időt vesz el a tanulástól és a keresett pénzt úgyis szórakozásra költik az fiatalok, így célszerű ezt a szülői oldalnak mindenképpen kiegészítenie és nem egy diákhitelbe beleerőltetni szeretett csemetéjét, amit ki tudja még hány évik nyöghet a munkába állását követően. Ne terheljük rá a saját tanulmányait és ne indítsuk egyből adóssággal a háta mögött a felnőtté válás útján.

Ha nincs megfelelő tartalékunk vagy nem nyitottunk valamilyen takarékszámlát idáig, akkor már késő az önzsebből finanszírozás lehetőségeit latolgatnunk - ha csak nem akarjuk becsesebb értékeinket azonnali készpénzre váltani és eladni az első Facebook csoportban vagy apróhirdető portálon ahol jó árat fizetnek érte. Ekkor az egyik legjobb lehetőség, ha valamilyen hitelt veszünk fel akár a tanulmányokra, akár az eszközökre, amit a fiatal-felnőtt gyermekünk a tanulmányát tudja erősíteni.

Milyen hitelt válasszunk az iskolaév kezdetén?

Az egyik legelterjedtebb hitel, amivel szinte mindenki valamilyen módon szembe került, az a 24 hónapos, 0% THM-es hitel, amivel általában valamilyen számítástechnikai eszközöket tudunk vásárolni. Ha a különköltöző gyereknek nincs saját laptopja, telefonja vagy nem megfelelő minőségű, akkor érdemes kapni az alkalmon, hiszen a kezelési költség és számlavezetési díj nélkül, mindenféle plusz jutalékot sem tartalmazó részletfizetési megoldás nagy segítség lehet a nagyobb kiadásoknál.

Általában 200.000 Ft és 2 millió forint közötti hitelösszeget kínálnak a bankok teljesen kamatmentesen. Jelenleg a Cofidis kínálja a legjobb hitelkonstrukciót egyes partnereinél ebben a kategóriában.

Bár nem csak az idősebb gyerekek okozhatnak anyagi problémát, van akinek a pár tízezer forintos beiskoláztatás már a kicsiknél is jelentős kiadásnak számít. Számukra a heti visszafizetéssel, relatív magas kamattal számított Provident-es kis összegű hitel nyújthat megoldást. A könnyen hozzáférhető fapados hitelnél azonban vigyázni kell, mert például extra díjat számolnak fel azért, ha házhoz kérjük a pénzt. Érdemes utána olvasni, mennyivel gazdaságosabb enélkül a 30.000 - 1 millió forintig igénybe vehető, 24-25% THM-es hitelük.

Hitelkártya vagy személyi kölcsön?

Ha a hitelkártyánk kereteit is már elértük - ami valljuk be, általában azért nem olyan nagy limitet biztosít, hogy egy ekkora kiadást fedezni tudjon - egy megoldás maradt: a személyi kölcsön. A személyi kölcsönök jó megoldást nyújtanak a nagyobb kiadásokra és a tanulmányi kiadások valószínűleg jó befektetésnek is felfoghatóak. Jobban megéri erre hitelt felvenni, mint egy újabb, nagy lapos TV-re. A bankok pedig tudják ezt, így egymással versengenek az iskolaszezon elején, hogy minél kedvezőbb kamatozással csalogassák be ügyfeleiket. A pár százezer forinttól pár millióig terjedő hitelkonstrukciók bankonként és ügyfelenként is változnak, ezért érdemes olyan összehasonlító portálokra is ellátogatni, mint a Bankráció vagy a Bankmonitor oldalak.

Mindig legyünk tudatosak és felkészültek a hitelfelvételnél és mérlegeljük, mit engedhetünk meg magunknak - ezt tanácsolja a hitelmindenkinek.hu. Legyen ez egy közös döntés az iskolakezdésnél, amiben partner az egész család, gyerekkel együtt.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Pénzbüntetést kapott egy orvos, aki valótlan igazolást állított ki

A Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség vádirata alapján a bíróság - nem jogerősen - súlyos pénzbüntetést szabott ki egy orvossal szemben, aki... Teljes cikk

Megkéseltek több amerikai vendégoktatót Kínában

Négy amerikai főiskolai oktató sérült meg egy késes támadásban az északkelet-kínai Csilin tartományban - közölte az amerikai média és amerikai... Teljes cikk

Minden tizedik brit dolgozó korábban hagyja abba a munkát a jóidő miatt

Vannak olyan dolgozók, akik a betegszabadságukat is kiveszik, hogy élvezzék a jóidőt. Teljes cikk