Megjelent: 9 éve

Íme a legjobban irányított vállalatok: Nokia, OTP, Richter, Vodafone

Egy friss kutatás szerint a vállalatirányítás, a hosszú távú stratégia, az innovativitás és a profitabilitás terén teljesítettek legjobban a magyarországi vállalatok. Az egészséggazdaság vállalatainak átlagos eredménye lett a legjobb, a pénzügyi vállalatoké pedig a leggyengébb a Leadership területén.

images

A B&P Consulting által 2011-ben elvégzett Reputation Rating kutatás négy iparág (elektronika, egészséggazdaság, IT és telekommunikáció, pénzügy) legnagyobb vállalatait öt különböző dimenzióban (Elismertség, Érzelmi közelség, Hitelesség, Leadership, Vállalati polgárság) vizsgálta.

Mindegyik szektorban a Leadership dimenziót tartották a vállalat megítélése szempontjából legkevésbé fontosnak az iparági érintettek, ugyanakkor az itt nyújtott vállalati teljesítményt ítélték a legjobbnak. Azaz a vállalatirányítás, a hosszú távú stratégia, az innovativitás és a profitabilitás terén teljesítettek legjobban a magyarországi vállalatok. Az érintettek véleménye alapján azonban ez csak kis mértékben befolyásolja a hírnevüket, reputációjukat.

A Nokia Komárom Kft., az OTP Bank Nyrt., a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt. és a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. lettek a legjobbak.

Egészséggazdaság nyertese: Richter Gedeon

Az egészséggazdaság iparága vegyes összetételű, a gyógyszergyártók mellett egészségügyi szolgáltatók, illetve az egészségtudatos termékekre fókuszáló élelmiszeripari vállalatok is ebbe a kategóriába tartoznak. A vizsgált cégek közül a regionális multi, a Richter Gedeon Nyrt. emelkedett ki a mezőnyből az érintettek szerint. A szektorral kapcsolatban az egészség és a profitabilitás ellentmondásosságát emelték ki a kutatás résztvevői. Kérdésként merült fel bennük, hogy ezek a vállalatok vajon akkor járnak-e jól, ha sok a beteg ember?Valóban érdekükben áll-e, hogy a kutatás-fejlesztési tevékenységük révén mindenki egészségesebbé váljon?

Mindezek ellenére a négy elemzett iparág közül az egészséggazdaság vállalatainak átlagos eredménye lett a legjobb a Leadership területén.

IT és telekommunikáció nyertese: Vodafone

Az IT és telekommunikáció vizsgált vállalatai közül a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt.-t tartották a legjobbnak a vezetéssel kapcsolatos területen a megkérdezettek. Szerintük a jól irányított, hosszú távú tervekkel rendelkező és egyben nyereséges vállalat megítélése kettős lehet. Egyrészről pozitív, mert garantálja a vállalat stabil működését. Másrészről viszont negatív, hiszen felvetődik a kérdés, hogy a stabilitást a fogyasztók által fizetett díjakból érik el. Azt is megfogalmazták, hogy az innovativitás fontos a szektor vállalatai számára, azonban ezek az újítások a szolgáltatások sajátossága miatt az ügyfelek számára nehezen észlelhetőek.

Elektronika nyertese: Nokia

Az elektronikai gyártócégek esetében a Nokia Komárom Kft. mind az öt dimenzióban, így a Leadership terén is felülmúlta a többi vizsgált céget. Ebben a szektorban a vállalat-irányítás fontos jellemzőjének és a hosszú távú, stabil működés jelének tartották azt, ha egy vállalat a gyártáson kívül a technológiai fejlesztést is Magyarországra hozza, azaz igényt tart a hazai szellemi tőkére.

Pénzügyi szféra nyertese: OTP

A bankok és biztosítók esetében egy regionális multi, az OTP Bank Nyrt. lett a legjobb a Leadership terén. Ezt a pénzügyi céget tartották a legstabilabbnak, a legjobban irányítottnak az iparági szakértők. Pozitívumként az innovációk terén nyújtott teljesítményt emelték ki, különösen a bankbiztonsággal kapcsolatos erőfeszítéseket. Ugyanakkor azt is megjegyezték, hogy az innovációk lassan terjednek ebben a szektorban. A négy vizsgált iparág közül a pénzügyi vállalatok átlagos eredménye lett a leggyengébb.

"A vállalat irányítása és hosszú távú stratégiája az az alap, amelyre a reputáció-menedzsment során minden vállalat építkezni tud. A Leadership egyszerre jelent múltbeli, jelenlegi és jövőbeni szakmai kiválóságot a pénzügyi eredményesség, a megfogalmazott hosszú távú stratégia, valamint az innovációs elképzelések révén. Amennyiben egy vállalat ezekre a kihívásokra megfelelő válaszokat tud adni, az a többi reputációs dimenzió esetében is kedvező kiindulási pontot jelent" - mondta el Iglódi Csaba, a B&P Consulting ügyvezető igazgatója.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Óriási magyar siker: nemzetközi COVID-projekt élén a SZTAKI

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) vezetésével 21 tagú uniós COVID-projekt indul az európai gyártóipar és... Teljes cikk

Felére estek a tréningcégek bevételei - merre tovább, fejlesztők?

A koronavírus-járvány hónapjait a szervezetfejlesztők is hullámvasútként élték meg volt. A vállalati megrendelések leállása, a gyors digitális... Teljes cikk

Figyelj oda a legjobb embereidre! A túlélést is jelenthetik

Akad vezető, aki a koronavírus okozta új helyzetben máris váltott. Fenyegető hangnemmel, rosszabb feltételekkel akarja rövid pórázon tartani az újra... Teljes cikk