Megjelent: 7 éve

Ingatlanosnak lenni - álommunka anyukáknak?

A Tárki felmérése szerint, a jelenleg gyesen, gyeden lévő nők mindössze felének (49 százalékának) van olyan munkahelye, ahova vissza tud térni. A kifejezetten kismamáknak szóló álláshirdetéseket böngészve az interneten azt láthatjuk, hogy azok döntő része otthonról végezhető, internetes munka. Ez elgondolkodtató. Aki hosszabb időt töltött el otthon gyermekeivel, talán egyetért azzal, hogy az éjjel, vagy a gyermek alvásidejében végzett munka, amely során nem sikerül kimozdulni otthonról, csak még inkább beragadni a "kisszobába", bizony nem álommunka. Akkor milyen munka mondható ideálisnak?

Fülöpné Máté Ildikó két gyerkőc édesanyja, aki az első megszületése előtt értékesítőként dolgozott. Cége a gyesen töltött időszak alatt csődbe ment, így a régi munkahelyére semmiképp nem tudott volna visszamenni. De vállalni sem tudta volna ugyanazt a munkát, ami naponta minimum 9-10 órás elfoglaltságot jelentett, hiszen férje is dolgozott. "Mivel már előre tudtam, hogy a régi helyemre nem tudok visszamenni, a gyes ideje alatt elkezdtem körbenézni. Olyan munkát kerestem, amelyet részmunkaidőben is végezhetek, rugalmas az időbeosztás és alkalmazhatom azokat a képességeimet, amelyeket eddigi munkáltatóimnál kevésbé tudtam kihasználni: embereket segíthetek."
Megfordult a fejében az is, hogy vállalkozó lesz, ezt azonban a sokéves alkalmazotti lét után támogatás nélkül félelmetesnek tűnt meglépni.
"Ezzel egy időben, kisfiam születése után elköltöztünk, kinőttük a régi lakást. Mivel otthon voltam és ráértem, én vettem kezembe a költözést. Az elsőre könnyűnek tűnő feladatot végül nem egyedül, hanem egy kedves és profi ingatlanértékesítővel közösen oldottuk meg. Akkor fogalmazódott meg bennem, hogy megfelelő képzés és szakmai támogatás mellett ez a szakma - mi több, életforma - nekem való. Ekkor kerültem az Openhouse csapatához, ahol azóta dolgozom eredményesen, imádom a munkámat, és elegendő időt tudok a családomra is fordítani."


A kismama értékei a munkaerőpiaconMiért nem szeretnek a munkáltatók kisgyermekes anyukát alkalmazni? Ismerjük be: egy-egy "lázas a gyerekem" tartalmú váratlan reggeli telefonhívás erős érv a negatív hozzáállás kialakulásában. A gyermekvállalással azonban számos pozitív munkavállalói érték, kompetencia is kialakul, fejlődik a nőkben.

A kisgyerekes, főleg a többgyermekes anya kiváló logisztikus, jól elsajátította ezt a kompetenciát a gyermekek reggeli iskolába-óvodába, délutáni szakkörökre juttatása során. Minél több a gyermek, annál több a probléma, ezért a kisgyermekes anya kiváló problémamegoldó képességgel rendelkezik, időgazdálkodása vetekszik egy topmenedzserével, munkáját pedig kizárólag kitűnő rendszerszemlélettel tudja elvégezni. Kiválóan kezeli a váratlan helyzeteket, kreatív megoldásokat talál, amelyet a hisztis gyerekek leszerelése közben sajátított el. Stressztűrése rendkívül magas, és a legjobb az ügyfél-elégedettség terén, mivel minden idegszálával arra törekszik, hogy környezete kiegyensúlyozott és elégedett legyen vele és a munkájával. És még valami: a kisgyerekes anya akar dolgozni, motivált mind anyagi, mind önmegvalósítási oldalról.


Karrier pszichológiai alapokonFérfiak és nők agya között mindössze egy százalék eltérés mutatkozik, ez az egy százalék viszont sok mindenre magyarázatot ad. Pszichológusok vizsgálata szerint a férfiak inkább a célratörő, a nők pedig az érzelemtelibb, kifejezőbb kommunikációt használják. Gondolja csak át, Ön hogyan kérne útbaigazítást egy ismeretlentől az utcán? Amennyiben Ön férfi, akkor bizonyára rövid és lényegre törő lesz: "Jó napot, merre találom az állomást?" A nők ellenben először részletesen felvezetik a szituációt, amelybe kerültek, majd ezután térnek rá mondandójuk lényegére. Ösztönösen ráéreznek, hogy először az embert kell megszerezniük, és csak utána az áhított információkat.
Tudta?
Számos tanulmány igazolta, hogy válság idején a nők által irányított vállalkozások versenyképesebbek és könnyebben túlteszik magukat a nehézségeken.

Az üzleti élet fontos része a problémamegoldás, a kapcsolatok és a kommunikáció, s mindhárom területen megfigyelhető, hogy a nők empatikus viselkedésével szemben a férfiak versengése áll. A további kutatások azt mutatták, hogy a nők munkahelyválasztásánál első helyen az emberek és a környezet, az őket körülvevő közeg áll, míg a férfiak esetben a három legfontosabb szempont a magány, a pénz, és a függetlenség.


Álommunka anyukáknak?Van már olyan munkáltató, aki kifejezetten kismamáknak ajánl - kompetenciáikhoz, képességeikhez és nem utolsó sorban sajátos élethelyzetükhöz igazodó - munkavállalói programot. Az Openhouse Országos Ingatlan Hálózat (ahogy Fülöpné Máté Ildikó példája is mutatja) kiemelt figyelmet és maximális odafigyelést fordít értékesítőire. A kismamákat pedig kifejezetten szeretik. A cég szakmai igazgatója, Szegedy Péter így summáz: "Megbecsüljük és értékeljük, hogy a nők teherbíróbbak, precízebbek, szorgalmasabbak és nem utolsósorban érzékenyebbek, empatikusabbak és kedvesebbek, mint a férfiak. Mi tudjuk, hogy ahol gondoskodásra van szükség és emberekkel kell foglalkozni, ott a nők ügyesebbek."

Céljuk, hogy megtalálják a tanulni kész, helyismerettel rendelkező, gyakorlatias, magas fokú empátiával és jó szervezőkészséggel rendelkező szakembereket. De a munkába való visszatérést követően a szakmai tudás frissítése mellett legalább olyan fontos, hogy a munkavállaló az otthoni és a munkahelyi teendői között megtalálja az egyensúlyt, amelyet a rugalmas munkaidő és az innovatív környezet is támogat.

  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
  • 2021.05.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Szabadságvesztéssel is büntethető, aki bántalmazza vagy fenyegeti az útellenőröket

Március elsejétől a Büntető törvénykönyv szerint közfeladatot ellátó személynek minősülnek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. útellenőrei és... Teljes cikk

Szervizes jelentése

A szervizes feladata különböző gépek, eszközök (területtől függ) javítása, karbantartása. Teljes cikk

Az iskolaőrök a távoktatás ideje alatt is dolgoznak

Az iskolaőrök zöme az online oktatás idején is bejár dolgozni, néhányukat ideiglenesen másik iskolába vezényelték vagy a helyi kapitányságon... Teljes cikk