kapubanner for mobile
Megjelent: 10 éve

Ingatlanosnak lenni - álommunka anyukáknak?

Jelentős változáson mennek keresztül a nők, amikor gyermekük születik. Megértőbbek lesznek, empatikussá válnak mások problémái iránt, arra törekszenek, hogy mindenki boldog legyen körülöttük. Hol tudják kamatoztatni az anyukák ezt az empátiát, szervezőkészséget, tenni akarást, amelyet az otthon töltött hónapok során felhalmoztak?

A Tárki felmérése szerint, a jelenleg gyesen, gyeden lévő nők mindössze felének (49 százalékának) van olyan munkahelye, ahova vissza tud térni. A kifejezetten kismamáknak szóló álláshirdetéseket böngészve az interneten azt láthatjuk, hogy azok döntő része otthonról végezhető, internetes munka. Ez elgondolkodtató. Aki hosszabb időt töltött el otthon gyermekeivel, talán egyetért azzal, hogy az éjjel, vagy a gyermek alvásidejében végzett munka, amely során nem sikerül kimozdulni otthonról, csak még inkább beragadni a "kisszobába", bizony nem álommunka. Akkor milyen munka mondható ideálisnak?

Fülöpné Máté Ildikó két gyerkőc édesanyja, aki az első megszületése előtt értékesítőként dolgozott. Cége a gyesen töltött időszak alatt csődbe ment, így a régi munkahelyére semmiképp nem tudott volna visszamenni. De vállalni sem tudta volna ugyanazt a munkát, ami naponta minimum 9-10 órás elfoglaltságot jelentett, hiszen férje is dolgozott. "Mivel már előre tudtam, hogy a régi helyemre nem tudok visszamenni, a gyes ideje alatt elkezdtem körbenézni. Olyan munkát kerestem, amelyet részmunkaidőben is végezhetek, rugalmas az időbeosztás és alkalmazhatom azokat a képességeimet, amelyeket eddigi munkáltatóimnál kevésbé tudtam kihasználni: embereket segíthetek."
Megfordult a fejében az is, hogy vállalkozó lesz, ezt azonban a sokéves alkalmazotti lét után támogatás nélkül félelmetesnek tűnt meglépni.
"Ezzel egy időben, kisfiam születése után elköltöztünk, kinőttük a régi lakást. Mivel otthon voltam és ráértem, én vettem kezembe a költözést. Az elsőre könnyűnek tűnő feladatot végül nem egyedül, hanem egy kedves és profi ingatlanértékesítővel közösen oldottuk meg. Akkor fogalmazódott meg bennem, hogy megfelelő képzés és szakmai támogatás mellett ez a szakma - mi több, életforma - nekem való. Ekkor kerültem az Openhouse csapatához, ahol azóta dolgozom eredményesen, imádom a munkámat, és elegendő időt tudok a családomra is fordítani."


A kismama értékei a munkaerőpiaconMiért nem szeretnek a munkáltatók kisgyermekes anyukát alkalmazni? Ismerjük be: egy-egy "lázas a gyerekem" tartalmú váratlan reggeli telefonhívás erős érv a negatív hozzáállás kialakulásában. A gyermekvállalással azonban számos pozitív munkavállalói érték, kompetencia is kialakul, fejlődik a nőkben.

A kisgyerekes, főleg a többgyermekes anya kiváló logisztikus, jól elsajátította ezt a kompetenciát a gyermekek reggeli iskolába-óvodába, délutáni szakkörökre juttatása során. Minél több a gyermek, annál több a probléma, ezért a kisgyermekes anya kiváló problémamegoldó képességgel rendelkezik, időgazdálkodása vetekszik egy topmenedzserével, munkáját pedig kizárólag kitűnő rendszerszemlélettel tudja elvégezni. Kiválóan kezeli a váratlan helyzeteket, kreatív megoldásokat talál, amelyet a hisztis gyerekek leszerelése közben sajátított el. Stressztűrése rendkívül magas, és a legjobb az ügyfél-elégedettség terén, mivel minden idegszálával arra törekszik, hogy környezete kiegyensúlyozott és elégedett legyen vele és a munkájával. És még valami: a kisgyerekes anya akar dolgozni, motivált mind anyagi, mind önmegvalósítási oldalról.


Karrier pszichológiai alapokonFérfiak és nők agya között mindössze egy százalék eltérés mutatkozik, ez az egy százalék viszont sok mindenre magyarázatot ad. Pszichológusok vizsgálata szerint a férfiak inkább a célratörő, a nők pedig az érzelemtelibb, kifejezőbb kommunikációt használják. Gondolja csak át, Ön hogyan kérne útbaigazítást egy ismeretlentől az utcán? Amennyiben Ön férfi, akkor bizonyára rövid és lényegre törő lesz: "Jó napot, merre találom az állomást?" A nők ellenben először részletesen felvezetik a szituációt, amelybe kerültek, majd ezután térnek rá mondandójuk lényegére. Ösztönösen ráéreznek, hogy először az embert kell megszerezniük, és csak utána az áhított információkat.
Tudta?
Számos tanulmány igazolta, hogy válság idején a nők által irányított vállalkozások versenyképesebbek és könnyebben túlteszik magukat a nehézségeken.

Az üzleti élet fontos része a problémamegoldás, a kapcsolatok és a kommunikáció, s mindhárom területen megfigyelhető, hogy a nők empatikus viselkedésével szemben a férfiak versengése áll. A további kutatások azt mutatták, hogy a nők munkahelyválasztásánál első helyen az emberek és a környezet, az őket körülvevő közeg áll, míg a férfiak esetben a három legfontosabb szempont a magány, a pénz, és a függetlenség.


Álommunka anyukáknak?Van már olyan munkáltató, aki kifejezetten kismamáknak ajánl - kompetenciáikhoz, képességeikhez és nem utolsó sorban sajátos élethelyzetükhöz igazodó - munkavállalói programot. Az Openhouse Országos Ingatlan Hálózat (ahogy Fülöpné Máté Ildikó példája is mutatja) kiemelt figyelmet és maximális odafigyelést fordít értékesítőire. A kismamákat pedig kifejezetten szeretik. A cég szakmai igazgatója, Szegedy Péter így summáz: "Megbecsüljük és értékeljük, hogy a nők teherbíróbbak, precízebbek, szorgalmasabbak és nem utolsósorban érzékenyebbek, empatikusabbak és kedvesebbek, mint a férfiak. Mi tudjuk, hogy ahol gondoskodásra van szükség és emberekkel kell foglalkozni, ott a nők ügyesebbek."

Céljuk, hogy megtalálják a tanulni kész, helyismerettel rendelkező, gyakorlatias, magas fokú empátiával és jó szervezőkészséggel rendelkező szakembereket. De a munkába való visszatérést követően a szakmai tudás frissítése mellett legalább olyan fontos, hogy a munkavállaló az otthoni és a munkahelyi teendői között megtalálja az egyensúlyt, amelyet a rugalmas munkaidő és az innovatív környezet is támogat.

  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Globális polikrízisek a logisztikában: sok a kihívás, de állandó az alkalmazkodás a szektorban

A Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) május folyamán számos szakmai rendezvénnyel, köztük több konferenciával is készült. Az események sokszínű... Teljes cikk

Így nő a nők befolyása a startupok világában

A startupok egyik legpezsgőbb városában, Tallinnban tartották a Female Founders Summitot, ami nemcsak egy hagyományos találkozó volt, hanem az... Teljes cikk

Ezeket a legvonzóbb pályák az egyetemisták szerint

Mérnöki, programozói és orvosi pályán helyezkednének el legszívesebben a STEM, azaz a tudományos-technológiai képzések hallgatói - derül ki egy... Teljes cikk