Megjelent: 6 éve

Itt születnek a szakmák sztárjai - ugródeszka pályakezdőknek

38 szakma, várhatóan 14 ezernél is több látogató és az országos előselejtezőkkel együtt közel 5 ezer versenyző. Hétfőn kezdődött és egész szerda estig tart a VII. Szakmasztár Fesztivál Budapesten. A szakmunkák Hungexpón rendezett seregszemléje egyrészt kedvcsináló is a pályaválasztás előtt állóknak - másrészt a versenyeken eredményesen szereplő középiskolások a nemzetközi EuroSkills és a WorldSkills világversenyeken is képviselhetik majd hazánkat. Ami pályakezdőként azért már erőteljes belépő a CV-ben.

Akadnak olyanok, akik már a rendezvényhelyszínre belépés előtt megkezdték a maguk szakmai munkáját - épp a Hungexpo buszmegállójában. "Kell vennem hialorunsav, - és kollagénszérum ampullákat is" - lobogtatja képzeletbeli bevásárló listáját a 19 éves Anna a kívülállók számára megannyi, ismeretlen szakkifejezéssel mellette álló barátnőjének - már a felsorolás további részében is röpködnek a kémiai vegyületek nevei. Anna ugyanis kozmetikusnak készül. "Már a szakközépiskolában ezt tanultam - de folytatom tovább. Most a tanműhelyünk részéről kértek fel, hogy jöjjek ki a versenyre és segítsek a sminkeléseknél." Anna - bár nagyon szereti a szakmát, melyet épp tanul - nem itthon tervezi a karrierépítést. "Dániában fogok élni. Angolul tudok - az ottani fizetésekből meg 3-4 év alatt jó egzisztenciát lehet építeni"- magyarázza. (A szakmabeliek közül ezzel nincs egyedül: de erről majd később.)
Frizurák, tortatálak készülnek

Eközben a csarnokban már javában zajlik az élet. A kordonokkal körbevett versenyhelyszíneken szorgalmasan folyik a munka - divatosra festett frizurák készülnek, a tetőszerkezetek is épülnek - szépülnek és díszes tortatálak kerülnek a helyükre, szigorú arccal értékelő-pontozó zsűritagok kíséretében. Ha a versenyszámok indulói iránt érdeklődő tömeg érdeklődése a munkaerőpiacéval is egybeesik, az azért szép karriert vetít elő a fiataloknak. Itt tényleg szakmasztárok születhetnek: a rendezvény dél környéki csúcsidejében például akkora a tömeg egy tematikus helyszín körül, hogy majdnem bedől a kordon a rájuk támaszkodóktól.

Szigorúan értékel a zsűri

Feszült figyelem kíséri kicsit később a vendéglátósok - szakácsok, felszolgálók - már elkészült feladatainak értékelését. A fiatalok a dicséretek mellett kapnak hideget-meleget is a négy tagú zsűritől. "Dicséretet érdemel 3 asztal, amely a 3 versenyfogás elkészítését is "patikatisztasággal", rendezetten tudta kivitelezni. Az ételek mindegyike olyan lett, amely "élesben" is bárkinek kiadható lenne. De az is igaz, hogy sok helyütt látszott a kapkodás, az összeszedettség hiánya, a ziláltság és hogy a kevesebb gyakran több. Ez a helytelen időbeosztásból adódik - ezt még meg kell tanulni. A terítékek viszont fantasztikusak: látszik, hogy nagyon esztétikusak és a felszolgálók öltözékével - ingjeivel, nyakkendőivel - harmonizálnak" - hangzik (ez is) az értékelésben. Az ítészek konklúziója ismert: látszik az igyekezet mindenkin. A szakképzés viszont legyen gyakorlatiasabb. Végleges eredményhirdetés majd szerdán…

Több gépi forgácsoló kellene

Ehhez képest a gépgyártás-technológiai technikusok versenyszigete maga a kiegyensúlyozott nyugalom. A felügyelőtanárok kedélyesen értékelnek és vesznek magukhoz némi harapnivalót. A háttérben pedig elmélyült fiatalok pásztázzák a monitorokat és törik csendben a fejüket a versenyfeladaton. Amelyben épp alkatrészeket kell készíteniük - kézi és gépi forgácsolással. Eredetileg közel 200-an jelentkeztek a versenyre ebben a szakmában, majd a következő selejtezőkben apadt fokozatosan a számuk először 21-re és 10-re. A mostani megmérettetésre már csak 3-an maradtak. Pedig a szakképzésre igazán ráférne az utánpótlás. "35-40 fős osztályaink vannak. És így is szinte azonnal felszippantja a végzőseinket a munkaerőpiac. A nagyvállalatok, de a kkv-k is nagyon igénylik a pályakezdő technikusokat" - magyarázza Dian János versenyfelügyelő, a Boronkay György Műszaki Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium tanára.

Bruttó 200 ezer feletti kezdőbér

Aki konkrét fizetésekről nem szívesen beszélt, ám annyit mégis megjegyzett: bruttó 200-400 ezer forint között mindenféle kezdőfizetés-variációról hallott már a szakmában. Sokan vannak, akik nem maradnak meg a technikusi képesítés megszerzésénél: ők egyből a műszaki egyetemek, főiskolák felé veszik az irányt. Érdekességként hozzátette: bár a lányok kevesen vannak egy-egy osztályban - legfeljebb ketten-hárman - ők nagyon ambiciózusak. Nemrégiben például lány nyerte az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt is.

Kozmetikusként nehezebb talpon maradni

A kozmetikusok standjánál nem ennyire kecsegtetőek a kilátások. A szakmában évről-évre egyre több a végzős - ám a piac korántsem mindenkit tud befogadni. "Nehéz az indulás: sokan vannak, akik a képzést ugyan végigjárják, ám a vállalkozói életformát nem tudják vállalni. Ugyanakkor sokan nem is tervezik, hogy itthon boldoguljanak - ezért eleve a külföldi munkavállalás céljával tanulják ki a szakmát. Ők a leggyakrabban Angliát, Írországot, Ausztriát és Németországot célozzák meg. A magyar szakembereknek egyébként elég jó a híre külföldön"- mondja Péntek Bernadett kozmetikus, versenybizottsági elnök. Az idén már 24. éve e foglalkozást űző Bernadett mindenesetre csak kommunikatív embereknek ajánlja a szakmát. "Empatikus, emberszerető személyeknek való a szakma - aki félénk, visszahúzódó, az úgysem érezné jól magát egy ennyire emberközpontú munkában"- vallja.

Takács Gabriella
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter