Megjelent: 10 hónapja

"Itt tanárként inkább egy jó fej segítő vagy" - szakmák egy napja

A tanév során testnevelő tanárként dolgozik, nyaranta gyerekeket táboroztat már 8 éve Pál Szandra: ezalatt 35 balatoni turnust csinált végig a Funside Balaton nyári táboraiban, ahol tenisz- és sportórákat tart, mellette egy 8 fős gyerekcsapat tartozik hozzá, akiknek minden programját, feladatát, játékát ő koordinálja. Szakmák egy napja sorozatunkban most őt mutatjuk be.

images

Éppen teniszoktatói képzésre járt az egyetem alatt, amikor nyári gyakorlatnak ajánlották Pál Szandrának még 2012-ben a Funside nyári táborait. Azért jelentkezett, hogy gyakorlatot szerezzen az oktatásban - aztán beszippantotta a táborhangulat és azóta is, már kilencedik éve minden nyarából 5 hetet táboroztatással tölt. Szerinte ez a legjobb nyári munka.

„Az első balatoni táborom már a 3. turnus volt azon a nyáron. Akkor még csak egy hétre mentem, a következő évtől már minden turnusban ott voltam. Az ott töltött első egy hét szuper élmény volt mind az oktatás, mind a programok tekintetében, a közösségről nem is beszélve” - mondja Szandra. „Kezdettől fogva tenisz és sport órákat tartok, csoportvezetőként pedig egy általában 8 fős csapatért felelek. Hétfőtől péntekig minden délelőtt kétszer két órában zajlik az oktatás, délután és este pedig különböző programokat szervezünk és vezetünk le a gyerekek számára. A fennmaradó időben mindenki a saját csoportját koordinálja, építi a közösséget.”

Pál SzandraPál Szandra


„Reggelente én keltem a csapatom, utána a kisebbek együtt, a nagyobbak önállóan mennek reggelizni. Ezután kezdődik az első kétórás tanítási blokk, ahol teniszen kívül például angol, jóga vagy 22 más tevékenységet lehet gyakorolni, majd fél óra szünet, és megint egy kétórás blokk következik, amikor újabb dolgokat tanulhatnak élményszerűen a gyerekek. Én értelemszerűen teniszórákat adok, de ahányan vagyunk, annyiféle tudást adunk át nekik. Az órák után a csoporttal együtt ebédelünk. Ezt követi a délutáni program, ahova programtól függően - legyen az például aquapark vagy color run futóverseny - a csapattal együtt megyünk, vagy a csoportvezetők a lebonyolításban segítenek és a gyerekek önállóan vesznek részt. Ezek után következik a vacsora, majd az este újabb izgalmas progarmokat szervezünk, mint játékestet, tinidisco-t vagy olyan saját csapatjátékokat, mint az „Emoji game”, ahol a csapatoknak smiley-k segítségével kell feladványokat elmutogatniuk egymásnak. Az esti program után pedig csapatvezetőként megküzdünk az egyik legnehezebb feladattal, a takarodóval.”

Környezettudatosság és kevesebb mobilhasználat


Szandra az idei nyáron is 5 hetet tölt majd Balatongyörökön. A táborban dolgozók feladata az is, hogy a szervezők két 2020-as társadalmi célú üzenetét képviseljék az idei táborok során: az egyik a túlzott mobilhasználat tudatosítása és az élmények megélésének segítése képernyők nélkül. Emellett folytatódik a "környezettudatos tábor" program is, melynek keretében a tábor tavaly megvált a lufiktól, a szívószálaktól és az eldobható poharaktól, bevezették a szelektív szemétgyűjtést, a helyszínen napelemeket használtak, valamint sok száz oldal kinyomtatását spórolták meg a digitalizált szintfelmérőkkel - a fenntartható táborozás idén is fókuszban lesz.

Életkép a Funside táborábólÉletkép a Funside táborából


Fejlődtek a soft skilljei is


Szandra szakmailag nagyon jó kihívásnak, kitűnő fejlődési lehetőségnek tartja a tábori munkát. Olyan módszerekkel dolgoznak, amire iskolai keretek között nincs, vagy csak korlátozottan van lehetőség, így teljesen új területeken tudja kipróbálni önmagát. „A tábor egy teljesen más színtér, egy lazább közeg, mint az iskola, sokkal szabadabb és színesebb, élményalapú az egész. Más a gyerekek hozzáállása is. Itt tanárként inkább egy jó fej segítő vagy, akivel összekötnek a közös élmények, így könnyebb tanítani és közösséget építeni is. Rengeteg olyan készségem fejlődött, amiket a mindennapi munkám során is hasznosítani tudok. Problémamegoldó készséget, szervezési készséget, rugalmasságot. Minél több időt tölt itt valaki, annál nyitottabbá és elfogadóbbá válik. És persze nem utolsósorban fejlődnek a nyelvi készségeim is, hiszen ez egy nemzetközi tábor, nagyon sok gyerek és a tanári csapat egy része is külföldről érkezik ide!”

Szandra év közben egy általános iskolában tanít testnevelést és osztályfőnökként dolgozik. Mellette edző egy gyerek fitness és táncegyesületben, és több helyen tart csoportos órákat felnőtteknek.

A nyári munkát elsősorban a közösség miatt szereti, ez húzza ide vissza évről évre. „Olyan ez az egész, mint egy nagy család. Rengeteg pozitív megerősítést, energiát, szeretetet kapunk vissza a gyerekektől és egymástól is. Én nagyon szeretek játszani és ez a tábor gyakorlatilag erről szól. Úgy adunk élményeket a gyerekeknek, hogy közben mi is élvezzük azt.”
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Így zajlik a munka a Coca-Cola gyárban

Ötéves kora óta hallgatta otthon Róbert, hogy milyen munkát végez az édesapja a Coca-Cola HBC dunaharaszti gyárában. 23 évvel később már ő maga... Teljes cikk

"Itt tanárként inkább egy jó fej segítő vagy" - szakmák egy napja

A tanév során testnevelő tanárként dolgozik, nyaranta gyerekeket táboroztat már 8 éve Pál Szandra: ezalatt 35 balatoni turnust csinált végig a... Teljes cikk

Mi kell ahhoz, hogy digitális szabadúszóként sikeres legyél?

Ugyan még csak 26 éves, mégis lassan évtizedes munkatapasztalat áll mögötte. Diákként a vendéglátásban kezdte egy mexikói étteremben, majd... Teljes cikk