Megjelent: 10 hónapja

Jön a recruiTECH toborzási csúcstalálkozó

Idén február 20-án rendezik a fehérgalléros toborzás egyik irányadó rendezvényét a recruiTECH-et Budapesten. Kiderül, hogyan építhető ki belső toborzói csapat külsős szolgáltatók helyett, milyen is egy jól működő ajánlási rendszer, melyek a toborzási folyamat főbb buktatói és bemutatkozik az informatikus jelöltkeresést felforgató lengyel állásportál. TED-szerű előadások, esettanulmányok, demók, szekcióbeszélgetések, kiállítói tér egy hosszú délelőttön. Toldi Gáborral a Socialtalent partnerével, a rendezvény főszervezőjével beszélgettünk.

“A hagyományos eszközök nem működnek. Új szemlélettel, digitális eszközökkel hozzunk ki a legtöbbet a munkaerőpiacból. A toborzásnak már sokkal inkább a teljes felvételi folyamatra kell koncentrálnia, mintsem egyes részeire külön-külön” - mondja a toborzási trendekről Toldi Gábor főszervező, a Social Talent magyarországi partnere. Példaként megjegyzi: Tipikus, üzleti típusú nyomás a toborzás felé az, hogy nézni kell a "time to hire"-t, azaz mennyi idő alatt töltötte be a cég a pozíciót. Ugyanakkor ez olyan üzleti mutató, ami minőségben sehogy sem írja le a kiválasztás tevékenységét. Nem veszi figyelembe a “jelöltélményt”, azt, hogy akkor állítottuk-e be emberünket, amikor a cégnek szüksége volt rá, és hogy a költségkeretbe belefértünk-e.

Toldi GáborFontos a HR felsővezetői perspektíva is: hogyan lehet stratégiai szempontból újradefiniálni egy vállalat munkaerő-toborzási igényét? Mennyire kell előre gondolkodnunk ahhoz, hogy eldönthessük, milyen kompetenciájú emberekre lesz szüksége a cégnek? Toldi Gábor elmondta, hogy egy 10%-os, egészségesnek mondható fluktuációval számolva két év alatt a vállalat ötöde kicserélődik. A kérdés csak az, hogy olyanok érkeznek-e, akikre hosszú távon tényleg szükségünk van-e? Ráadásul a tudatos toborzási stratégia a vállalati kultúraépítés eszköze is lehet. A konferencián HR vezetők osztják meg a gondolataikat erről.

Persze terítékre kerülnek a HR technológiai piac újdonságai is, a legégetőbb kérdésekre adott válaszok: mesterséges intelligencia és big data, a toborzás automatizálása, chatbotok az előszűrésben, social media toborzás a dolgozói ajánlási rendszerek.

Jelöltkeresés képességek alapján publikus bérrel
Kik lesznek az előadók? “Több külföldi vendégünk lesz, és magyar HR vezetői vonalon is erősítettünk” - summáz Toldi Gábor. Itt lesz az állásportálok piacát felforgató No Fluff Job ügyvezetője, Tomek Bujok. Az informatikusokra fókuszáló állásoldalon nem önéletrajz alapján, hanem a pályázók skilljei szerint lehet keresni az ideális jelöltet. Nem mellesleg a cégeknek az itteni hirdetésekben kötelezően meg kell adniuk, mekkora bért kínálnak. Azért is figyelemre méltó ez az állásportál, mert a skillek felértékelődnek, ám sem a vállalatok belső rendszerei, sem pedig a külső adatbázisok, például LinkedIn, nem koncentrálnak erre. 

Eljön a recruiTECH-re egy start-up díjat nyert brit cég, a Candidate.ID első embere, Adam Gordon. Ő konkrét példán keresztül mutatja be a digitális és automatizált toborzás perspektíváit. Elmondja például azt, miként tudják a toborzók adatbázisukból az ugrásra kész jelölteket kiszűrni és ezzel 50 százalékkal csökkenteni az időráfordítást.
Nem először látogat el Budapestre Johnny Campbell, az ír SocialTalent társalapítója és ügyvezetője, a recruitment fenegyereke, aki arról beszél, hol bukunk el a toborzási folyamatok során. Annyit már el lehet árulni, hogy a hiring menedzsereknek, azaz a szakterületi vezetőknek kulcsfontosságú szerepe van a folyamatban.

Külső szolgáltató helyett in-house recruitment!
Lesznek szép számmal magyar esettanulmányok is. Miként lehet egy jól működő belső ajánlási rendszert kiépíteni? Erről Pozsgay Judit, a Vodafone toborzási vezetője (talent aquisition lead) beszél. A telekommunikációs multinál eljutottak oda, hogy dolgozóik 70 százaléka aktívan részt vesz benne, és az üres pozíciók több mint 50 százalékát ezen a csatornán töltik be.
Számos HR osztály dolgozik belső toborzói csapat kiépítésén. Medvey Leila, a Raiffeisen Bank HR vezetője és Veres Tamás HR operációs vezető esettanulmányt mutat be arról, miként alakították át toborzási tevékenységüket külsős szolgáltatói modellről belsős recruiter teamre.
Egy HR felsővezetői beszélgetésen Zaharia Gabriella (Tata Consultancy Services) és Somogyi András (Bosch) beszélnek a toborzással kapcsolatos elvárásaikról illetve arról, melyek a jövő kihívásai és a jelen realitásai. Az Tata shared service centerbe toboroz évente több száz szellemi munkavállalót, a Bosch pedig autóipari fejlesztési területre vesz fel magasan képzett mérnököket nagy számban.

IT támogatás nélkül nincs toborzás
“Nem csak munkára nehéz jelöltet találni, hanem ugyanolyan kihívás a fehérgalléros toborzás is. Ráadásul nagy a verseny a szolgáltatók között, fontos szempont a gyorsaság” - mondja Göltl Viktor a közvetítéssel és kölcsönzéssel foglalkozó WHC ügyvezetője. “Folyamatosan fejleszteni kell magunkat, a toborzás minden szakasza nagy odafigyelést igényel és lépést kell tartanunk az informatikai fejlődéssel. Tavaly jártunk először ezen a konferencián. Tetszett, nagy érték a tudás- és tapasztalatmegosztás, amelyre a recruiTECH lehetőséget biztosít, így idén úgy döntöttünk hogy főszponzorként támogatjuk” - teszi hozzá a magyar tulajdonú, tavaly rekord - 20 milliárd forint - árbevételt elért, négy országban jelen levő (magyar, osztrák, szerb, ukrán) cég vezetője.

Kiket várnak a szervezők a toborzási csúcstalálkozóra? HR vezetőket, toborzási szakembereket és toborzásban érintett HR generalistákat. Rajtuk kívül bárkit várnak, aki fehérgalléros toborzásban érintett: akár megbízóként, akár szolgáltatóként.

recruiTECH, 2020. február 20.
Közép-európai Egyetem, Budapest, Nádor utca 15.
Program és jegy: https://recruitech.hu
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Felvennél egy oknyomozó újságírót? - egy álláskereső naplója 2.

Papp László Tamás mellékállásban szabadúszó újságíró, aki versenyszférás főállását májusban veszítette el. Azóta állást keres,... Teljes cikk

Boldogságmenedzser, UX designer, social media manager: új szakmák terítéken

A boldogságmenedzser az iroda lelke. A social media manager munkája jóval több, mint posztolgatás a Facebookon. Az egyre trendibb UX designer szakmában... Teljes cikk

Ingyenes online munkaadói platform a COVID-19 válság idejére

Az ingyenes platform összeköti a dolgozóit elbocsátó vállalatokat a munkaerőt kereső cégekkel. Teljes cikk