kapubanner for mobile
Megjelent: 17 éve

Jut is, marad is - Mi a helyzet a béren kívüli juttatások terén?

Egyes HR-vezetők már tavaly hangot adtak azon aggodalmuknak, hogy idén már nem lesz létjogosultsága a cafeteriának. A járulékok, az adók nőnek, a béren kívüli juttatások szabályozását módosítgatja a kormány. De mi történt azóta? Vajon az Ön béren kívüli juttatási rendszere megfelel a 2007-es szabályoknak, lehetőségeknek?

images

A környezet

2006 augusztusa óta szépen növekedtek a munkabéreket tartalmazó terhek, ez lendületet adhat a béren kívüli juttatások alkalmazásának, hiszen a munkavállalók nagy része a 2007-es béremelések után is kevesebbet visz haza készpénzben, mint 2006. augusztusban. Az egyes béren kívüli juttatási elemek szabályozása többé-kevésbé szigorodott.

Vajon merre fog billenni a mérleg nyelve?

Szerencsére az adó és járulékmentes juttatások szabályozása még mindig maradt olyan kedvező, hogy kiváló lehetőséget biztosít a munkavállalók költséghatékony javadalmazására.

Sok munkáltató alkalmazott eddig is, alkalmaz most is béren kívüli juttatásokat.
Erre jelenleg két alapvetően eltérő törvényes módja van:
1. Egységesen
2. Differenciáltan

1. Egységesen
Az egységes juttatási forma keretein belül minden munkavállalónak ugyanazokat a juttatási elemeket adja a munkáltató. Gyakori, hogy mindenki kap mondjuk 5.000 forint étkezési utalványt és 4.000 forint befizetést egy nyugdíjpénztárba. Az egyes összegeket a munkabér rögzített százalékában is meghatározhatjuk, így elméletileg elérhető, hogy különböző összegekhez jussanak a dolgozóink.

Sajnos ez sokszor csak elméleti lehetőség, hiszen az egyes juttatási elemekhez kapcsolódó törvény által meghatározott határértékek miatt nem működhet. Pl: étkezési utalványból maximum 5.000 forintot adhatunk adó- és járulékmentesen, így aztán hiába magasabb egy üzemvezetőnél a munkabér, ezt a határösszeget nem érdemes túllépni.

Az egységes juttatási forma esetén sem a juttatás mértékében, sem a fajtáiban nem szabad különbséget tenni. Az a (gyakorta alkalmazott) forma, hogy "...mindenki kapott kajajegyet, és a műszakvezetőknek adtam üdülési csekket is..." már a differenciált juttatási móddal szemben támasztott törvényi előírásoknak kell, hogy megfeleljen.

2. Differenciáltan
A személyi jövedelemadó törvény lehetővé teszi, hogy eltérjünk az egységes juttatási formától. Ekkor azonban egy mindenkire egységesen érvényes, minden munkavállaló által megismerhető szabályzatot kell létrehoznia a munkáltatónak, mellyel mind a juttatás elemeiben, mind a juttatás értékében eltérhet az egységességtől. Akár csoportokat is alakíthat, melyeknél külön-külön megadható az a juttatási összeg, mellyet a csoport tagjai a következő félév, év során elkölthetnek.

Egy fontos törvényi elvárás van a csoportalakítással kapcsolatban: nem használható a munkatársi teljesítmény az egyes csoportok megkülönböztetésére. Nagy lehetőség a differenciált juttatási formában, hogy a munkavállalók személyes igényeik alapján összeállíthatják, hogy a számukra biztosított keretösszeget milyen elemekből szeretnék igénybe venni. Így mindenki olyan juttatást kaphat, melyet személy szerint ő jól el tud költeni.

Melyiket válasszam?

Nem, nem kell mindenkinek szabályzatot írnia. Bizonyos helyzetekben nagyon jól alkalmazható az egységes juttatási forma. Íme a három szempont, melyek alapján Ön is eldöntheti, melyik forma optimális az Ön cége számára.

1. Mekkora összeg?
Gyakran hallom, hogy minden cég adjon sok-sok béren kívüli juttatást a dolgozóinak, mert így sok adót és járulékot takarít meg. Én azt mondom, az Ön cége alkalmazzon annyit, amennyire forrása van. Számolja össze az eddig kiadott természetbeni juttatásokat, a várható béremelés egy részét (vagy egészét) -és csak így egymás közt jegyzem meg - a zsebből zsebbe fizetéseket.

Na ezeket válthatja ki természetbeni juttatási elemekkel.
Ha ezekből az összegekből havi 5-8.000 forint juttatási érték jön össze, akkor biztosan talál majd olyan juttatási elemeket e cikk második részében, melyekkel ezt könnyedén lefedi. Havi 12.000 forint felett azonban a második és harmadik szempont figyelembe vételével érdemes elgondolkodnia a differenciált juttatási forma bevezetésén.

2. Elkölthető?
Ugye akkor fogják a munkavállalók tényleg valódi juttatásnak megélni a számukra biztosított elemeket, ha már meglévő költségeiket vállalja át a munkáltató. Aki nem internetezik, és csak a munkáltató által biztosított juttatás kedvéért fizet elő, azon a dolgozón nem segítettünk annyit, mint aki már eddig is kiadott havi 6.990 forintot egy ADSL kapcsolatért.

Vannak olyan juttatási elemek, melyek szinte mindenki számára jól költhetők (pl: étkezési utalvány), és vannak, melyek csak egyes munkavállalók számára jelentenek valódi előnyöket. A juttatási rendszer bevezetése előtt érdemes információt gyűjteni a munkavállalókról. Előfordulhat, hogy senki sem örülne egy nyugdíjpénztárnak, de mindenki internetezik, és az üdülési csekket is jól el tudná költeni.

Ha a tömegesen igénybe vehető lehetőségek elérik, vagy meghaladják az Ön rendelkezésére álló forrásokat, akkor jó lehetőség nyílik az egységes forma alkalmazására.
Nagyobb munkavállalói létszám (25 fő felett), különböző igények esetén erre már egyre kisebb az esély. Ezesetben a differenciált forma biztosíthatja azt, hogy mindenki a számára legkedvezőbbeket választhatja a felkínált elemekből.

3. Különbségek
A kiadott juttatások értékében mennyire szeretne a munkáltató különbséget tenni az egyes dolgozói csoportok közt? Ha kisebb összegről van szó, nagyon szóba sem kerül a differenciálás. Hiszen nem lesz különösebben motiváló, hogy egyes munkakörök 4.000 forint étkezési utalványt, mások 4.500 forintot kapnak. Ha a lehetőség is adott, akkor érdemes végiggondolni, hogy a meglévő forrásokból kinek adjon többet, kevesebbet. Egy jó differenciáláshoz már nem lesz elég a munkabér adott százalékához kötni a juttatás értékét. Mindenképpen érdemes a szabályzattal leírt differenciált forma felé elmozdulni.

Szakértői szemmel nézve a magasabb források, magasabb dolgozói létszám, több különböző munkakör, a munkavállalók érdekeinek szem előtt tartása és a bérekben jelenlévő jelentősebb különbségek prognosztizálják a differenciált forma szükségességét.

TOP 10 - A leggyakrabban használt elemek

Mi alapján lehet egy toplistát összeállítani a béren kívüli juttatási elemekről? Én egy olyan tízes listával dolgozom, mely jól elkölthető juttatásokat tartalmaz a munkavállalók számára, kevés adminisztrációt jelent a munkáltatónak, és 100 százalékos az elemek törvényi szabályozottsága. (nem egy nyertes szituáció adóellenőrzésen jó magyarázatokat bemutatni, jobb, ha ezekre a magyarázatokra nincs is szükség.)

1. Hideg étkezési utalvány
Általában papír alapú utalványként kiadott juttatás, mellyel a dolgozók élelmiszer boltokban vásárolnak. 2007-ben 5.000 Ft/hó értékben adó és járulékmentesen adható.

2. Meleg étkezési utalványÁltalában papír alapú utalványként kiadott juttatás, melyet a dolgozók meleg étkezésre költenek.
2007-ben 10.000 forint/hó értékben adó és járulékmentesen adható.

Figyelem! A két étkezési utalványból csak az egyik adható adómentesen! Bár a munkavállalók mindkettőt szívesen igénybe vennék.

3. Kis értékű ajándékutalvány
Évente 3X6.550 forint értékben adható papír alapú utalvány, melyet a választott utalvány fajtájának megfelelően költhetnek el a munkavállalók. (könyv, CD, lakberendezés, szépségápolás, elektronika, ruházat stb.) Nagyon kedvelt juttatási elem.
Adómentesen adható a munkavállalóval egy háztartásban élő közeli hozzátartozóknak is, de ennek költsége nem tekinthető a vállalkozás érdekében felmerült költségnek.

4. Önkéntes nyugdíjpénztár
A munkáltató egy választott pénztárba befizet a munkavállaló nyugdíjpénztári számlájára. 2007. január 1-től a maximális havi keret a mindenkori minimálbér 50 százaléka (2007-ben ugye 32.7 50 forint).

5. Üdülési csekk
A minimálbér értékében (2007-ben 65.500 forint/év) adható csekk, de közeli hozzátartozók is igénybe vehetik. Így a keretösszeg akár többször 65.500 forint is lehet egy munkavállaló esetében.
Belföldön beváltható
 • Szállás és hozzá kapcsolódó egyéb szolgáltatások igénybevételére.
 • Távolsági tömegközlekedési szolgáltatások igénybevételére. (a vásárolt menetjegy kifizethető üdülési csekkel.)
 • Belépőjegyekre
 • Gyógyfürdő belépők
 • Egészségügyi szolgáltatások

  6. Helyi bérlet térítése
  A munkáltató a nevére szóló számla alapján adó és járulékmentes juttatásként kifizetheti a helyi bérlet költségét. Főleg városokban, bérlettel közlekedő munkavállalók esetén kedvelt juttatási elem.

  7. Iskolakezdési támogatás
  Iskolás gyermekenként 20.000 forint/év értékben adható utalvány, melyet ők ruházatra, tankönyvre, taneszközre költenek.
  A jogosult munkavállalók szinte mindig 100 százalékban igénybe veszik ezt az elemet.

  8. Kedvezményes internethasználat
  A munkáltató utalvány, vagy a munkavállaló nevére szóló számla kifizetése formájában biztosíthatja a dolgozóinak.
  Éves kerete 400.000 forint. A gyakorlatban tehát bármely a piacon létező internetszolgáltatás kifizethető vele.

  9. Kultúra utalvány
  Az éves 400.000 forintos keret erejéig adható, leggyakrabban papír alapú utalványként kiadott juttatási elem. Az utalványt különböző kulturális intézmények: színházak, múzeumok, könyvtárak, művelődési házak, és jegyirodák fogadhatják el önkormányzati fenntartású művelődési intézmények, fesztiválok belépőjegyeire.

  10. Egészségpénztár
  A munkáltató a munkavállaló egészségpénztári számlájára rendszeresen befizeti a megállapodás szerinti összeget.
  A dolgozó az egészségpénztári számláján összegyűlt összeget az alábbi területeken költheti el:
 • Egészségügyi szolgáltatásokra (orvosi szolgáltatás, szűrővizsgálat, vizitdíj)
 • Gyógyszerek, gyógyhatású termékek vásárlására
 • Szemüveg, kontaklencse vásárlására
 • Gyógyászati segédeszközök vásárlására
 • Csecsemő-és babaápolási cikkek vásárlására

  Az egészségpénztárba tett havi keret összege 2007. január 1-től a minimálbér 20 százaléka lehet, azaz havi 13.100 forint

  Általános szabály, hogy az 5-10. pontok alatt ismertetett juttatási elemek együttes összege nem haladhatja meg éves szinten a 400.000 forintot.

  Látható, hogy ebből a kínálatból egészen szép juttatási csomag állítható össze. Ráadásul a differenciált juttatási forma esetén mindenki a számára legkedvezőbb elemekhez juthat. Mi segíthet még a döntésben? Számolja ki, hogy mekkora munkáltatói költséggel tudna akkora nettó értékű juttatást biztosítani, mint amit béren kívüli juttatásokkal adhat adó és járulékmentesen munkavállalóinak. (Pl: 20 munkavállaló, 5.000 forint/hó juttatás, 2.000.000 forint megtakarítás!)

  Fata László
  cafeteria szakértő


  Vajon az Ön béren kívüli juttatási rendszere megfelel a 2007-es szabályoknak, lehetőségeknek? 9 kérdés, mellyel tesztelheti már működő béren kívüli juttatási rendszerének szabályzatát

  1. Kihasználja az egyes elemeknél a törvény adta kereteket?
  2. Betartja az egyes elemekre vonatkozó törvényi kereteket?
  3. Rendelkezik a szabályzat arról, hogy felmondási időre járnak-e ezek a juttatások?
  4. Ha a munkaszerződésben, kollektív szerződésben szerepel béren kívüli juttatás, akkor ezzel összhangban van a szabályzat?
  5. Rendelkezik a szabályzat arról, hogy mi történik az igénybe nem vett keretösszeggel?
  6. Rendelkezik a szabályzat arról, hogy mi történik a felhasználható keretösszeg túllépése esetén?
  7. Rendelkezik a szabályzat arról, miként változtatható az egyéni igény év közben?
  8. Rendelkezik a szabályzat arról, hogy kit terhelnek egyes elemek járulékos költségei?
  9. Kivétel nélkül minden munkavállaló igénybe vehet minden juttatási elemet?

  Minden egyes NEM válasz egy újabb fejlesztési potenciál a béren kívüli juttatási rendszere számára.

  A cikk a TESK Magazin 20. számában olvasható


  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  További cikkek
  Céges kerékpárflottával is fel lehet lépni az ingázás okozta stressz ellen

  Egyes hazai kutatások eredményei szerint gyakran annyira stresszesek vagyunk, hogy az alvásminőségünk, és így a munkahelyi teljesítményünk is egyre... Teljes cikk

  Levonás jöhet a SZÉP Kártyákra! - Erre a határidőre érdemes figyelni!

  Az új szabályt a munkavállalónak és a munkáltatóknak is figyelembe kell venniük. Teljes cikk

  5 milliárd forintnyi alvó pénz van a SZÉP-kártyákon

  A megnövekedett költési kedv ellenére hozzávetőlegesen 5 milliárd forintnyi "alvó pénz" ragadt benn a SZÉP-kártya tulajdonosoknál. A kártyákon... Teljes cikk