Megjelent: 7 éve

Kinek kell most plusz EHO-t fizetni? Jön a határidő!

A 2012-ben (30,94 százalék közteherrel) kiadott béren kívüli juttatásokat minden juttatónak össze kell számolni, és erre az összesített értékre külön kell figyelnie a munkáltatóknak.

images

Milyen béren kívüli juttatásokat kell összegezni?

- a munkáltató tulajdonában, vagyonkezelésében lévő üdülőben nyújtott üdülési szolgáltatás révén juttatott jövedelem a munkavállaló és közeli hozzátartozója részére
- munkahelyi étkeztetés
- Erzsébet-utalvány
- Széchenyi Pihenő Kártya
- iskolakezdési támogatás
- helyi bérlet
- iskolarendszerű képzés
- önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás
- egészségpénztári/önsegélyező pénztári hozzájárulás
- foglalkoztatói nyugdíj szolgáltató intézménybe fizetett hozzájárulás
Aztán dolgozónként meg kell vizsgálni, hogy ez az összeg meghaladja-e az évi 500 ezer forintot, illetve az 500 ezer forintnak - a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben a juttatás alapjául szolgáló a jogviszonyban töltött napokkal - arányos összegét. Ha meghaladja, akkor a felette lévő részre nem 10, hanem 27 százalék EHO-t kell fizetni.

Az EHO törvény szerint ezt az adóévet követő év május hónapjának kötelezettségeként kell bevallani és megfizetni. Ebből adódik, hogy a 2012-ben kiadott juttatásokra ezt a többletfizetési kötelezettséget 2013. június 12-ig kell a cégeknek teljesíteniük.

Nemcsak azoknak érdemes erre figyelni, akik az év során sok juttatást adtak. "Túlléphetjük az arányos összkeretet úgy is, ha kis ideig (mondjuk egy hónapig) munkaviszonyban lévő dolgozónknak adtunk nagyobb összegű (például 60.000 forint értékű) béren kívüli juttatást" - figyelmeztet Fata László cafeteria szakértő.

A cafeteriatrend.hu portál összefoglalója szerint hibaforrás lehet az is, hogy a klasszikus cafeteria elemekhez nem adja hozzá a munkáltató az egy-egy munkavállalójának fizetett iskolarendszerű képzés díját vagy az üdültetést.
  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter