Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Kis adók összevonása helyett az adminisztrációval bajlódnának a munkaadók

A szakmai szervezetek nehezményezték, hogy az idén sem kaptak adatokat, számításokat tartalmazó hatásvizsgálatokat az adótörvényekkel kapcsolatban - mire Csizmár Gábor államtitkár ígéretet tett ezek pótlására. Ennek ellenére a kormány már holnap dönt e törvények parlament elé benyújtandó változatáról.

A munkaadók is elégedetlenkedtek, ők ugyanis a kis adók összevonása helyett a jelenlegi adminisztrációs szabályokat részesítenék előnyben. Emellett az új áfatörvénnyel sincsenek kibékülve, mivel a szakemberek szerint a pénzintézeteknek hátrányokat, az átlagkeresetűeknek előnyöket, a szabálysértőknek pedig kemény szigort ígér.

A munkavállalók képviselői az elvonások csökkentését szerették volna elérni, illetőleg azt, hogy ne azonos elvonások sújtsák az egyéni (egy-öt főt alkalmazó) vállalkozásokat és a multikat. Veres János pénzügyminiszter erre azt felelte, hogy csak olyan kéréseknek tud eleget tenni, amelyek nem borítják fel a költségvetés bevételi, illetve kiadási oldalát. Ugyanakkor kifejtette, hogy a változtatásokkal mindenkinek jól jár, mivel az összevonások következtében egyszerűsödik az adórendszer, és csökkennek az adminisztrációs terhek. Legfeljebb az adófizetői kör és az adóalap szélesedik a kedvezmények szűkítésével, de ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a jövőben többen fizessenek kevesebb adót.

A munkaadók erre válaszolva kijelentették, hogy akkor inkább nem tartanak igényt az adminisztrációs terhek csökkentésére, mert sokkal fontosabb az, hogy legalább a korábbi színvonalon maradhasson a vállalatoknál a szakképzés - fejti ki a Magyar Hírlap.
Follow hrportal_hu on Twitter