Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Közfoglalkoztatásból a versenyszférába?

A belügyminiszter szerint a közfoglalkoztatási programok képzésekkel együtt képesek arra, hogy a munkanélkülieket visszavezessék a versenyszférába.

Pintér Sándor közölte, hogy a programok 2011-es indítása előtt a munkaképes lakosság csaknem harmada nem dolgozott, ezért át kellett tekinteni, hogy a készségekben van-e a probléma vagy a piac nem képes felszívni ezt a mennyiséget. Az érintettekkel szemben kötelezettségeket támasztottak, csökkentették a támogatási időt, és megpróbálták az embereket elmozdítani a segély irányából a munka felé.

Pintér Sándor megjegyezte: életerős, egészséges emberek ötvenkét címszó alatt juthattak szociális támogatáshoz úgy, hogy nem kellett munkát vállalniuk. A belügyminiszter elmondta, hogy a közfoglalkoztatási program beindításakor alapvető fontosságú volt, hogy oktatással, képzéssel járjon együtt, ezzel is segítve az álláskeresők visszavezetését a piacra.

Utalt arra is, hogy miközben sokan segélyben részesültek, a feketegazdaságot is erősítették, így a közfoglalkoztatási program annak visszaszorítására is jó eszköz.

Az első évben 250 ezer ember közfoglalkoztatását szervezték meg, az érintettek 53 százaléka alapfokú képzésben részesült, 22 százalék 50 év feletti volt, és mintegy 70 százalék napi nyolcórás munkaidőben dolgozott.

Tájékoztatása szerint 740 résztvevő településen 13 ezren kaptak mezőgazdasági, 2800-an pedig egyéb képzést. A miniszter kijelentette: a közfoglalkoztatást úgy kell folytatni, hogy ne gátja legyen a piacnak, a versenyszférának, hanem elősegítse a fejlődését. Hozzátette: a következő állomás, a szociális szövetkezetek kialakítása ugyancsak azt segíti, hogy az álláskeresők a piacgazdaság szereplőivé váljanak.

Czomba Sándor, a nemzetgazdasági tárca foglalkoztatáspolitikai államtitkára úgy vélte: a közfoglalkoztatási program egyértelműen érezteti jótékony hatását; az álláskeresők nem menekülnek, hanem szeretnének csatlakozni. Megjegyezte: minden eszközt meg kell ragadni, ami a munkán és nem a segélyen keresztül keresi a megoldást.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Több mint 140 ezer munkahely megtartását vállalták eddig a cégek

A múlt héten zárult versenyképesség-növelő pályázat jelentkezői 376 milliárd forint beruházást, és 143 600 munkahely megtartását vállalták -... Teljes cikk

Pörgetik a munkahelymentő támogatások kiosztását

Már több mint 130 ezer dolgozó után igényelték munkáltatóik a "kurzarbeit" támogatási lehetőséget, illetve 13 ezer kutató után a... Teljes cikk

Hét százalékra nőhet a munkanélküliség Magyarországon

Csak idő kérdése, és 7 százalékra nőhet a munkanélküliségi ráta Magyarországon az Erste szakértői szerint. Teljes cikk