kapubanner for mobile
Megjelent: 1 éve

Külföldiek nélkül már nem indulnának a magyar gyártósorok

Nagy a fluktuáció a hazai gyárakban, a munkavállalók oda mennek, ahol több pénzt ajánlanak - számol be tapasztalatairól Jáhny Ákos, a Get Work csoport stratégiai igazgatója. Elfogytak az azonnal bevethető tartalékok a hazai munkaerőpiacon, így elkerülhetetlen, hogy harmadik országból érkezzenek munkavállalók. Kékgalléros gyári toborzási trendek 2022 augusztusában.  

Jáhny Ákos Get Work Trend-

“Több partnerünk is arról számolt be, hogy a hozzájuk belépő kékgalléros munkavállalók nagy része már a próbaidő alatt továbbáll, hatalmas a fluktuáció” - kezdi helyzetértékelését Jáhny Ákos. Ennek egyik okát a HR szakember a bérspirál kialakulásában látja. Ha azt hallja a munkavállaló, hogy a szomszéd gyárban emeltek 10 százalékot, akkor átigazol. És egyre gyakrabban megfigyelhető, hogy a gyárak ilyen emelésekkel szipkázzák el egymás elől a munkás kezeket, ami egyébként nagyon gyorsan bérspirált indíthat el. A munkavállalók pedig még nem tartanak válságtól, megszűnő munkahelyektől, bátran – olykor felelőtlenül is -  váltanak.

Ennek a maradó, rutinos, hűséges munkavállalói rétegre is rossz a hatása. Több munka hárul rájuk,a betanítást végzők pedig azzal szembesülnek, hogy semmi értelme nem volt a multis szaknyelvben onboardingnak hívott folyamatnak. Ezek pedig könnyen motivációvesztéshez, kiégéshez, végül felmondáshoz vezethetnek a szenior munkatársaknál is.

Jelenleg egy betanított munkás bruttó alapfizetése 250 000- 450 000 forint között mozog, ami pótlékokkal és bónuszokkal már 300 000-550 000 forintot jelent. Ebben a környezetben egy 10 százalékos emelés már 40-50 ezer forint pluszt is jelenthet havonta.

“Akadnak még cégek, amelyek nem érzik, hogy megváltozott a munkaerőpiac” - folytatja Jáhny Ákos. Ők még mindig magas lóról beszélnek állásinterjúkon, pedig harcolniuk kellene a munkavállalókért, kedvet csinálni a munkához, a munkakörnyezethez. Ahol profi a toborzás és képzik a középvezetői réteget a munkavállalókkal való partneri bánásmódra, azok a cégek versenyelőnybe kerülnek.

Elfogytak a tartalékok a hazai álláspiacon

Hol vannak tartalékok a hazai munkaerőpiacon? A munkanélküliségi ráta a KSH tegnapi jelentése szerint 3,5 százalék (173 000 fő), ami gyakorlatilag a teljes foglalkoztatáshoz közeli szint.

Csak elvben lehet potenciál a nyugdíjasok bevonásában. A motiváció nem, ám a fizikai és az egészségügyi állapot már gátat jelenthet, hogy nagy számban térjenek vissza gyári fizikai munkára. A romák megszólítására már vannak sikeres projektek, ám ennek a nagyobb méretűvé növekedéséhez a vállalatok részéről is komolyabb nyitottság lenne szükséges. A roma foglalkoztatás mellőzésében nagy szerepe van a kényelemnek, az előítéleteknek és sajnos a negatív diszkriminációnak.

Őszig a gyárak konkurenciája a mezőgazdaság is, amely sok idénymunkást szív el. Akadtak, akik reményeket fűztek az ukrán menekültek munkavállalásához. Hiába az állami ösztönzők és a közvetítő cégek igyekezete, a hazánkba érkezett közel 1 millió ukrán menekültnek csak töredéke (néhány ezer) vállalt munkát.

Külföldről jön az utánpótlás

A megrendelések pedig nőnek, a cégek egyre nagyobb létszámigényeket adnak le. Ebben a helyzetben a kölcsönzők még inkább a harmadik országbeli munkavállalók felé fordulnak. A kormányzat tavaly könnyített 9 ország irányába (Mongólia, Vietnám, Fülöp-szigetek, Indonézia, Kazahsztán, Fehéroroszország, Észak-Macedónia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró), amelyet idén júliusban újabb 6 országgal (Kolumbia, Brazília, Venezuela, Oroszország, Grúzia, Kirgizisztán) egészített ki. Állami és nemzetbiztonsági minősítési eljáráson átesett kölcsönzőcégek hozhatnak be vendégmunkásokat. A Get Work az elsők között kapta meg a státuszt és már több mint 400 harmadik országbeli kölcsönzött van az állományukban. Vietnámból és Mongóliából már dolgoznak a kékgallérosok, a Fülöp-szigetekről és Kazahsztánból hamarosan érkeznek az elsők, Brazíliában, Kolumbiában és Oroszországban pedig tárgyalnak potenciális helyi partnerekkel.

Jáhny Ákos elmondta, hogy ügyfeleiknek nagyon jó tapasztalata van az érkezőkkel. Akadnak, akiket fél év után saját állományba vesznek. Hozzátette: egy 100 fős kontingens toborzása, interjúztatása, kiválasztása egy hetet vesz igénybe. Majd 5-6 hét, mire a papírmunkát elvégzik a helyi és a magyar hivatalokban. Nagyon kicsi a lemorzsolódás: a 100 kiválasztott munkavállalóból 99 megérkezik Magyarországra. “Annyira vonzó számukra az európai munkavégzés lehetősége, hogy minden eszközt megragadnak, nagyon elkötelezettek.”

Néhány előnyt is kiemelt a szakember az egyes országokból: a fülöp-szigetekiek kiválóan beszélnek angolul, így nem kell feltétlenül új nyelvet bevezetni egy gyártó cégnél. A kazahok orosztudása az eddig ukránokat alkalmazó cégeknél lehet nyerő, hiszen így sem kell újabb idegen nyelvre átállni. A mongolok hosszú távra terveznek. Ha itt maradnak, nem akarnak Nyugat-Európa felé továbbállni. A HR szakember egy tévhitet is eloszlat: a külföldről érkezők ugyanannyit keresnek, mint a magyarok - legfeljebb a próbaidő alatt fordul elő minimális különbség - így nem törik le a magyar béreket. Jövetelükkel pedig magyar munkahelyeket is megmentenek. Ha ugyanis nem lenne meg a létszám, akkor a munkaadó könnyen elvihetné a gyártó egységet egy másik országba.

A nyitóképen  Jáhny Ákos, a Get Work csoport stratégiai igazgatója

  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Ezres nagyságrendű igény van indiai kamionsofőrökre Magyarországon: Bányai Tibor

Nagy a potenciál az indiai kamionsofőrök közvetítésében, ezres nagyságrendű igény van rájuk a piacon. Erről Bányai Tibor HR szakember beszélt,... Teljes cikk

Ha jó vezetőkkel dolgozol, ők jól választják ki a csapatodat: Ruff Gabriella, Karrier Hungária

A vezetőkiválasztás és a kiszervezett munkaerő-közvetítés (RPO) területén bővült leginkább a Karrier Hungária, amely felkerült a HR Portál és... Teljes cikk

Berobbant iparfejlesztés: van még munkaerő-tartalék Miskolcon

"Jöjjenek ide minél nagyobb számban az olyan középvállalatok, amelyek néhány száz főt foglalkoztatnak, de magas hozzáadott értékkel és nagy... Teljes cikk