Lángos, az örök kedvenc
Bár vitathatatlan, hogy a lángos ugyanúgy hozzátartozik a nyárhoz, mint a hőség, a strandolás vagy a vízpart, ugyanakkor az is igaz, hogy nem csak nyáron ehetjük ezt a finomságot. Csak képzeljünk el egy vásárt télen – ugye, hogy máris az orrunkban érezzük a lángos illatát?
Ahol bármikor falatozhatunk
Léteznek szezonálisan és egész évben nyitva tartó helyek. Az időszakos nyitvatartás leginkább a strandokra és a piacterekre jellemző, de szerencsére nem csak itt lehet lángost kapni. Ma már kifejezetten lángos köré szerveződő ételbárba is betérhetünk, ha erre a magyar specialitásra éheznénk meg: a Retro Lángos Budapest ugyanis egész évben várja vendégeit.
Valószínűleg nem kell különösebben részletezni, hogy miért lehet jobb egy ételbár, mint egy út menti lángosos büfé, különösen, ha arra gondolunk, hogy az ősztől tavaszig tartó időszakban lángosozzunk. Sokkal kellemesebb szép környezetben, asztalnál ülve elfogyasztani az ételt, mint egy pult mellett állva lefagyott ujjakkal.
Ennél már csak az lehet kellemesebb, ha otthonunk kényelmében ehetünk. Aminek hátránya, hogy ebben az esetben magunknak kell elkészíteni a hőn áhított lángost.
Az igazi retró lángos
Ahhoz, hogy visszatérhessünk a régi idők ízeihez és illataihoz, ismernünk kell a lehető legjobb receptet. A lángos egyszerűen és viszonylag gyorsan elkészíthető étel. Éppen ezért mindenképp megéri bíbelődni vele.
Következzenek hát az igazi lángos hozzávalói:
- 1 kg liszt
- 6 dl langyos víz
- 1 tk cukor
- 1 tk só
- 10 g élesztő
- 2-3 gerezd fokhagyma (el is hagyhatjuk, ha nem szeretjük)
- Olaj a sütéshez
A langyos vizet elkeverjük a cukorral, és felfuttatjuk benne az élesztőt, majd elkezdjük hozzá adagolni a lisztet és a sót, melyet kézzel addig keverünk, míg el nem válik az edény falától. Ezt követően pihentessük a tésztát nagyjából egy órán keresztül, míg a duplájára dagad. Ekkor még egyszer finoman átforgatjuk, és újabb 15 percig hagyjuk pihenni.
Ha a tésztánk elkészült, olajat hevítünk egy serpenyőben, és 15-20 dkg-os gombócokat veszünk a tésztából. Olajos kézzel kinyújtjuk és megsütjük.
A feltétek
Míg régebben szinte csak a sajtos-tejfölös változat volt ismert, mára a feltétek egész tárháza áll előttünk. A létező legvadabb elképzeléseknek megfelelő variációk is születtek már. Kísérletezzünk velük bátran otthon is!
Természetesen ha ragaszkodunk a hagyományos ízekhez, mert nosztalgiázni szeretnénk, akkor maradhatunk a fokhagymás olajjal megkent alapnál is, melyre tejfölt kenünk és sajtot szórunk. De ha bolognais vagy mexikói lángost szeretnénk, netán lekvárosat vagy nutellásat, akkor se fogjuk vissza magunkat.
Léteznek extra csípős és extra húsos feltétek is, ahogyan van magyaros is. Tulajdonképpen csak a fantáziánk szabhat határt neki, hogy mi kerül a tetejére.
Ha az otthoni lángoskészítés mégsem hozza a várt eredményt, akkor pedig ne feledjük, hogy egy lángos ételbár egész évben vár bennünket – ide bármikor betérhetünk egy finom lángosra, melyre akár negyvenféle feltét közül választhatjuk ki az ízlésünkhöz és hangulatunkoz leginkább megfelelőt.
- 2025.11.25Pannon HR Konferencia Budapest A Pannon HR Konferencia Budapest 2025 a humánerőforrás-szakma egyik kiemelt találkozója, ahol elismert szakértők – Tari Annamária, Molnár Attila, Gácsi Anna, Dr. Sipka Péter és Sipka Bence – osztják meg tapasztalataikat a legaktuálisabb HR-trendekről és kihívásokról. Egy nap, amely inspirációt, tudást és értékes szakmai kapcsolatokat kínál minden HR-szakember számára.
Részletek
Jegyek
- 2025.12.03Humán controlling A képzés során megtanulhatja, miként támogathatja a controlling szemlélet a HR-stratégiát. Megmutatjuk, hogyan tervezze és kontrollálja a személyi jellegű ráfordításokat, elemezze a munkaerő költségeit és megtérülését, valamint, hogyan alkalmazza a teljesítménymenedzsment és a humán tőke elemzés legfontosabb módszereit a vállalati hatékonyság növelése érdekében.
Részletek
Jegyek
- 2026.01.29Bértranszparencia irányelv és diszkrimináció-tilalom Szakmai képzés a bértranszparenciáról és a diszkriminációról HR szakembereknek és vezetőknek. Készüljön fel munkajogászainkkal az EU új bérátláthatósági szabályaira!
Részletek
Jegyek
- 2026.01.31Vállalati szimuláció Valós piaci helyzetben egy-egy döntés meghozatalakor helyt kell állnia mind vezetői, mind kontrolleri képességeinknek. Mennyivel egyszerűbb lenne, hogyha mi is úgy gyakorolhatnánk, mint egy pilóta, aki éles felszállás előtt, a szimulátorban tanulja meg a vezetést, míg kellő rutinra tesz szert. Ez megvalósítható ma már az üzleti életben is.
Részletek
Jegyek
Még tart az ajkai erőműben szombaton történt baleset vizsgálata - tájékoztatta a Veolia Energia Magyarország Zrt. hétfőn az MTI-t. Teljes cikk
A munka világa 2025-ben már nem a klasszikus irodai hierarchiáról szól: ma már fizetnek azért, ha valaki ölel, alszik vagy épp AI-személyiségeket... Teljes cikk
Üzemi baleset történt az ajkai erőműben, a helyszínről egy férfit súlyos sérülésekkel, életveszélyes állapotban, míg két másik férfit... Teljes cikk
- Kihirdették az idei BeneFit PRIZE 2025 – for Happy Employees pályázat győzteseit a Budavári Lovardában 6 napja
- Nincsenek nők és kisebbségek, csak fehér férfiak - ilyen lenne a munka világa? 1 hete
- Luxusfizetés, nulla bejárás, szabad délutánok – így dolgozik a jövő embere? 1 hete
- Ki a legkedvesebb konyhás néni az országban? - már lehet szavazni 3 hete
- Lebuktat a WIFI: mostantól pontosan lehet tudni, ki honnan dolgozik 3 hete
- A britek majdnem fele toxikus munkakörnyezetben dolgozik 1 hónapja
- Használd az AI-t! – mondják a cégek, csak képzést meg előfizetést nem adnak hozzá 1 hónapja
- Amikor a sokszínűség kihívássá válik – kultúrák harca a munkahelyeken 1 hónapja
- Kártérítésért perel a dolgozó, akit több ezer volt rázott meg a gödi Samsung-gyárban 2 hónapja
- Íme 4 lépés, amivel bármilyen munkahelyi vita elsimítható 2 hónapja
- Így csökkenthetők a dolgozók munkahelyi biztonsággal kapcsolatos aggodalmai 2 hónapja

Mi történne, ha egy napra minden nő szabadságra menne?