Lángos, az örök kedvenc
Bár vitathatatlan, hogy a lángos ugyanúgy hozzátartozik a nyárhoz, mint a hőség, a strandolás vagy a vízpart, ugyanakkor az is igaz, hogy nem csak nyáron ehetjük ezt a finomságot. Csak képzeljünk el egy vásárt télen – ugye, hogy máris az orrunkban érezzük a lángos illatát?
Ahol bármikor falatozhatunk
Léteznek szezonálisan és egész évben nyitva tartó helyek. Az időszakos nyitvatartás leginkább a strandokra és a piacterekre jellemző, de szerencsére nem csak itt lehet lángost kapni. Ma már kifejezetten lángos köré szerveződő ételbárba is betérhetünk, ha erre a magyar specialitásra éheznénk meg: a Retro Lángos Budapest ugyanis egész évben várja vendégeit.
Valószínűleg nem kell különösebben részletezni, hogy miért lehet jobb egy ételbár, mint egy út menti lángosos büfé, különösen, ha arra gondolunk, hogy az ősztől tavaszig tartó időszakban lángosozzunk. Sokkal kellemesebb szép környezetben, asztalnál ülve elfogyasztani az ételt, mint egy pult mellett állva lefagyott ujjakkal.
Ennél már csak az lehet kellemesebb, ha otthonunk kényelmében ehetünk. Aminek hátránya, hogy ebben az esetben magunknak kell elkészíteni a hőn áhított lángost.
Az igazi retró lángos
Ahhoz, hogy visszatérhessünk a régi idők ízeihez és illataihoz, ismernünk kell a lehető legjobb receptet. A lángos egyszerűen és viszonylag gyorsan elkészíthető étel. Éppen ezért mindenképp megéri bíbelődni vele.
Következzenek hát az igazi lángos hozzávalói:
- 1 kg liszt
- 6 dl langyos víz
- 1 tk cukor
- 1 tk só
- 10 g élesztő
- 2-3 gerezd fokhagyma (el is hagyhatjuk, ha nem szeretjük)
- Olaj a sütéshez
A langyos vizet elkeverjük a cukorral, és felfuttatjuk benne az élesztőt, majd elkezdjük hozzá adagolni a lisztet és a sót, melyet kézzel addig keverünk, míg el nem válik az edény falától. Ezt követően pihentessük a tésztát nagyjából egy órán keresztül, míg a duplájára dagad. Ekkor még egyszer finoman átforgatjuk, és újabb 15 percig hagyjuk pihenni.
Ha a tésztánk elkészült, olajat hevítünk egy serpenyőben, és 15-20 dkg-os gombócokat veszünk a tésztából. Olajos kézzel kinyújtjuk és megsütjük.
A feltétek
Míg régebben szinte csak a sajtos-tejfölös változat volt ismert, mára a feltétek egész tárháza áll előttünk. A létező legvadabb elképzeléseknek megfelelő variációk is születtek már. Kísérletezzünk velük bátran otthon is!
Természetesen ha ragaszkodunk a hagyományos ízekhez, mert nosztalgiázni szeretnénk, akkor maradhatunk a fokhagymás olajjal megkent alapnál is, melyre tejfölt kenünk és sajtot szórunk. De ha bolognais vagy mexikói lángost szeretnénk, netán lekvárosat vagy nutellásat, akkor se fogjuk vissza magunkat.
Léteznek extra csípős és extra húsos feltétek is, ahogyan van magyaros is. Tulajdonképpen csak a fantáziánk szabhat határt neki, hogy mi kerül a tetejére.
Ha az otthoni lángoskészítés mégsem hozza a várt eredményt, akkor pedig ne feledjük, hogy egy lángos ételbár egész évben vár bennünket – ide bármikor betérhetünk egy finom lángosra, melyre akár negyvenféle feltét közül választhatjuk ki az ízlésünkhöz és hangulatunkoz leginkább megfelelőt.
- 2024.12.10Munkajog képzés HR-eseknek Munkajog képzés HR-eseknek érthetően. 2 napos intenzív, átfogó kurzus a Munka törvénykönyvéről. Gyakorló munkajogász oktatóink segítenek értelmezni az Mt. szabályait a saját praxisukból hozott példák segítségével, továbbá tanácsokkal látják el a résztvevőket munkajogi kérdéseikben. Oktatók: DR. FODOR T. GÁBOR és DR. NYERGES ÉVA Részletek Jegyek
- 2024.12.10Compliance szituációk kezelése Szeretné Compliance folyamatait megfelelően kezelni? Szervezete nagy hangsúlyt fektet az átláthatóságra? Képzésünkön áttekintjük mi a HR és a cégvezető hatásköre ezekben a szituációkban. Részletek Jegyek
- 2024.12.122024.12.12 Díjmentes Vezetői Egynapos programok Díjmentes Vezetői Egynapos programsorozatunkat a nagy érdeklődésre való tekintettel folytatjuk. Képzéseinken szemléletet, azonnal alkalmazható tudást adunk, módszereket és gyakorlatok próbálhatnak ki a résztvevők, mindezt teljesen díjmentesen. A nyílt programokat olyan vezetőknek, munkavállalóknak ajánljuk, akik szeretnék bővíteni tudásukat és látásmódjukat. A képzések különlegessége, hogy bármelyik téma vállalati képzés formájában is megvalósítható, melyre támogatás igényelhető a GINOP PLUSZ-3.2.1-21 pályázati alapból. Pályázati forródrót: +36 20 338 3808 Részletek Jegyek
- 2024.12.31Gazdasági teljesítmény mérése - E-learning és konzultáció Ajánljuk mindazoknak, akik gazdasági területen dolgoznak vagy ezzel ismerkednek, és érdeklődnek a számvitel által nyújtott lehetőségek iránt. Továbbá azon controllerek, vezetők számára, akik döntés előkészítésben vesznek részt, és szeretnék átlátni a beszámolók által kínált mutatószámok jelentőségét, szerepét. Részletek Jegyek
Munkagépből zuhantak ki ketten a Határ úti Ipari Parkban, a két ember életét az újraélesztési kísérlet ellenére sem tudták megmenteni - tudta meg... Teljes cikk
Elismerte az amerikai Szövetségi Veszélyhelyzet-kezelő Ügynökség (FEMA) igazgatója szombaton, hogy elbocsátottak egy alkalmazottat, aki a floridai... Teljes cikk
A használt autók értékesítése remek üzlet lehet, legalábbis általában így tekintünk a folyamatra. De mi van akkor, hogyha törött vagy idős... Teljes cikk
- Szörnyű tragédia: munkahelyi balesetben meghalt két ember Debrecenben 3 hete
- Hogyan aludjunk el, ha munkahelyi stresszben szenvedünk? 4 hete
- Felmérés: van valami, ami a fizetésemelésnél is fontosabb a dolgozóknak 4 hete
- Mértékegység-átváltások mindenkinek 2 hónapja
- Y és Z generáció: A munka az életstílus része 2 hónapja
- Trendforduló? Stabilabbnak érzik állásukat a magyarok 2 hónapja
- Grillezés mesterfokon 2 hónapja
- Hogyan támogathatjuk a női munkavállalók mentális egészségét és produktivitását? 2 hónapja
- Egyre nagyobb a nyomás a vezetőkön és egyre többen érzik kiégettnek magukat 3 hónapja
- Így alakul a munkabalesetek száma Magyarországon 3 hónapja
- Évi 150 ezer forint pluszpénzt kapnak a kormányablakban dolgozók - erre kell elkölteni 3 hónapja