kapubanner for mobile
Megjelent: 9 hónapja

Látásjavító lencseműtét: hogyan zajlik, mit kell tudni?

Vannak, akiknek előnyösebb választás lehet a látásjavító lencseműtét a lézeres szemműtétnél, ugyanis sajnos nem mindenki alkalmas az utóbbira. De mit jelent a látásjavító lencseműtét? Most elmondjuk!

A látásjavító lencseműtétet akkor szokták javasolni, ha megjelentek az öregszeműség kellemetlen tünetei (ezek általában 50 éves kor felett jelentkeznek), viszont valamilyen kizáró tényező miatt nem vagyunk alkalmasak a lézeres olvasószemüveg-kezelésre. Természetesen a lencseműtétet is megelőzi egy nagyon alapos szemészeti vizsgálat, amely során, ha mindent rendben találtak, akkor elvégezhető a fájdalommentes beavatkozás, amely az összes fénytörési hibától megszabadíthatja az embert, hogy élesen láthasson akár közelre, távolra és közepes távolságra is.

Mi történik a látásjavító lencseműtét napján?

A látásjavító lencseműtétre érdemes magunkkal vinni egy kísérőt, hogy teljesen biztonságos legyen a hazaút, és nem szabad otthon felejteni a háziorvosi nyilatkozatot sem arról, hogy műthetőek vagyunk egynapos sebészet keretében.

Nem túlzás azt mondani, hogy a margitszigeti Focus Medical klinikán luxus élmény a látásjavítás, hisz érkezéskor egy kétágyas szállodai szobába kísérnek, ahol az utcai ruhánkat átcserélhetjük egy tiszta, kényelmes öltözetre, amit a beavatkozás közben fogunk viselni. Szerencsére ez esetben nem kell kórházi köpenyt viselni, hisz a látásjavító lencseműtéthez pont elég, ha az arcunkat és a fejünket nem takarja semmi.

Öltözés után a műtő-előkészítőben történik az érzéstelenítés. Aki most injekcióra és altatásra gondol, az téved, hisz az érzéstelenítésről egy hatásos szemcsepp gondoskodik, ami biztosítja a műtét fájdalommentességét.

Mivel a beavatkozás alig 20 percig tart, ne küldjük el várost nézni a kísérőnket, hisz a Margitszigetet sem tudná ilyen rövid idő alatt körbesétálni.

A látásjavító lencseműtét a legkisebb beavatkozás elvét követő, legkorszerűbb műtéti technikával (fakoemulzifikációval) zajlik, a legmodernebb ultrahangos technikával. Az eljárás lényege, hogy egy apró eszközzel eltávolítják a szemlencsét, aztán a helyére illesztik a gondosan megtervezett, egyedi műlencsét. Ehhez csupán egy egészen kicsi bemetszést kell ejteni, amely magától “összetapad”, tehát nincs szükség varratokra. Aki hallott már a szürkehályog műtétről, annak biztosan feltűntek a hasonlóságok, hisz az alapelv valóban nagyon hasonló, és mindkettőről elmondható, hogy ma már teljesen biztonságos rutineljárásnak számítanak.

Valóban jobban láthatunk egy műlencsével, mint az eredetivel?

Az ember hajlamos azt hinni, hogy a “pótlás” sosem lehet olyan jó, mint az eredeti, de ha a szemlencsénkről van szó, akkor ez az elgondolás szerencsére téves. A saját, velünk egyidős szemlencse az évek során kialakult fénytörési hibák miatt ugyanis külső beavatkozás nélkül már sosem lehet olyan jó, mint egy egyedi, hibátlan műlencse.

Pontosan hogyan zajlik a műtét?

A Focus Medicalnál a műtétet az Alcon VERION Image Guided Systeméhez csatlakoztatható Centurion Vision System berendezéssel végzik. A gépek és rendszerek teljes összhangban üzemelnek a klinikán, hisz már a lencse megtervezése is az Alcon rendszerében történik, majd a rögzített adatok betáplálódnak a műtétet vezérlő egységbe. A megkapott adatok alapján a Verion mozgáskövető rendszere felismeri a szemet és a mikroszkópon keresztül láthatóvá teszi a sebész számára nélkülözhetetlen információkat, például a megtervezett bemetszési helyet és műlencse pontos pozícióját.

Mi történik a látásjavító lencsecsere után?

A beavatkozás után az érintett szemre kötést helyeznek, majd visszakísérnek a szobába, hogy pihenhessünk egy kicsit. Ezt a kis pihenőt követően (ha nincs semmiféle panaszunk), haza is mehetünk. A műtét napján még előfordulhat könnyezés és érzékenység, de nagyobb fájdalomra nem kell számítani.

A beavatkozás másnapján, az első kontrollon le is veszik a kötést, amivel újra kitárul a világ, hisz már az első napon élesebben láthatunk, mint előtte. A teljes gyógyulás körülbelül egy hónapot vesz igénybe, akkorra stabilizálódik teljesen a látás, de az életünket érintő pozitív változások már a műtétet követő első napon elkezdődhetnek.

 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Évi 70 millió forintos fizetésért keresnek háziorvost

Évi 150 ezer fontért, azaz mintegy 70 millió forintért keresnek az Egyesült Királyság legtávolabbi, legeldugottabb szigeteinek háziorvosi... Teljes cikk

Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk

Autószerelő drogdíler ellen emeltek vádat, aki műhelyében árulta a kábítószert

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal... Teljes cikk