Megjelent: 4 éve

LIGA: Változtasson a szabályozáson a kormány a népszavazás előtt

A LIGA Szakszervezetek már a kötelező vasárnapi zárva tartás bevezetése előtt elutasította azt a kormányzati koncepciót, amely végül megvalósult. A kereskedelmi szektorban az intézkedés végül az előrejelzések szerint elbocsátásokkal járt – ha nem is a várt mértékben -, továbbá a lakosság igényeit sem elégítette ki. Ezért a szakszervezet felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza a szabályozást, mielőtt népszavazásra kerülne sor.

A rendelkezés bevezetése óta többször is elkészített felmérések egyhangúlag igazolták, hogy a lakosság mintegy kétharmada utasítja el azt, közölték. A LIGA Szakszervezetek a kezdetek óta azt kérte a kormánytól, hogy a szakmai szervezetek, a lakosság, és az érintett munkavállalók álláspontját figyelembe véve változtasson a szabályozáson, közölték az érdekvédők.

Ez a felhívás ma még inkább aktuális, amikor várhatóan népszavazást kell még idén kiírnia az Országgyűlésnek a kérdésben. Habár a népszavazás a demokrácia legközvetlenebb és legtiszteletreméltóbb intézménye, nem feltétlenül szükséges akkor, amikor annak megszervezése milliárdokat emészt fel úgy, hogy az eredménye a tudományos alaposságú közvélemény kutatások, és a közhangulat által is előre borítékolható.
Ezeknek a milliárdoknak valószínűleg jobb helye lenne a közszolgáltatásokat nyújtó munkavállalók béremelésénél vagy munkakörülményeik javításánál. Ahogyan a kormánynak is valószínűleg jobban kellene az emberek véleményét, akaratát figyelembe vennie a törvények és szabályok kialakításánál.

Felszólítjuk ezért a kormányzatot, hogy a vasárnapi zárva tartásról szóló törvényt vonja vissza, és terjesszen az Országgyűlés elé egy olyan törvénymódosítást, amely egyrészt szigorítja a kereskedelemben a vasárnapi foglalkoztatás szabályait, másrészt növeli annak költségeit.

Amennyiben a kereskedelmi törvény a jelenlegi 50 százalékról 200 százalékra növelné a vasárnapi munkavégzésért járó pótlékot, és egy helyett kettőre növelné a kötelezően vasárnapra eső pihenőnapok számát, továbbá szigorítaná a túlórák elrendelésének szabályait, azzal további munkaerő felvételére sarkallná a kereskedelmi ágazatban tevékenykedő vállalkozásokat, több szabadidőt biztosítana az ágazat munkavállalóinak, egyúttal magasabb részt juttatna a vasárnapi extra profitból a munkavállalóknak. A LIGA Szakszervezetek emellett szükségesnek tartja egy olyan rendszer kialakítását, amely biztosítja, hogy a munkavállalók szabadon dönthessenek a vasárnapi munkavégzésről.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter