Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 2 éve

Lojalitást épít a munkahelyi nyári tábor

Örökzöld téma, hogy nem könnyű megoldani a dolgozó szülőknek a gyerekek elhelyezését a két és fél hónapos nyári szünetben. Ennyi szabadság nincs, és sok helyen a család (nagyszülők) sem feltétlenül tudnak besegíteni. Szerencsére az elmúlt években egyre több munkáltatóról érkezik hír, hogy igyekeznek segíteni a munkavállalóknak ennek a kihívásnak a megoldásában. Munkahelyi gyerektáborok nyílnak, ami a szülőknek nagy könnyebbség, de persze a munkáltatónak sem rossz, ha az elkötelezettséget, a dolgozói elégedettségre gyakorolt hatást nézzük. Néhány jó gyakorlatot szeretnénk megmutatni, hátha sikerül terjeszteni a példát.

Évről évre felmerül, hogy vajon rövidebb lesz-e a nyári szünetet, átalakítja-e az iskolai időbeosztást a döntéshozó. Idén az EMMI kategorikusan cáfolta, hogy a 2018/19-es tanév hosszán változtatni kívánna.

Így marad a 10 hetes szünet, amit a családoknak meg kell oldaniuk. Mi is feltettük a kérdést szavazásunkban, hogy ki, hogyan igyekszik ezt az időszakot a nyári szabadságon túl áthidalni.

Egy friss felmérés szerint minden második magyar családban gondot jelent a nyári szünetben a gyermekfelügyelet, és tízből mindössze három vállalat támogatja a szülőket ezen a téren. A családok felé elkötelezett munkaadók rugalmas munkaidő-beosztással (62%), távmunkával (21%), és azzal segítik a szülőket, hogy magukkal vihetik gyermeküket a munkahelyükre (39%). Legnagyobb eséllyel mikrovállalkozásnál (50%), az állami szférában (40%) és a kisvállalkozásnál (35%) dolgozók találkozhatnak ilyen fajta segítséggel, bár például a szülők jó szívvel csak akkor vinnék a munkába magukkal a gyermeküket, ha a cégen belül lenne a kicsik számára kialakított foglalkoztató vagy játszószoba. A tavalyi évhez képest növekedett (12%-ra) azoknak a munkaadóknak a száma, akik beszállnak a nyári táborok finanszírozásába - ez leginkább a multinacionális vállalatokra, a nagyvállalatokra és az állami szektorra jellemző.

Dolgozói igények meghallgatása

A nyári táborokat szervező munkáltatóknál egyformán jellemző, hogy a dolgozókkal folytatott kommunikáció, a problémáikra fordított figyelem (legyen szó akár dolgozói fórumról, szakszervezeti képviselőkről vagy éppen munkatársi reggeliről) vezetett a táborok elindításához. Vagyis alulról indult a kezdeményezés, vagy legalábbis a probléma felvetése, hogy mekkora gondot jelent a munkavállalóknak a tízhetes iskolai szünetben a gyermekek felügyeletének megoldása. A megkeresett munkáltatók esetében közös, hogy a gyerekekkel képzett pedagógusok, felvigyázók foglalkoznak, a szülőknek az étkeztetés összegét kell téríteniük, a többi költséget a vállalatok állják. Mindegyik cég számára fontos, hogy magát családbarát munkáltatóként definiálja.

A Grundfosnál 1165 munkavállalónak van 15 éven aluli gyermeke. Korábban székesfehérvári és tatabányai telephelyeikhez közeli táborlehetőségekkel kapcsolatos információkat osztottak meg a munkavállalókkal, illetve anyagilag is támogatták, hogy a dolgozók gyerekei eljuthassanak ezekbe a táborokba. 2016-ban azonban a sokasodó visszajelzésnek köszönhetően a cég végzett egy igényfelmérést a dolgozók között, ahol sokan jelezték, hogy hasznos lenne egy munkáltatói tábor megszervezése a nyári szünet alatt, tudta meg a HR Portal Gelbmann-Szigetvári Csengétől, a cég szervezetfejlesztési vezetőjétől.

GrundfosGrundfos nyári tábor
A jelen munkaerő-piaci helyzetben a munkaerő megtartása elsőrendű kérdés a munkáltatók számára, így a cég munkáltatói márkaépítési céljaihoz és társadalmi felelősségvállalásához is illeszkedett a kezdeményezés. A táborok tematikáját (öko hét, sporttábor, zene és tánc tábor) és a létszámokat szintén a munkavállalókkal együtt alakították ki. A tábor korábban nem cég telephelyén működött, hanem külső helyszínen, ahová buszokkal vitték a gyerekeket a gyáraktól. Tavaly a tematikus táborokat 6 és 12 éveseknek szervezték, 306 gyerek tudott részt venni rajtuk. A szülői visszajelzésekből kiderült, hogy szorgalmazzák a kezdeményezés folytatását, mert a legtöbb reagálásban szerepelt, hogy a gyerekek nagyon szeretnének újra részt venni a céges táboron. Idén már óvodások is mehetnek, így a különböző korosztályoknak külön-külön tábort szerveznek augusztusban. Az óvodásoknak a tábor a cég mindkét telepehelyén a gyáron belül lesz, de a napi különböző programokon kívül a gyerekek kirándulni is mennek és pihennek, míg az iskolások Székesfehérváron a gyárból kiindulva minden nap kirándulnak, míg a tatabányai gyerekek külső helyszínen táboroznak.
GrundfosGrundfos nyári tábor


Dolgozhatnak is a munkavállalók gyerekei

Tavaly kezdte meg táborok szervezését a leányvállalataival együtt 230 főt foglalkoztató Prolan Irányítástechnikai Zrt. is, ahol mint Mráz Dániel vezérigazgató és Jeney Gabriella HR vezető elmondta, régen dédelgetett álom volt ez a lehetőség. Az ihletet egy Családbarát Vállalat díjkiosztón vetített film adta, de dolgozói igényként is felmerült a nyári tábor. A vezérigazgató elmondta, hogy minden jel arra mutat hagyomány lesz belőle, mert hasznos, értékes és lojalitást építő a program. A tábort 4 héten át szervezik, a cég telephelyén, Budakalászon, a vállalati tudásparkban, zöld területen, sátorban, illetve egy közösségi térnek kialakított vasúti kocsiban. A gyerekek életkora 3-12 év. Hetente körülbelül 30-an tudnak így nyaralni, de van, aki két-három hetet is eltölt a táborban. Mint mondták több házaspár is dolgozik a cégnél, ahol így együtt tud munkába indulni az egész család, majd hazamenni is. A szülőknek biztonságot ad, hogy a közelben tudják a gyerekeket, és nem kell őket munka előtt, után ide-oda hurcolni.

ProlanProlan nyári óvoda
A dolgozók középiskolás és felsőoktatásban részt vevő gyerekei bár már nem táboroznak, de egyre többen dolgoznak nyári munkán a cégnél. Így betekintést nyernek a szülők munkájába is, egy kis ízelítőt kapnak abból, hogy mit jelent a gyakorlatban a munkavállalás, és még pénzt is keresnek. Így volt olyan fiatal, aki kvázi a Prolannál „nőtt fel”, frissen végzett programtervező informatikusként a Szegedi Egyetemen, és a cégnél fog pályakezdőként elhelyezkedni. A vezetők szerint fontos ez az érzelmi kötődés is a céghez, a helyzet mindenkinek jó, hiszen a felek ismerik egymást, nem árul senki zsákbamacskát, és remélik, hogy nem egyedi eset lesz ez az elhelyezkedés.

Harmadik éve szervez tábort a dolgozók gyerekeinek a Raben logisztikai vállalat a cég Dunaharaszti központjában. A 250 főt foglalkoztató középvállalat a korábbi években háromhetes táborokat szervezett, de az idén már egy hónapot nyaralhatnak náluk a gyerekek, mondta el Bolyki Ágnes, marketing és PR szakértő. A cég telephelyén, az udvaron elkerített, biztonságos területen lehetnek szabadban, illetve a tárgyaló alakul át ebben az időszakban óvodává, napközivé. Itt is 3-13 éves gyerekek vannak elsősorban. A kicsik délután még alszanak is egy erre alkalmassá tett helyiségben. A cég adottságainak köszönhetően a program egyik kiemelt tematikája a közlekedésbiztonság és a környezetvédelem. A gyerekek például közlekedési táblákat rajzolnak, aztán az udvaron kialakítanak velük egy közlekedési parkot, amiben járgányaikkal gyakorolják a szabályokat, illetve újrahasznosítható hulladékból készítenek játékokat. Egyszerre 15 fő vehet részt a táboron, akikre két nevelő vigyáz. Ennél a cégnél is az a visszajelzés érkezett a szülőktől, hogy azért is szeretnek ott dolgozni, mert családbarát a szemlélet. Az irodai dolgozók a nyári táborokon kívül is bevihetik a gyerekeket a munkahelyre, ha másként nem tudják megoldani az elhelyezésüket.

Korábban is beszámoltunk hasonló kezdeményezésekről.
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A Heim Pál Gyermekkórháznak adományozza irodabútorait az NN Biztosító

Több mint félezer, költözés miatt „kinőtt”, de tökéletes állapotú bútordarabot ajánlott fel az NN Biztosító a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetnek. Teljes cikk

Véradással jótékonykodott a bankszektor

Egy szektorszintű figyelemfelhívó önkéntes program - a JÓTETT Bank - részeként október 14-én az OTP Bank irodaházaiban adhattak vért a... Teljes cikk

Októberig lehet pályázni az Önkéntességért Díjra

Az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) idén is meghirdette az Önkéntességért Díj pályázatot, amelyre 2019. szeptember 1. és 2020. augusztus 31.... Teljes cikk