Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Magas a bérnövekedés, késhet a kamatcsökkentés

A jelentős lassulás ellenére továbbra is magasnak tartják londoni feltörekvő piaci elemzők a januárban mért 7,1 százalékos magyarországi éves bruttó átlagkereset-növekedést; egyes vélemények szerint ez az év közepétől várt pénzügypolitikai enyhítést is késleltetheti.

A Dresdner Kleinwort - a Dresdner Bank londoni befektetési részlege - által a KSH keddi adatismertetése után kiadott kommentár szerint a januári lassulás az előző havi 11,9 százalékos éves emelkedési ütemről jórészt annak az eredménye, hogy a vállalatok decemberben fizették ki a prémiumokat az adóminimalizálás végett. A cég szerint ugyanakkor az egyszeri kifizetésektől megtisztított, adók figyelembe vételével számolt alapszintű bérnövekedési ütem még gyorsult is.

A DrK elemzése szerint mindazonáltal a bruttó és a nettó keresetek növekedésének meredek lassulása erősíteni fogja a Monetáris Tanács "galamb" tagjainak a jegybanki kamat szinten tartását szorgalmazó álláspontját, mivel a lassuló gazdasági növekedés és a feszesebb költségvetési politika máris hatással van a bérnövekedésre, és e hatás "meglehetősen hamar" fogyasztáscsökkenés formájában is megjelenik.

A londoni Dresdner-elemzés szerint néhány MT-tag nemsokára nyíltan előállhat azzal a javaslattal, hogy a forint meredek erősödése és a bérnövekedés lassulása közepette már nincs szükség a folyamatos pénzügypolitikai szigorra. Ezzel együtt is azonban - miután az alapszintű bérnövekedési ütem még mindig gyorsul, és az infláció is magas - a ház azzal számol, hogy nyárig nem változik a 8 százalékos MNB-alapkamat. A Dresdner-elemzők utána viszont "méretes" kamatcsökkentéseket és 7 százalékos év végi alapkamatot jósolnak.

Goldman Sachs: késhet a kamatcsökkentés
A Goldman Sachs befektetési csoport keddi londoni kommentárja még óvatosabban fogalmaz a monetáris kilátásokról. A ház szerint az MNB ugyan valószínűleg "nem von le következtetéseket" az új béradatból, de az adatsor "arról sem fogja meggyőzni (a jegybankot), hogy elmúlt az inflációs kockázat".

A GS londoni elemzői szerint kamatemelés ugyan nem várható, és a ház hivatalosan továbbra is azt jósolja, hogy "nyár környékén" az MNB elkezdi csökkenteni alapkamatát, de az erős bérdinamika esetleg késleltetheti az enyhítési kurzus kezdetét. Az elemzés szerint a nemzeti bank "egyetlen vigasza" az lehet, hogy erős bérnövekedést jelentettek olyan szektorokból, mint az építőipar, ami azt is jelezheti, hogy a javuló adóigazgatás rákényszeríti a "hagyományosan a szürke zónában tevékenykedő" szektorokat a magasabb bérek kifizetésének beismerésére.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter