Megjelent: 2 éve

Markus Strothjohann, a Continental országos HR vezetője

Markus Strothjohann szerint a sikeres HR menedzser legfontosabb tulajdonságai a kíváncsiság, és az a képesség, hogy vezetőként ösztönözni tudja a munkatársakat a fejlődésre, változásra. 2017. március óta a Continental magyarországi HR vezetője, ahol véleménye szerint legnagyobb feladata egy olyan HR szervezet létrehozása, ami húzóerőként hozzájárul a vállalat digitális átalakulásához és fejlődéséhez. 2006-ban kezdte meg karrierjét a Continental-nál HR generalistaként Aachenben, 2008-ban HR business partnerként folytatta a munkát a cégcsoport hannoveri központjában. Családjával az országos HR menedzseri kinevezése miatt költözött hazánkba, ahol - mint mondja - nagyon élvezi a munkát.

images

Két momentumot tart meghatározónak az életében, az egyik miatt teljesen ki kellett lépnie addigi komfortzónájából. A Continental belső Nemzetközi Menedzsment Programjában vett részt, ahol a saját, HR területen kívüli projektjéért volt felelős. A második, rengeteg tanulási és fejlődési lehetőséget tartogató megmérettetés akkor jött el, amikor a technológiai cég HR Vállalati Funkciók vezetőjének nevezték ki 2014-ben, így munkáját három igazgatósági tag is nyomon követte. Természetesen arról sem érdemes megfeledkezni, hogy idén tavasszal az országos HR menedzseri kinevezése miatt költözött családjával Magyarországra, ami igazán nagy változást jelent, azonban úgy gondolja, hogy az őt támogató kollégák megkönnyítik ezt a helyzetet.

Munkájában az átalakulást tartja a legnagyobb kihívásnak. Ez egyrészt a HR belső megreformálását jelenti, hiszen az a feladatuk, hogy létrehozzanak egy olyan HR-es csapatot, amely húzóerőként támogatja a vállalat digitális átalakítását. Másrészről a digitális átállás kihívásairól és megvalósításáról folyamatosan egyeztetniük kell a vezetőséggel a kiélezett üzleti környezetre való tekintettel.

„Egy multinacionális cég működésében éppen az a lényeg, hogy ne lehessen érezni az egyes országokban működő leányvállalatok között a különbséget, mert a vállalati kultúrát mindenhol ugyanazok a vállalati értékek szövik át” - mondta Markus Strothjohann, aki szerint a HR-csapat feladata segíteni a munkatársakat abban, hogy ugyanolyan értékek szerint dolgozzanak elhivatottan a világ bármely pontján. Természetesen ebben sokat segít a cég leányvállalatai közötti globális együttműködés, amelyhez fejlett technológiájú kommunikációra és hálózatépítésre egyaránt szükség van.

Villám kérdések-válaszok

Motiválás jó fizetéssel vagy fejlődési és előrelépési lehetőséggel?
A motiváció egyéni koncepció, és ezért mindig az egyén igényeit kell szem előtt tartani, így esettől függően mindkettő jó megoldás lehet.

HR BP vagy sem?
HR BP!

Személyes meeting vagy konferenciabeszélgetés?
Amennyiben mindenki időben tárcsáz, és megfelelően tudja használni a technika vívmányait, akkor szerintem mindkét opció ugyanolyan jó. Egy agilis üzleti környezetben működő globális vállalatnál szükség van a legmodernebb technikai megoldásokra a sikeres együttműködéshez.

Irodai munka ülve vagy állva?
Mindkettő!

Kiszervezés vagy házon belüli megoldás?
A HR esetében szerintem mindenképpen a házon belüli megoldás a jó.

Belső vagy külső tréning?
Ez a vállalat egyedi igényeitől függ, hiszen mindig az adott esetben legmegfelelőbb megoldást kell alkalmazni. A szükségletek és a koncepció fényében kell eldönteni, hogy egy vállalton belüli vagy esetleg a külső megoldás a hatékonyabb.

Belső toborzás vagy külső toborzás?
A jól felépített vezetői és fejlesztési stratégia rengeteg energiát igényel, így szomorú lenne, ha nem lehetne házon belül megtalálni a megfelelő embereket egy feladatra vagy pozícióra. De természetesen vannak olyan esetek, amikor ki kell szervezni a toborzást.

Csapatmunka vagy egyéni teljesítmény?
Mindenképpen csapatmunka. Nekem például kifejezetten szükségem van arra, hogy legyenek emberek körülöttem.

Főzés vagy étterem?
Étterem...

Konditerem vagy kerti munka?
Sportolás!

Könyv vagy e-book?
Könyv! Ez az egyetlen terület, ahol még nem vagyok digitális.

  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter