Megjelent: 2 hónapja

Mennyi pihenőidő jár 24 órás szolgálat után?

Gépész munkakörben 24 órás szolgálatban mennyi munkaközi szünet és mennyi pihenőidő jár? A gépész munkakör nem készenléti. A munkaközi szünetet le kell-e a 24 órán felül dolgozni, vagy bele tartozik a munkaidőbe?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

A kérdés megítélése szempontjából elengedhetetlen volna az Ön munkaszerződésének részleteit ismerni, ugyanis a munkaszerződésében került meghatározásra az Ön foglalkoztatásának a jellege.

Ezen tény ismeretének hiányában csak általános jellegű tájékoztatást tudok adni.

Ügyeletről beszélhetünk, ha munkáltatója a beosztás szerinti napi munkaidején kívül kötelezi rendelkezésre állásra, továbbá a munkáltatója meghatározza a rendelkezésre állás helyét is. Fontos megjegyezni, hogy az ügyelet tartama nem haladhatja meg a huszonnégy órát, amelybe az ügyelet megkezdésének napjára beosztott rendes vagy elrendelt rendkívüli munkaidő tartamát be kell számítani. Ügyelet esetén 50%-os bérpótlékra jogosult, az ügyelet tartama rendkívüli munkaidőnek minősül. Munkaközi szünetre jogosult amennyiben ügyeletben van, a munkaidejébe pedig ez nem számít bele.

Amennyiben, Ön a munkaszerződése szerint készenléti jellegű munkakörben van alkalmazva, az alábbi szabályokat kell figyelembe venni:

Készenléti jellegűnek akkor minősül egy munkakör, ha a) a munkavállaló a feladatainak jellege miatt - hosszabb időszak alapulvételével - a rendes munkaidő legalább egyharmadában munkavégzés nélkül áll a munkáltató rendelkezésére, vagy b) a munkavégzés - különösen a munkakör sajátosságára, a munkavégzés feltételeire tekintettel - a munkavállaló számára az általánoshoz képest lényegesen alacsonyabb igénybevétellel jár.

Természetesen készenléti jellegű munkakörben is jogosult munkaközi szünetre, azonban -ellentétben például a készenléttel - ez az idő beleszámít a munkaidőbe, hiszen a készenléti jellegből fakadóan a munkaidő alatt gyakori, hogy tényleges munkavégzés nélküli munkaórák telnek el.

 A pihenőidőt tekintve, a Munka Törvénykönyve szerint a napi pihenőidő időtartama legalább nyolc óra a) az osztott munkaidőben, b) a megszakítás nélküli, c) a több műszakos vagy d) az idényjellegű tevékenység keretében foglalkoztatott munkavállaló esetében. Így tehát egy 24 órás szolgálatot követően jogosult legalább nyolc óra pihenőidre a következdő napi munkavégzés kezdetét megelőzően. Készenléti jellegű munkakörben vasárnapra is beosztható rendes munkaidő.

Készenlétről akkor beszélhetünk, ha a tartózkodási helyét a munkavállaló határozza meg oly módon, hogy a munkáltató utasítása esetén haladéktalanul rendelkezésre álljon. A készenléti munkakör esetében a készenléti idő alatt 20%-os bérpótlékra jogosult a munkavállaló, amennyiben pedig tényleges munkavégzés is történik a készenlét alatt úgy 50%-os bérpótlékra jogosult.

 A készenléti munkakörök esetében munkaközi szünet illeti meg az alábbiak szerint: ha a tényleges munkavégzés: a hat órát meghaladja akkor húsz perc, a kilenc órát meghaladja, további huszonöt perc munkaközi szünetet kell biztosítani a munkavállaló számára, amely készenlét esetén nem minősül munkaidőnek. Amennyiben a készenlét ideje alatt is történt tényleges munkavégzés, úgy pihenőidőre ugyanúgy jogosult, ahogyan a készenléti jellegű munkakörnél is.

Aki válaszol:

Dr. Tömösvári Andrea, ügyvéd, munkajogi szakértő

Dr. Tömösvári Andrea a Dr. Tömösvári Ügyvédi Iroda alapító ügyvédje. Átfogó tapasztalattal rendelkezik társasági jogi, munkajogi, adatvédelmi területen, így gazdasági társaságok számára komplex jogi támogatást nyújt.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a [email protected] címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2022.10.11HR Fest 22 - Forgatókönyvek sűrűjében Újra jön a HR-világ legmeghatározóbb szakmai eseménye. Ősszel újra vár a HR Fest az Akvárium Klubban, ahol ezúttal a gyors változásokra és a közeledő sötét felhőkre fókuszálunk. Neked van már forgatókönyved? Részletek Jegyek
  • 2022.10.11XIX. Magyar Munkajogi Konferencia Atipikus munkajogviszonyok, munkaszerződés és munkajogviszony tartalma, határozott idejű jogviszony sajátosságai. Milyen kihívásokkal kell a cégeknek jelenleg szembenézniük munkaügyi kérdésekben? Nem érdemes hiányoznia a XIX. Munkajogi Konferenciáról. Részletek Jegyek
  • 2022.10.13TÉR workshop - Legyél a teljesítményértékelés szakértője! Miről lesz szó? TÉR bevezetés lépései, szakmai újdonságok, legjobb gyakorlatok, működtetéssel kapcsolatos szakmai titkok. A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Részletek Jegyek
  • 2022.11.09Új EU-s irányelvek a Munka Törvénykönyvében Jelentős munkaügyi adminisztratív feladat ősz elején - két irányelv átültetésével módosul a munka törvénykönyve. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter