Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 8 hónapja

Mennyit keresnek a banki, biztosítási szakemberek?

Míg egy ügyfelekkel dolgozó kezdő hitelkockázati elemző átlagosan bruttó 420 ezer forintot keres, addig egy fiókvezető 900 ezer forintot. Egy tapasztalt portfólió menedzser illetve egy senior aktuárius pedig bruttó 1,7-1,8 millió forintos fizetést is kaphat havonta, derül ki a Hays Hungary személyzeti tanácsadó bérelemzéséből.

Sorozatunk korábbi részeiben a HR szakemberek és a könyvelők, kontrollerek fizetéseivel foglalkoztunk a Hays Salary Guide alapján. Most a banki és biztosítási szakemberek javadalmazását vesszük át részletesebben. Ezt a szektort kevéssé érintette a koronavírus-járvány, nem voltak jellemzők nagyobb leépítések, elbocsátások az elemzés készítői szerint, ugyanakkor a bérek emelkedése 2020-ban megtorpant.

A területen elsősorban IT tudást, digitális készségeket kerestek, így az üzleti elemzők, folyamat- és rendszerszervezők iránt nőtt a kereslet. A biztosítóknál az aktuáriusok keresettek, a pályakezdők bére tavaly 10-15%-ot még növekedni is tudott, a vezető pozíciók bére azonban nem változott. (A táblázatok a bruttó alapbéreket mutatják, minimum, maximum és jellemző kategóriákban.)

Egy kezdő kockázati modellező akár 400 és 600 ezer forint közötti bruttó fizetést kaphat, egy elemző ennél valamivel alacsonyabb 380 és 550 ezer forintos bérsávban mozoghat. A terület vezetője azonban akár 2,1 milliós bruttó bért is hazavihet.

kockázati elemző


Egy hitelelemző 330 ezer forintos minimummal kezd, míg egy fiókvezető már akár 1,2 millió forintos bruttóig is eljuthat.

hitelelemző


A back office-ban dolgozó befektetési elemzők és főként a portfólió kezelők ennél jóval magasabb fizetést érhetnek el. Utóbbiak kezdőként 600 ezer forintos bruttóval indulnak, de a tapasztalt portfólió kezelő már 1,8 millió forintos alapfizetést is elérhet.

Biztosítási területen pedig az aktuáriusok keresnek kiemelkedően, 10 év tapasztalattal akár 1,7 millió forintot. Kezdőként pedig a jellemző fizetés 540 ezer forint havonta.

aktuárius


Nyitókép: Erol Ahmed on Unsplash
  • 2021.12.07Babér Panoráma - Online bérszámfejtési konferencia Tekintsen ki velünk a legfontosabb tb- és bérszámfejtést érintő jogszabályváltozásokra a BaBér és az Abacus szervezésében megvalósuló Panoráma 2022 Bérszámfejtési Konferencián. Az egész napos szakmai előadások során neves előadók értelmezik a 2022. évre vonatkozó szja, kötelező egészségbiztosítás, tb fedezeti rendszer és a munkáltatói járulékbevallások vonatkozó jogszabály-változásait. Részletek Jegyek
  • 2021.12.10joee tesztesemeny2 tesztesemény2 Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.04HAPPY NEW WORK! meetup Vajon 2022 milyen kihívásokat tartogat a számunkra, ki hogyan látja a munka(végzés) jövőjét, milyen akadályokkal szembesülhetünk és hogyan készülhetünk fel mindezekre? Ha érdekel a téma, akkor regisztrálj a KÜRT Akadémia ingyenes, online meetupjára! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter