Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 4 hónapja

Mennyit keresnek a banki, biztosítási szakemberek?

Míg egy ügyfelekkel dolgozó kezdő hitelkockázati elemző átlagosan bruttó 420 ezer forintot keres, addig egy fiókvezető 900 ezer forintot. Egy tapasztalt portfólió menedzser illetve egy senior aktuárius pedig bruttó 1,7-1,8 millió forintos fizetést is kaphat havonta, derül ki a Hays Hungary személyzeti tanácsadó bérelemzéséből.

Sorozatunk korábbi részeiben a HR szakemberek és a könyvelők, kontrollerek fizetéseivel foglalkoztunk a Hays Salary Guide alapján. Most a banki és biztosítási szakemberek javadalmazását vesszük át részletesebben. Ezt a szektort kevéssé érintette a koronavírus-járvány, nem voltak jellemzők nagyobb leépítések, elbocsátások az elemzés készítői szerint, ugyanakkor a bérek emelkedése 2020-ban megtorpant.

A területen elsősorban IT tudást, digitális készségeket kerestek, így az üzleti elemzők, folyamat- és rendszerszervezők iránt nőtt a kereslet. A biztosítóknál az aktuáriusok keresettek, a pályakezdők bére tavaly 10-15%-ot még növekedni is tudott, a vezető pozíciók bére azonban nem változott. (A táblázatok a bruttó alapbéreket mutatják, minimum, maximum és jellemző kategóriákban.)

Egy kezdő kockázati modellező akár 400 és 600 ezer forint közötti bruttó fizetést kaphat, egy elemző ennél valamivel alacsonyabb 380 és 550 ezer forintos bérsávban mozoghat. A terület vezetője azonban akár 2,1 milliós bruttó bért is hazavihet.

kockázati elemző


Egy hitelelemző 330 ezer forintos minimummal kezd, míg egy fiókvezető már akár 1,2 millió forintos bruttóig is eljuthat.

hitelelemző


A back office-ban dolgozó befektetési elemzők és főként a portfólió kezelők ennél jóval magasabb fizetést érhetnek el. Utóbbiak kezdőként 600 ezer forintos bruttóval indulnak, de a tapasztalt portfólió kezelő már 1,8 millió forintos alapfizetést is elérhet.

Biztosítási területen pedig az aktuáriusok keresnek kiemelkedően, 10 év tapasztalattal akár 1,7 millió forintot. Kezdőként pedig a jellemző fizetés 540 ezer forint havonta.

aktuárius


Nyitókép: Erol Ahmed on Unsplash
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter