Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 10 hónapja

Mennyit keresnek a gyártásban dolgozó mérnökök? - itt a lista

Bár a mérnökök jelenleg is jól keresnek, a koronavírus-járvány első hulláma alaposan megtépázta ezt a szektort. A fizetésemelések és bónuszok 2020-ban elmaradtak, és a kereslet is csak lassan talál magára. Területtől függően egy pályakezdő mérnök már akár fél millió forintos bruttó fizetéssel is kezdhet, egy projektmérnök a csúcson pedig akár 2 milliót is kereshet havonta.

images

Az üzemek leállása, a megrendelések felfüggesztése illetve visszavonása miatt sok cég kényszerült létszámleépítésre. Ahol ilyesmire nem került sor, ott is bizonytalanabb a jövő. A Hays szakértői azt tapasztalják, hogy az álláslehetőségekre nyitott jelöltek száma megnövekedett, könnyebb ezeket a szakembereket megszólítani. A kilátások azonban egyelőre nem fényesek, a válság és a bizonytalanság nem múlik el egyik napról a másikra, jelez előre a Hays Salary Guide.

Munkaerő-piaci szempontból érdekes, hogy míg a tapasztalati spektrum két végének szereplői nehezebb helyzetbe kerültek, addig a középvezetői rétegre az igény, így a részükre nyitott lehetőségek is közel azonos szinten maradtak, addig a juniorok és a felsővezetők számára jelentősen szűkültek a rendelkezésre álló pozíciók.

Csökkent a béremelkedés üteme


Az ipari automatizálás és az informatika egyre magasabb szintje egyre növekvő szaktudást igényel. Az élő munkaerő szükségessége viszont csökken. Bár a bérek továbbra is növekvő tendenciát mutatnak, de ez jóval szerényebb a korábban jellemzőnél. Minőségbiztosítási mérnökökre, projektmenedzserként dolgozó és fejlesztő mérnökökre is csökkent az igény, közülük leginkább a speciális tapasztalatokkal, nyelvtudással rendelkezőket keresik, akik nemzetközi csapatokban is könnyen funkcionálnak, egyébként is a legalább 3-5 év tapasztalattal rendelkezőkre van igazán igény. Nem könnyű a karbantartásban dolgozó villamosmérnökök és technikusok helyzete sem.

Pályakezdő fizetések: 360 ezer forinttól indulnak


Egy kezdő karbantartó mérnök fizetése bruttó 360 ezer forintról indul és 550 ezer forint a maximum ezen a szinten, addig egy kutatás-fejlesztésben dolgozó elektronikai mérnök akár 750 ezer forintos kezdő fizetést is megcsíphet. Az átlag a különböző területeken, junior szinten bruttó 450 ezer és 575 ezer forint között mozog. (A táblázatok a bruttó alapbéreket mutatják, minimum, maximum és jellemző kategóriákban.)

Forrás: Hays Salary GuideForrás: Hays Salary Guide


Három év tapasztalattal 550 ezer és 900 ezer forintos bruttó összegek között mozognak a minimumok és a maximumok.

Forrás: Hays Salary Guide


Öt év után pedig, általában már csapatvezetői, középvezetői szerepben egyes területeken már túl lehet szárnyalni a havi 1 millió forintot is. Egy tesztelő mérnök esetén a tipikus bér bruttó 850 ezer forint öt év tapasztalattal. Egy karbantartó mérnök mintegy 100 ezer forinttal átlagosan kevesebbet keres, a tipikus bér 750 ezer forint. Egy projektmérnök esetén viszont az átlag 1,1 millió forint, de a maximum 1,4 millióig is felmehet.

Forrás: Hays Salary Guide


A 10 évnél is több tapasztalattal rendelkező szakemberek már szinte minden területen 1 millió forint felett keresnek havi szinten átlagosan. Legtöbbet a minőségbiztosítási és a projekt mérnökök keresnek, akár 2 milliós maximummal, de jellemzően 1,4 millió forint felett havonta, míg a tesztelők, mechanikai fejlesztők, karbantartók átlaga 1,1 millió forint körül van, a maximum pedig 1,5 millió forint.

Forrás: Hays Salary Guide

  • 2022.02.04Sikeres évem lesz! Csoportos coaching az eredményes évért 2022 első heteit éljük. Álmodozunk és tervezgetünk; mi mindent akarunk megvalósítani az idén? Aztán elröppennek a hetek és a hónapok, és azt vesszük észre, hogy sehol sem tartunk ezekkel a tervekkel. Ilyekor elgondolkodunk: hogy lesz ebből sikeres év?! Lehet, hogy veled is megtörtént már ez. Ha azt akarod, hogy az idén másképp legyen, érdemes felkészülni rá! Jelentkezz az eseményre, ahol eszközöket és inspirációt kapsz a tudatos évtervezéshez! Találkozunk? Részletek Jegyek
  • 2022.02.11X. VEZETŐI BEST PRACTICE FÓRUM ELKÖTELEZETT MUKAERŐ - MEGSZERZÉS, FEJLESZTÉS, MEGTARTÁS A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása. Részletek Jegyek
  • 2022.03.073 Hetes Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. A képzés 3 héten keresztül, 2 hétköznap este valósul meg. Igény esetén 3 munkanapra is szervezhető. Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter