Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 1 éve

Mi is az a mentoring, amire már a kormány is áldoz?

Egyre többen vannak tisztában a mentorálás, a mentoring fogalmával és hasznával az adott szervezet és a mentoráltak számára. Sőt, már kormányzati szinten is foglalkoznak a mentorálás támogatásával. A hatodik éve futó Mentor Oscar díj pályázóival, zsűritagjaival és díjazottjaival beszélgetve úgy éreztük, hogy több olyan gondolat is felmerült, amit érdemesnek látszik megosztani.

A mentorálás a tapasztalatot, az évek során felhalmázódott gyakorlati tudást teszi hozzáférhetővé. A mentor gazdagodhat a segítés élményével, miközben azzal, hogy megfogalmazza gondolatait, ezek az ő maga számára is jobban kikristályosodnak. A mentorált pedig elsősorban gyakorlati információhoz jut: például lényegesen csökkentheti a beilleszkedésének nehézségeit, vagy a feladatai megoldásához szükséges időt és/vagy energiát.

Veled is megtörténhet

Emlékezzünk csak vissza, milyen volt az első nap az új iskolában… Kevesen vannak, akiknek olyan szerencséjük volt, hogy egy nagyobb gyerek, aki már ismeri a helyet és a helyzetet, kézen fogta és körbevezette. Nap mint nap felnőttek ezrei élik újra ezt a régi gyomorszorító érzést, amikor elkezdenek dolgozni egy új munkahelyen vagy egy más, az eddigiekhez képest szokatlan munkakörben. Talán még nagyobb a bizonytalanság egy új vállalkozás indításakor. Ha ezekben a helyzetekben van mellettünk valaki, aki már akár többször is lefutott hasonló köröket, nagyon sokat segíthet. Nem csak tanácsaival az esetleges zsákutcák elkerülésében, hanem azzal, hogy magabiztos mosollyal meghallgat, bólint és azt mondja: „Igen, láttam már ilyet, akkor az történt, hogy…”

A mentor személyes elégedettséget kap

Amikor valaki jelentős eredményeket, teljesítményt maga mögött tudva keresi a további kihívásokat, előbb vagy utóbb felmerül benne az az igény, hogy továbbadja tudását, összegyűjtött tapasztalatait. Sokan fogadnak el meghívásokat oktatási intézményektől, vannak, akik publikálnak, esetleg könyvet írnak. Ennek a „visszaadásnak” a mentorálás is lehet egy nagy megelégedést nyújtó formája. Ki ne szeretné megosztani a gondolatait egy lelkes, odafigyelő közönséggel? Vannak, akik aktívan keresik azokat a szituációkat, amikor megoszthatják a tapasztalatainkat, másoknak némi unszolásra vagy valamilyen szervezett lehetőségre van szükségük.

„Volt olyan, hogy a mentoráltam ugyanazt a hibát készült elkövetni, amit én már többször megtettem. Csak egy fél órát beszélgettünk, csak elmeséltem azt, hogy mi történt velem évekkel ezelőtt. Olyan jó volt látni, hogy megértette és nem ismételte meg a tévedésem. Mintha én kaptam volna egy második esélyt…”

A kapcsolat kétoldalú

Ha a mentoring jól működik, akkor a mentor jelentős hatással van a mentoráltra. Ez a hatás általában tartós, messze túlnyúlik a mentoring folyamat időtartalmán. Egyszerűen fogalmazva, a mentorált az eredményeit, a megoldott problémák sikerét valamilyen mértékben a mentorának is köszönheti. Ez nagyban hozzájárulhat a jövőbeli jó kapcsolat fenntartásához, egymás kapcsolati hálójának kölcsönösen erős láncszemei lesznek.

Tamarát frissdiplomásként ismertem meg és mentorként támogattam az ismerkedését a multinacionális vállalatok világával. 12 év múlva, amikor egy feszültnek ígérkező tárgyalás szembenálló oldalain találkoztunk, a közös múlt segített feloldani az ellentéteket.”

Új perspektívák nyílnak

A pozícióbeli, a generációs és szakterületi különbségek, hogy csak néhányat említsünk, lehetőséget adnak a mentor számára olyan nézőpontok megismerésére, amelyekhez egyébként csak korlátozott hozzáférése lenne.

„Annak a generációnak, amelyik már az internet világába született, lételeme a folyamatos információáramlás. Lehet erről véleményünk, de nem figyelembe venni ezt, az súlyos hiba: amibe én is beleestem. A két mentoráltam volt a vezetőfejlesztési programból, akik felnyitották a szemem.”

Mentornak lenni nem könnyű, ahogy mentoráltnak sem

Bölcsesség, érettség kell hozzá mindkét oldalon. Egyrészt, hogy a mentor a tudását ott, úgy és akkor tudja átadni, ahol és ahogy és amikor a mentoráltnak a legelőnyösebb. Másrészt a tanács, segítség elfogadásához is szükség van – másfajta – bölcsességre. A jó szándék sokszor nem elég. Fontos, hogy szakszerű formát kapjon a folyamat, hogy a résztvevők könnyebben átugorhassák a szervezeti és pszichológiai akadályokat.

„Amikor a harmadik mentoráltam hagyta el a vállalatot, őszintén szólva magam alatt voltam… Hiába mondták nekem a vezetőik és a HR-esek, hogy nem érzik katasztrófának a távozásukat, én azért napokig nem tudtam aludni. Az idő végül is engem igazolt: mind a hármukkal kiváló maradt a kapcsolatom, mind a hárman hálásak, hogy lendületet adtam nekik – még ha nem is a tervezett irányba.”

Nem minden mentoring program sikeres

Az átgondolt, jól felépített és támogatott programok viszont kiugró eredményeket produkálnak. Azok a kis- és középvállalatok, ahol mentoringot alkalmaztak 70 százalékban öt évig vagy tovább fennmaradnak, ahol viszont nem kerül sor mentoringra, csak 36 százalék volt a túlélési arány. A mentori rendszert működtető nagyvállalatok alacsonyabb fluktuációról, gyorsabb beilleszkedésről számolnak be. A saját belső mentoring programjuk kidolgozásakor a Citinél például külön figyelmet fordítottak az egyes speciális csoportok szükségleteire: a kutatások szerint az Y-generáció mentorálásakor példaképek, a mentorok jelenléte sokkal nagyobb jelentőséggel bír, mint az a korábbi generációknál megszokott volt. Az ő igényeikre válaszként vezették be a speed mentoringot, ami viszonylag új irányzat a mentoringban.
Speed mentoring
Viszonylag új, a rapid randi ötlete alapján működő, rövid, egyszeri mentor-mentorált találkozó, ahol a mentor többnyire valamilyen területen nagy tapasztalattal rendelkező szakember. Egy speed mentoring alkalmon legalább 5, de akár 300 mentorált is lehet egyszerre. A résztvevőknek általában10-15 percük van beszélgetni, ezután a mentoráltak átülnek a következő mentor asztalához. Ezzel a módszerrel 4-5 forduló után már biztos, hogy sok szempontból kaphatnak útmutatást, választ a mentoráltak. Nem lényegtelen másodlagos eredménye ezeknek a rövid mentoring üléseknek: a networking. Kapcsolatok épülnek ki, és akár befektetőt, vagy munkatársat esetleg munkáltatót találhatnak a résztvevők.

Bizonyára a várandós, kisgyermekes munkatársak mentorálasa is jól működik a Citinél hiszen tavaly elnyerték a Családbarát Vállalat díjat és pályáznak a 2016. február 9-én átadandó Mentor Oscarra is.

A cikk szerzője:
Gerlei Béla MBA,
A nyelvhasználat és viselkedés szakértője
Karrier Intézet

Follow hrportal_hu on Twitter

Diákok nyerhetik: út a Szilícium-völgybe

Stratégiai partnerségre lépett a uSchool oktatási program és a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara. A megvalósuló vállalkozói klubok lehetőséget adnak a középiskolás diákoknak, hogy megismerjék, miként tudnak eljuttatni egy ötletet a megvalósításig. A legjobb üzleti ötlettel előálló csapat nyereménye tanulmányút lesz a Szilícium-völgybe - írta közleményében a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara.tovább..

További cikkek
Enyedi Ildikó: Nem kell fealdni

Magyarországon éppen elég olyan kolléga van, fiatal, akinek már ideje volna megcsinálnia egy filmet, és küszködik és nem tud elindulni. Olyan... Teljes cikk

Bemutatták a leendő börtönőrök, hogy mit tanultak

A büntetés-végrehajtás kőbányai oktatási központjában bemutatták, hogyan készülnek a leendő büntetés-végrehajtási felügyelők jövőbeli... Teljes cikk

Tovább tárgyalnak a MOL-nál a béremelés mértékéről

Pénteken újra tárgyalóasztalhoz ülnek a munkáltató és a szakszervezet képviselői, mert nem született még döntés az idei béremelés... Teljes cikk

Már most fenyegeti a munkaerőhiány a briteket

Tavaly az utolsó negyedévben 50 ezer fővel csökkent az uniós munkavállalók száma Nagy-Britanniában. Az elmúlt öt évben ez a legnagyobb csökkenés,... Teljes cikk

Felhőben kezeli a HR-t a Ford

A Ford Motor Company globális HR feladatait az Oracle Cloud segítségével végzi. Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár

A mentoring 6 haszna

Tegnap délután átadták a rangos Mentor Oscar díjakat, a győztesekkel beszélgetve gyűjtöttünk össze hat olyan előnyt, amit a mentoring...