Megjelent: 9 éve

Mi különbözteti meg a sikeres embert a sikertelentől?

A középkorban tartotta a mondás: "Navigare necesse est" (Hajózni márpedig kell). Én azt mondom: prezentálni márpedig tudni kell!

Ott volt egy ember, aki nem is volt túl vonzó, topisan öltözködött, nem is szerepelt hollywoodi produkciókban, de ha megszólalt, mindenki ráfigyelt. Úgy hívták: Steve Jobs. A neve egybeforrt a prezentációval. Szinonimává lett. Azon túl, hogy egy vállalatot sikerre vitt, egyet tudott, de azt nagyon: előadni. Márpedig szinte mindannyian kerülünk olyan helyzetbe, hogy prezentálnunk kell másoknak. Céges értekezleten kollégáknak, főnöknek, konferencián, ügyfélnek, vevőnek, iskolában, családtagoknak, barátoknak, kisebb nagyobb hallgatóságnak.

Steve Jobs
Szokták mondani, jó előadónak születni kell. Igaz ez? Démoszthenész, az ókori Athén nagy szónoka kavicsot tett a nyelve alá, mert dadogott. Steve Jobs egy hallgatag, jelentéktelen, csúnya kisfiú volt. Kölcsey félig vak, tüdőbetegségének köszönhetően gyenge hangerővel megáldott gyermek volt. És milyen szónok lett belőlük!

Akkor mégis mi kell ahhoz, hogy jó előadók legyünk? Tréning, tréning és tréning. No meg mások figyelése és sok gyakorlás. Steve Jobs minden egyes előadása előtt órákig gyakorolt a tükör előtt, még akkor is, amikor már világhírű előadóvá vált. Minden egyes poént, minden egyes szófordulatot aprólékosan begyakorolt. És a hallgatóság a lába előtt hevert.

Egy prezentációs-technika tréning akkor jó, ha az apró részletekre is felhívja a figyelmet. A hallgatóságból való felkészülésre, a retorikai elemekre, a testbeszédre, a segédeszközök használatára, a humor szerepére, a súlypontokra, az arckifejezésre, a hallgatóság reakcióira, a zavaró momentumok kezelésére stb. Ha videón elemezni tudjuk a hibákat. Egy ilyen tréning csak akkor lehet jó, ha a megszokott csoportlétszámnál kevesebb, maximum 8-10 fő vesz rajta részt. Hogy mindenki gyakorolhasson, hogy a többiek hibájából is tanulhassunk.

Mint minden tréningen, itt is döntő szerepe van a trénernek. A jó tréner olyan, mint egy jó edző. Nem kell, hogy maga olimpiai bajnok legyen. Viszont tudja, hogy a tanítványából hogy lehet az. Mert itt is a részleteken múlik a siker! Prezentálni márpedig tudni kell!

Felméry Gusztáv ügyvezető igazgató
Pro Cliente Management
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter