kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Humorfogások az üzlet beszédben

"A humorral kreatív folyamatokat gyorsíthatsz fel és bizonyítottan hatékonyabbá teheted az üzenetátadást is" - írja Dr. Prezi a HR Blogon. Ennek ellenére kevesen alkalmazzák, pedig csodákat tesz. Konkrét tippek és a hatásuk.

Emlékezetes megszólalásra vágysz? Ki nem? Azt tudtad, hogy jóval emlékezetesebbé „beszélheted saját magad”, ha bizonyítottan működő humorérzékfejlesztő elméleti és gyakorlati technikákat alkalmazol a száraz tények helyett? Szavaid hatására az üzeneted is a fejekbe éghet.

A humorral kreatív folyamatokat gyorsíthatsz fel és bizonyítottan hatékonyabbá teheted az üzenetátadást is.

Mivel a humorral oxitocin szabadul fel a szervezetedben, a humor növeli az együvé tartozás érzését (biztonságérzetet ad): sokkal könnyebben megtalálhatod a közös pontot a hallgatósággal.

Sőt, a hosszú távú memóriára hatva emlékezetesebb is lehetsz.

Azonban, ha ismerősen cseng a kínos poénok, az olcsó viccek fogalma egy nagyvállalati rendezvényen, akkor te is átélted: a kínos szituációt, amikor valaki jót akar, de fordítva sül el.

Miért nem használjuk a humort a kommunikációnkban, mondok jobbat: az előadásainkban? Talán attól félünk, hogy nem vesznek elég komolyan. Mert azt hiszik sokan, hogy elveszítik emiatt a tekintélyüket, ès nem fogjàk tisztelni őket. Félünk tőle, hogy a címzett nem érti majd, netán hitelesebbnek érezzük magunkat, ha nem mi vagyunk a társaság bohóca (mert annak véljük magunkat).

“Mi van, ha nem tetszik a másiknak?”Bármelyik tábort is gyarapítsd, nincs mentség a kreativitás hiányára a mémek és a powerpoint napjaiban. Holott a humornak a nyilvános beszédben is megvan a helye. Mert figyelmet vonz, emlékezetessé tesz, kiemeli a beszédedet a tucatelőadások közül. Olyannyira sikeres, hogy a legnézettebb TED előadások humor per perc száma is a legmagasabb. Mert ezek a minták működnek.

Tanuld meg használni a humoreszközöket az üzleti előadásodbanAhhoz, hogy a humor használata ne visszájára süljön el, ismerned kell a célközönségedet, valamint önazonosnak kell lennie veled. Irónia, túlzás, váratlan fordulat, humoros metafora, szóviccek - ezeket bárki be tudja építeni az előadásába. A humor nem standup, nem viccmesélés és nem bohóckodás.

A humoros indítás elősegíti a perspektívaváltástVagyis azt, hogy másképp vélekedjünk egy adott szituációról és ne a megszokott módon reagáljunk rá. Akár segíthet „dedramatizálni” a helyzetet is. Figyelemfelkeltő hatása van. A vicc hatásmechanizmusáról korábban írtam.

A humor hatására a hallgatóságban feszültség keletkezik, ez a feszültség pedig feloldódik egy csattanóval. Amikor nevetünk, agyunk endorfint termel (hasonló hatással van ránk, mint a morfium). Az endorfintól pedig elkezdünk bizseregni. Henri Rubenstein neurológus tapasztalata szerint akár 1 percnyi kiadós nevetés 45 percre ellazítja az embert. Az egész emberi szervezetre pozitív hatással van.

Martin Eisend professzor metaanalízise megállapítja, hogy még a humoros reklámok is figyelemfelkeltőbbek, pozitívabb gondolatokhoz vezetnek egy termékkel kapcsolatban.

„Barátságosabb termékképük lesz az embereknek”. A marketingben megfigyelt jelenség esetedben is igaz, hiszen befogadtatni egy üzenetet, témát vagy személyt épp annyira feladatod neked is a színpadon, egy meetingen, tárgyaláson. Te, valamint a küldetésed maga a „termék”.

A humornak számos olyan eszköze van, ami tanulható, programozhatóA nevetés bármikor képes kimozdítani a hallgatóságot az unott közönyből, feszült figyelemből is. A humor lehet viszont akár egy szóvicc vagy egy szókapcsolat is. Nézzük, mi lehet még.

Folytatás a HR Blogon többek között olyan eszközökről, mint a túlzás, az irónia, az anekdoták, a nyelvi humor.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jöhet a life long skilling: tanulási trendek 2024-ben

A skillek szerepe felértékelődik, a tanulást pedig be kell építeni a vállalati mindennapokba. Kampányszerű tréningek helyett folyamatos fejlesztést... Teljes cikk

75-150 millió forint támogatással képezhetik munkavállalóikat a cégek - Még elérhető az év slágerpályázata

A kis- és közepes vállalkozások kultúrájában még mindig kevéssé van jelen a munkavállalók képzésének, fejlesztésének gyakorlata, gyakran az... Teljes cikk

Mennyit keresnek a trénerek? Mennyibe kerül a tréning? - elemzés a tréneri napidíjakról

Miért kerül egy tréning annyiba, amennyibe? Ez az alapvető kérdés gyakran felmerülhet a cégvezetés részéről a HR irányába, akinek „el kell... Teljes cikk