Megjelent: 10 hónapja

Humorfogások az üzlet beszédben

"A humorral kreatív folyamatokat gyorsíthatsz fel és bizonyítottan hatékonyabbá teheted az üzenetátadást is" - írja Dr. Prezi a HR Blogon. Ennek ellenére kevesen alkalmazzák, pedig csodákat tesz. Konkrét tippek és a hatásuk.

images

Emlékezetes megszólalásra vágysz? Ki nem? Azt tudtad, hogy jóval emlékezetesebbé „beszélheted saját magad”, ha bizonyítottan működő humorérzékfejlesztő elméleti és gyakorlati technikákat alkalmazol a száraz tények helyett? Szavaid hatására az üzeneted is a fejekbe éghet.

A humorral kreatív folyamatokat gyorsíthatsz fel és bizonyítottan hatékonyabbá teheted az üzenetátadást is.

Mivel a humorral oxitocin szabadul fel a szervezetedben, a humor növeli az együvé tartozás érzését (biztonságérzetet ad): sokkal könnyebben megtalálhatod a közös pontot a hallgatósággal.

Sőt, a hosszú távú memóriára hatva emlékezetesebb is lehetsz.

Azonban, ha ismerősen cseng a kínos poénok, az olcsó viccek fogalma egy nagyvállalati rendezvényen, akkor te is átélted: a kínos szituációt, amikor valaki jót akar, de fordítva sül el.

Miért nem használjuk a humort a kommunikációnkban, mondok jobbat: az előadásainkban? Talán attól félünk, hogy nem vesznek elég komolyan. Mert azt hiszik sokan, hogy elveszítik emiatt a tekintélyüket, ès nem fogjàk tisztelni őket. Félünk tőle, hogy a címzett nem érti majd, netán hitelesebbnek érezzük magunkat, ha nem mi vagyunk a társaság bohóca (mert annak véljük magunkat).

“Mi van, ha nem tetszik a másiknak?”Bármelyik tábort is gyarapítsd, nincs mentség a kreativitás hiányára a mémek és a powerpoint napjaiban. Holott a humornak a nyilvános beszédben is megvan a helye. Mert figyelmet vonz, emlékezetessé tesz, kiemeli a beszédedet a tucatelőadások közül. Olyannyira sikeres, hogy a legnézettebb TED előadások humor per perc száma is a legmagasabb. Mert ezek a minták működnek.

Tanuld meg használni a humoreszközöket az üzleti előadásodbanAhhoz, hogy a humor használata ne visszájára süljön el, ismerned kell a célközönségedet, valamint önazonosnak kell lennie veled. Irónia, túlzás, váratlan fordulat, humoros metafora, szóviccek - ezeket bárki be tudja építeni az előadásába. A humor nem standup, nem viccmesélés és nem bohóckodás.

A humoros indítás elősegíti a perspektívaváltástVagyis azt, hogy másképp vélekedjünk egy adott szituációról és ne a megszokott módon reagáljunk rá. Akár segíthet „dedramatizálni” a helyzetet is. Figyelemfelkeltő hatása van. A vicc hatásmechanizmusáról korábban írtam.

A humor hatására a hallgatóságban feszültség keletkezik, ez a feszültség pedig feloldódik egy csattanóval. Amikor nevetünk, agyunk endorfint termel (hasonló hatással van ránk, mint a morfium). Az endorfintól pedig elkezdünk bizseregni. Henri Rubenstein neurológus tapasztalata szerint akár 1 percnyi kiadós nevetés 45 percre ellazítja az embert. Az egész emberi szervezetre pozitív hatással van.

Martin Eisend professzor metaanalízise megállapítja, hogy még a humoros reklámok is figyelemfelkeltőbbek, pozitívabb gondolatokhoz vezetnek egy termékkel kapcsolatban.

„Barátságosabb termékképük lesz az embereknek”. A marketingben megfigyelt jelenség esetedben is igaz, hiszen befogadtatni egy üzenetet, témát vagy személyt épp annyira feladatod neked is a színpadon, egy meetingen, tárgyaláson. Te, valamint a küldetésed maga a „termék”.

A humornak számos olyan eszköze van, ami tanulható, programozhatóA nevetés bármikor képes kimozdítani a hallgatóságot az unott közönyből, feszült figyelemből is. A humor lehet viszont akár egy szóvicc vagy egy szókapcsolat is. Nézzük, mi lehet még.

Folytatás a HR Blogon többek között olyan eszközökről, mint a túlzás, az irónia, az anekdoták, a nyelvi humor.
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A legtöbb cég kihagyja a felsőoktatási együttműködésekben rejlő lehetőséget

Mindössze a cégek egyötöde működik együtt valamilyen felsőoktatási intézménnyel, pedig a tapasztalatok alapján mindkét fél rengeteget... Teljes cikk

Mit tettek és tanultak a vezetők home office-ban?

Kíváncsiak voltunk, hogy a koronavírus-járvány alatt három különböző szektorban működő cég vezetői hogyan kezelték a home office-t, és mit... Teljes cikk

Tankerek, vitorlások, bárkák - ki éli túl a tréningcégek közül?

Az árbevétel a tavalyi felére is eshet a tréningcégeknél a koronavírus-válság hatására. Kiknek jobbak a túlélési esélyei? Lesz-e online... Teljes cikk