coach 
Megjelent: 14 éve

Miért érdemes személyes coach-ot fogadni? I.rész

"A coaching kifejezés eredeti jelentése szerint edzést jelent, a coaching művelője a coach pedig edzőt. Szervezeti értemben azonban a coaching nem más, mint az erre kijelölt munkatársak -többségében vezetők- egyénre szabott tanácsadása, fejlesztése, támogatása. A coach, mint tanácsadó a hozzá fordulókat személyre szabott programmal támogatja az előttük álló feladat megoldásában, általában olyan esetben, amikor a vezetőnek nehézségei adódnak."


1. A coach segít a tudatosság növelésében.
- Az öntudat az a képesség, amellyel az ember érzi, látja és megérti, ki is valójában, honnan is jön, mit is tesz, miért is teszi, milyennek is tűnik, mit is tapasztal, mond neki a teste, a lelke és az esze.
- Az öntudat segítségével megismeri önmagát, megérti a történések miértjét és jobb döntéseket fog hozni.
- Öntudat hiányában ugyanazokat a mintákat ismétli, nem hallgat a megérzéseire és nem veszi észre az élet sokszínűségét sem.

2. A coach állásfoglalásra és reagálásra késztető kérdéseket tesz fel, paradoxonokat mutat be, megvilágítja a különbségeket és ügyfeleivel együtt alakít ki gondolkodásra ösztönző környezeteket: mindezek által segít szélesebb rálátást adni ügyfeleinek.
- A rálátás két dologból áll: az egyik maga a szög, amelyből az ember látja magát, és egyben a magasság is, amelyből lenéz.
- Minél magasabbról néz le, annál tisztábban lát.
- A szűk látókör következtében nem látja az összefüggéseket, sematikusan gondolkodik, folyton önmagára hivatkozik, nem ért meg másokat, rosszul dönt és destruktívan reagál.

3. A coach segítségével az ember felfedezheti magát, és személyes értékrendje alapján jobban kiigazodhat saját magán és az életben egyaránt.
- Melyek ezek az értékek számunkra a legfontosabbak - bármilyen okból is.
- Több száz ilyen érték létezik és mindnek megvan az oka.
- Azt tartják, hogy ezek az értékek genetikailag "belénk vannak égetve" így gyakorlatilag lehetetlenség akár egész életünk alatt is megváltoztatni.
- Az értékeket néha elrejtik a kielégítetlen igények.
- A személyes értékek felfedezése révén megtalálhatjuk helyünket, beilleszkedhetünk és csökken a ránk nehezedő stressz is.
- Ha tisztán látjuk értékeinket, teljes életet élhetünk.

4. A coach segít felismerni és kielégíteni igényeinket.
- Az ember kielégítetlen igényeit hajszolva akár élete/ideje 95%-át is emberek és események utáni futkosással töltheti.
- Ha az igenis létező igényeket pusztán opcionálisnak tekintjük, az személyes problémákat és a fejlődés késleltetését okozza.
- Az igények sohasem személyes jellegűek, egyszerűen csak vannak.
- Csak akkor elégíthetőek ki, ha már felismertük őket.
- Több száz igényünkből válasszunk ki hármat vagy négyet.
- Ha az igényeink ki vannak elégítve, több időnk és terünk lesz élvezni az életet.

5. A coaching úgy működik, hogy megteremti a megfelelő nagyságú teret, hogy az illető személynek oka legyen a változtatásra, hogy belekezdjen valamibe vagy hogy fejlődjön.
- Az emberek ragaszkodnak az ismerős dolgokhoz, még ha azok nem is hatékonyak vagy bizonyíthatóan nem működnek.
- Ha változtatni akarunk, vonzóvá kell tennünk a változás igényét, költségét és lehetőségét.
- A környezet megváltoztatásával olyasvalamihez juthatunk hozzá, amivel tényleg érdemes foglalkozni.

6. A coach segítségével megszabadulhatunk a korlátozó szerepektől, integrálhatjuk a nagyobb/előidéző szerepeket és a szerepektől függetlenül is élhetünk.
- Sokan szerepekben határozzák meg magukat.
- A szerepek különböző gondolkodásmódokat, prioritásokat és viselkedésformákat erőszakolnak ránk, és gyakran nagy árat fizetünk értük.
- A szerepek törzsi eredetűek, ezért alapjuk a túlélés.
- Többek vagyunk az életben betöltött szerepeinknél.
- Megszabadulhatunk a szerepeinktől, és ezzel együtt mégis teljesíthetjük a kötelezettségeinket.

Tovább érvek >>
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mit ad az élsport a karrierépítésben?

Hogyan lehet egy olimpiai bajnok családba beleszületve az elvárásokkal megküzdeni? Milyen hibákat ne kövessünk el szülőként, ha a gyerek... Teljes cikk

Coach képzés

Számos coach képzés közül lehet választani, ha valaki szeretné megtanulni ezt a szakmát. Egyetemi képzés keretein belül vagy különböző... Teljes cikk

Ezért van több női coach, mint férfi

Hazánkban is egyre kevésbé kell magyarázni, hogy létjogosultsága van a business és life coach szakmának. A világtrendhez hasonlóan itthon is több... Teljes cikk