Megjelent: 12 éve

Mikor jogellenes az elbocsátás?

Hosszas jogi procedúrára volt ítélve az a menedzserasszisztens, akit azzal az indokkal bocsátottak el, hogy munkaköre megszűnt egy átszervezés következtében. A dolgozó vitatta a kirúgás jogosságát, később a rendes felmondás közlésekor fennállt terhessége alapján felmondási tilalomra is hivatkozott, és végül nyert - közli a Világgazdaság.

A munkáltatói rendes felmondás közlésekor fennálló terhesség a dolgozó és a foglalkoztató tudomása nélkül is felmondási tilalmat valósít meg.

A munkaügyi bíróság ennek ellenére elutasította a dolgozó keresetét, arra hivatkozva, hogy a rendes felmondás indokoltsága bizonyítást nyert: az alkalmazott munkaköri feladatai jórészt megszűntek a fennmaradó feladatokat, pedig más dolgozók között szétosztották. A felmentési tilalomra alapított jogellenességet nem találta megállapíthatónak a munkaügyi bíróság.

A rendes felmondás közlése után több mint két évvel a munkáltató arra hivatkozott az elsőfokú eljárásban, hogy a közléskor az alkalmazott korai terhessége állt fenn, amely a szülés időpontjából állapítható meg. A munkaügyi bíróság szerint a tilalom fennállását a dolgozónak azonnal közölnie kellett volna a munkáltatójával, hogy a felmondást visszavonhassa. A fellebbezése folytán eljárt másodfokú bíróság is helybenhagyta az elsőfokú ítéletet per főtárgyának tekintetében.

Az asszony a jogerős ítélet hatályon kívül helyezését kérte. A Legfelsőbb Bíróság elrendelte a felülvizsgálati eljárást. A már megszült felperes terhessége a Család- és Nővédelmi Központ igazolása szerint egy hónappal korábban fennállt, mint ahogy a felmondást közölték vele, ám ezt akkor még nem tudta, így nem is jelezhette a foglalkoztatónak.

Az asszony keresetét az elsőfokú eljárásban - a rendes felmondás indoka tekintetében - lefolytatott hosszas bizonyítási eljárást követően módosította csak, és a jogellenességet a felmondási tilalom alapján is ekkor kérte.

A Legfelsőbb Bíróság jelezte: a felperes a keresetét az elsőfokú ítélet hozatalát megelőző tárgyalás berekesztéséig bármikor megváltoztathatja, feltéve, hogy a módosított keresettel érvényesített jog az eredetivel azonos jogviszonyból ered, vagy azzal összefügg.

Ezért a Legfelsőbb Bíróság a jogerős ítéletet hatályon kívül helyezte, továbbá megállapította a rendes felmondás jogellenességét és a munkaviszony megszűnését is, ugyanis s a felperes nem kérte eredeti munkakörébe történő visszahelyezését. Az anyagi jogkövetkezmények tekintetében a munkaügyi bíróságot új eljárásra utasította.

Világgazdaság
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter