kapubanner for mobile
Megjelent: 13 éve

Milyen a jó főnök?

Az állásváltók számára az objektív tulajdonságok számítanak igazán fontosnak leendő főnökükkel szemben - jelenthetjük ki a profession.hu állásportál nem reprezentatív kutatásának eredményei alapján, amely annak járt utána, milyen az ideális főnök, milyen elvárásai vannak a portál látogatóinak vele szemben.

A portálon két héten át zajló kutatás online paneles lekérdezést alkalmazott, a minta pedig 371 fős volt. A kérdőívet kitöltők többsége nő (60 százalék), 18 és 50 év közötti, városi illetve fővárosi (52 százalék budapesti lakos), felsőfokú végzettséggel rendelkező, és éppen munkahely-váltás előtt áll.

A kutatás eredményeként levonható legfőbb következtetés: a főnök szakértelme a legfontosabb az alkalmazottaknak. A válaszadók 87 százaléka ezt jelölte be ugyanis legfontosabb főnöki tulajdonságnak. A megfelelő hozzáértés olyan tulajdonságokat előz meg a válaszadók preferenciarendszerében, mint a reális és tárgyilagos értékelés (77 százalék), készség az oktatásra és fejlesztésre (67 százalék) valamint képesség a munka és a személyes kapcsolatok szétválasztására (67 százalék).

Az eredmények között érdekességnek számít, hogy a munkavállalóknak legkevésbé a főnök által tanúsított empátia a fontos. Csupán a kitöltők 41 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ez fontos tulajdonság lenne számára a főnökét illetően. A kreativitás és annak elismerése is hasonlóan kevésbé rangos helyen szerepel az alkalmazottak preferencia-sorrendjében.

A kutatás a legbosszantóbb tulajdonságokat is vizsgálta. Ennek alapján kijelenthetjük, hogy a válaszadókat leginkább az zavarja, ha főnökük szakmailag alkalmatlan feladata elvégzésére. A kutatás eredményéből az is kitűnik, hogy a férfiakat jobban bosszantja mindez, mint a női válaszadókat.

Összességében elmondható, hogy a jelenlegi főnökök készségei és képességei elmaradnak az alkalmazottak elvárásaitól, s a legnagyobb hiányosságok az ösztönzés és az emberi kapcsolatok építése területén jelentkeznek.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek