kapubanner for mobile
Megjelent: 9 éve

Mire figyelj, ha külföldre mennél dolgozni?

A jelenlegi helyzetünkhöz képest jobb megélhetést, könnyebb életet remélünk a külföldi munkától. Vagy egyáltalán azt, hogy rendesen megfizessenek az elvégzett munkáért. Lehet, hogy valóban könnyebb lesz, azonban arról semmiképp se feledkezzünk meg, hogy számos intéznivaló vár ránk, mielőtt elindulnánk.

Egyre több magyar dolgozik külföldön. A tavaly nyár eleji adatok szerint már akár 600 ezer magyar is élhet és dolgozhat szerte Európában. Csak az Egyesült Királyságban 300 ezer honfitársunk élhet a Nemzetgazdasági Minisztérium becslései szerint. Németországba mentek a második legtöbben, ott 135 ezer magyar él és dolgozik. Ha a külföldi munkavállalást fontolgatjuk, előtte mindenképp tájékozódjunk a célországról, és mérjük fel, mi kell az induláshoz. A Pénzcentrum most összeszedte, mik a legfontosabb teendők indulás előtt.

Általános tájékozódás

Mielőtt útnak indulsz, érdemes aprólékosan áttanulmányozni a célország külföldi munkavállalókra vonatkozó szabályrendszerét. Az adórendszert, a foglalkoztatási politikát, a minimálbérre vonatkozó adatokat, az általános fizetéseket és megélhetési költségeket. Az unió országain belül könnyebb a mozgás, azonban ha nem az Európai Gazdasági Térség országainak egyikében helyezkednél el, ott már nehezebb dolgod van. Munkavállalási célú vízum nélkül el se indulj például. Az egyes országok eltérő szabályozására, a beutazásra és tartózkodásra vonatkozó naprakész információk az adott célország magyarországi külképviseletének honlapján találhatók vagy közvetlenül az ország ügyfélszolgálati irodájától kérhetők - tájékoztat a Konzuli Szolgálat.

Több fizetés - nagyobb költségek

Ne feledkezzünk meg arról, hogy bár adott esetben a hazai fizetéseknél jóval nagyobb bérek csábítanak minket külföldre, az ottani élet is jóval drágább lehet. Számos olyan összehasonlító oldalt találni a neten, ahol hozzávetőleges kalkulációt végezhetünk. A várható fizetésünket össze tudjuk vetni az ottani megélhetési költségekkel.

Indulótőke

Ha munka nélkül indulunk neki, érdemes akár két hónapra is elegendő pénzzel rendelkeznünk. Ezzel kapcsolatban is tudunk előzetes kalkulációt végezni: nézzük meg, mennyibe kerül egy vagy két hónap a célvárosban, és annyit spóroljunk össze indulás előtt.

Nyelvtudás

A célország nyelvének ismerete nélkül kockázatos kiutazni, elég ha a munkaszerződésre gondolunk, ami valószínűleg az adott ország hivatalos nyelvén lesz - tájékoztat a Konzuli Szolgálat. De érdemes legalább angol nyelvismerettel elindulni.

Biztonságos munkakeresés

Ha neten keresünk állást, alapos kutatómunkát kell végezni. Miután egy állásra már egy másik országból is jelentkezhetünk, interjúztathatnak és alkalmazhatnak is így minket, nagy körültekintéssel érdemes csak belevágni, hiszen a személyes interakció egyáltalán nincs jelen. A munkaközvetítőket és az adott pozíciót meghirdető céget is érdemes több helyen ellenőrizni. Érdemes csekkolni online fórumokat is, hátha valaki negatív tapasztalatokról számol be valamelyik kapcsán. Például ellenőrizheted a cím alapján a Google Earth segítségével, valóban ott van-e az adott telephely, mint ahogy állítják.

Ne fizess, és ne adj ki bankkártya adatokat!

Ne fizessünk munkaközvetítőnek! Ha pénzt kér valaki tőlünk mint munkakeresőtől, éljünk a gyanúperrel, hogy csaló az illető. Az efféle cégek, vállalkozók legtöbb esetben az állást meghirdető cégtől kapják a jutalékukat, nem pedig tőlünk. Emellett a saját biztonságunk érdekében ne adjunk ki bankkártya vagy hitelkártya adatokat. Se neten, se telefonon. Más személyes adatot se adjunk ki, például ne áruljuk el hol lakunk, vagy olyasmit, ami alapján beazonosíthatnak.

Csábító ajánlat

A többi ajánlathoz képest túlságosan magas kereseti lehetőséget ígérő állások esetében érdemes gyanakodni. Illetve ha a munkaadó szállást, vagy ellátást biztosít, annak ellenértékét levonhatja a keresetből, csak ezt elfelejtheti előre közölni. Érdemes minden ilyen ajánlat esetén rákérdezni, lesz-e levonás, és ha igen, milyen mértékű.

Hatósági bejelentés

Arról se feledkezzünk meg amikor külföldön tervezünk munkát vállalni, hogy nem árt azt jelezni a hazai hatóságoknak, és kijelentkezni magyarországi lakcímünkről. Ugyanis annak érdekében, hogy az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamában dolgozó személy itthon mentesüljön a járadékfizetési kötelezettség alól (illetve, hogy elkerülje a kettős járulékfizetést), bejelentést kell tennie az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP). Ezt a külföldi biztosítási jogviszony létrejöttét, illetve megszűnését követő 15 napon belül szükséges megtenni. Amennyiben ezt valaki elfelejti, akkor bizony mulasztási bírságot is kiszabhatnak rá. Ugyanakkor a NAV-nak csak akkor tartozunk bejelentési kötelezettséggel, ha korábban bejelentkeztünk járulékfizetésre, és ez a kötelezettségünk a külföldre költözéssel összefüggésben megszűnik - tájékoztatta korábban a Pénzcentrumot az Adóhatóság.

Először inkább család nélkül

Ha egy család közös kiutazást tervez, érdemes először annak a szülőnek útra kelnie, akinek már biztos álláslehetősége van. Ő utána biztosítani tudja a lakhatási és megélhetési körülményeket, szükség esetén kintről tud oktatási lehetőségeket keresni a gyerekek számára.

Bankolás

Ha például Angliába megyünk dolgozni, ott nyitnunk kell egy helyi bankszámlát, és fontban fogjuk rá kapni a fizetésünket. Ezek után minden tranzakción, amit az itthoniakkal folytatunk, sokat bukhatunk, mert egy-egy nemzetközi utalás díja több ezer forint is lehet. A devizautalásos tranzakciók már alapból drágák, emellett a bankok által használt átváltási árfolyamok miatt is jelentős összegeket veszthetünk. Azaz az itthoni perspektívából nézve egy-egy utalás több ezer forintunkba is kerülhet. Érdemes ezért alternatív megoldásokat keresni a pénzküldésre. Például a TrasferWise-zal középárfolyamos váltással küldhetünk pénzt, és 0,5 százalékos díjért (minimum egy euróért) vehetjük igénybe a szolgáltatást.
  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A kiküldetés a legelőnyösebb, avagy fontos tájékozódni a külföldi munkavállalás lehetőségeiről

A külföldi munkavállalásnál a kiküldetés előnyeire hívta fel a figyelmet az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) keddi... Teljes cikk

Lehet távmunkázni, csak előléptetés nem jár érte

A világ egyik legnagyobb technológiai vállalatának tartott Dell új irányelvei szerint nem jár előléptetés azoknak a munkavállalóknak, akik nem... Teljes cikk

Sok vezetőt hozhat nehéz helyzetbe az új bevándorlási törvény

Sok hazai vállalatnak okoz problémát, hogy vezető vagy magas pozícióban lévő külföldi kollégáik papíron igazolt végzettség hiányában az új... Teljes cikk