Szerző: Kis Eszter
Megjelent: 6 éve

Mit csináljunk, ha munkanélkülivé válunk?

Nézzünk néhány tippet, amelyeket a BBC gyűjtött össze valamint a HR Portál ötleteket kért karriertanácsadótól is.

Az állásvesztéssel járó hirtelen szabadság egyszerre lehet ijesztő, ugyanakkor felszabadító is, ez persze függ attól, hogy van-e némi tartalékunk, kapunk-e még néhány hónapig végkielégítést. Lehet egy kicsit lazítani, időt szánni olyan dolgokra, amire eddig kevesebb vagy egyáltalán nem jutott. Azonban vigyázzunk, ne folyjanak össze a napok, mint egy különösen hosszú szabadság esetében.

Herczku Mónika karriertanácsadó szerint az állás elvesztése komoly stresszt jelent. "Az állás elvesztése egy komoly stressz faktor, ezért itt is van egy "gyászidő", amíg feldolgozza, hogy mi történt, mennyiben volt a történtekben hibás, legközelebb mit tegyen másképpen. Ennek időtartama változó, de fontos, hogy ne keseregjen túl hosszú ideig az elveszített munka miatt, és ne essen bele az önsajnálat egyre mélyülő gödrébe, hanem kezdjen el új lehetőségeket keresni. A munka nélküli időszak 3. hónapja illetve a 6. hónap eltelte után lesz a munka kereső egyre rosszkedvűbb, minden hónap elteltével lesz egyre nehezebb lelkileg is feldolgozni a kudarcokat, az állástalanságot."

Tanulás, tréning

Például érdemes továbbképezni magunkat. Ez mutatja az elkötelezettséget és a kezdeményező készséget. Ugyanakkor érdemes a saját területen képpződni tovább, különösen, ha valakinek egy szakmában már jelentősebb gyakorlata van. Akkor igyekezzen a legfrissebb trendeket követni, nem biztos, hogy hatékony, ha teljesen más irányban kezd el próbálkozni. Vagy lehet nyelvet tanulni, tökéletesítheti informatikai tudását, akár online tanfolyamokon, teszi hozzá a karriertanácsadó.

Blogírás

A mai világban egy szakmai blog elindítása is pozitív képet sugározhat. Egyrészt egy önéletrajzban megemlítve azonnali lehetőséget kínál arra, hogy a reménybeli munkáltató azonnal lássa a szakmai felkészültséget, a lelkesedést, képet alkosson a jelöltről. Ugyanakkor érdemes arra is felkészülni, hogy egy esetleges interjún szóba kerülhet a blog tematikája. Valamint itt is érdemes elválasztani a szakmai és magánjellegű online jelenlétet.

A kapcsolati háló is addig igazán hatékony, ameddig "friss", erősíti meg Herczku Mónika is. "Ha tudomására jut, hogy a munkája hamarosan megszűnik,akkor azonnal kezdje "izzítani" a kapcsolati hálóját, addig, amíg még pozícióban van. Könnyebb olyankor kérni, amikor még van egy munkahelye, mint amikor már állás nélkül van." Ugyanakkor ha bárkihez segítségért fordulunk érdemes precízen leírni mit is szeretnénk, miben kérünk segítséget, milyen terület iránt érdeklődünk, ne várjuk, hogy minden ismerősünk ezt automatikusan tudja. Ne hagyatkozzunk sejtésekre, hanem legyünk lénygre törőek.

Ne ijedjünk meg a konzultációs vagy szerződéses, határozott idejű vagy projekt alapú munkáktól sem. Ezek egyrészt érdekesek, másrészt jövedelmezőek lehetnek, ráadásul mint erről már korábban írtunk, egyre inkább tendencia az ilyen foglalkoztats a munkaerőpiacon, még ha ez nem is segíti elő a biztonságérzetet, a stabilitást.

Magyarországon is egyre többen felismerik, hogy akár önkéntes munkát is érdemes végezni ezekben az időszakokban, mert ugyan pénzt nem hoz, de emberek között tölt időt, feladata van. Sokszor ilyen esetben is használható a szakmai tudás, ráadásul jól mutat, hogy valaki hajlandó a közösségért is tenni.

Mindezen túl persze jó ha az így végzett tevékenységet jól el is tudjuk adni. Így érdemes az önéletrajzban is úgy elhelyezni, hogy a HR-s azt biztosan észrevegye, nem pedig elrejteni a többi információ sorában. egy brit fejvadász szerint mindössze 5-7 másodpercet töltenek a személyzetisek illetve állásközvetítők egy-egy életrajz gyors áttekintésével, így ez alatt kell kellően felkelteni valami kiemelkedő dologgal felkelteni a figyelmüket, hogy aztán tüzetesebben is megnézzék az adott életrajzot. Fontos, hogy írjuk bele a motivációs levélbe, sőt az interjún is szóba hozhatjuk mindazokat a tevékenységeket, amit a munkanélküliség időszaka alatt végeztünk.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Felmondási idő

A felmondási idő az az időtartam, amit a munkavállaló a felmondás után munkában tölt az aktuális munkahelyén. A felmondási idő a felmondás... Teljes cikk

Az őszinteségnek ára van

Egy főkönyvelő története, aki el akarta végezni a munkáját, de ezzel azt érte el, hogy elbocsátották. A Vezetői Mesterműhely bloggerének, Andó... Teljes cikk

Így csökkentik a létszámot az autószektorban

Hagyják elszivárogni a munkaerőt az autóipari beszállítók, válaszul az ágazat lejtmenetére. A többség kivár, tömeges leépítést nem terveznek a... Teljes cikk