Szerző: Kis Eszter
Megjelent: 7 éve

Mit csináljunk, ha munkanélkülivé válunk?

Nézzünk néhány tippet, amelyeket a BBC gyűjtött össze valamint a HR Portál ötleteket kért karriertanácsadótól is.

Az állásvesztéssel járó hirtelen szabadság egyszerre lehet ijesztő, ugyanakkor felszabadító is, ez persze függ attól, hogy van-e némi tartalékunk, kapunk-e még néhány hónapig végkielégítést. Lehet egy kicsit lazítani, időt szánni olyan dolgokra, amire eddig kevesebb vagy egyáltalán nem jutott. Azonban vigyázzunk, ne folyjanak össze a napok, mint egy különösen hosszú szabadság esetében.

Herczku Mónika karriertanácsadó szerint az állás elvesztése komoly stresszt jelent. "Az állás elvesztése egy komoly stressz faktor, ezért itt is van egy "gyászidő", amíg feldolgozza, hogy mi történt, mennyiben volt a történtekben hibás, legközelebb mit tegyen másképpen. Ennek időtartama változó, de fontos, hogy ne keseregjen túl hosszú ideig az elveszített munka miatt, és ne essen bele az önsajnálat egyre mélyülő gödrébe, hanem kezdjen el új lehetőségeket keresni. A munka nélküli időszak 3. hónapja illetve a 6. hónap eltelte után lesz a munka kereső egyre rosszkedvűbb, minden hónap elteltével lesz egyre nehezebb lelkileg is feldolgozni a kudarcokat, az állástalanságot."


Tanulás, tréningPéldául érdemes továbbképezni magunkat. Ez mutatja az elkötelezettséget és a kezdeményező készséget. Ugyanakkor érdemes a saját területen képpződni tovább, különösen, ha valakinek egy szakmában már jelentősebb gyakorlata van. Akkor igyekezzen a legfrissebb trendeket követni, nem biztos, hogy hatékony, ha teljesen más irányban kezd el próbálkozni. Vagy lehet nyelvet tanulni, tökéletesítheti informatikai tudását, akár online tanfolyamokon, teszi hozzá a karriertanácsadó.


BlogírásA mai világban egy szakmai blog elindítása is pozitív képet sugározhat. Egyrészt egy önéletrajzban megemlítve azonnali lehetőséget kínál arra, hogy a reménybeli munkáltató azonnal lássa a szakmai felkészültséget, a lelkesedést, képet alkosson a jelöltről. Ugyanakkor érdemes arra is felkészülni, hogy egy esetleges interjún szóba kerülhet a blog tematikája. Valamint itt is érdemes elválasztani a szakmai és magánjellegű online jelenlétet.

A kapcsolati háló is addig igazán hatékony, ameddig "friss", erősíti meg Herczku Mónika is. "Ha tudomására jut, hogy a munkája hamarosan megszűnik,akkor azonnal kezdje "izzítani" a kapcsolati hálóját, addig, amíg még pozícióban van. Könnyebb olyankor kérni, amikor még van egy munkahelye, mint amikor már állás nélkül van." Ugyanakkor ha bárkihez segítségért fordulunk érdemes precízen leírni mit is szeretnénk, miben kérünk segítséget, milyen terület iránt érdeklődünk, ne várjuk, hogy minden ismerősünk ezt automatikusan tudja. Ne hagyatkozzunk sejtésekre, hanem legyünk lénygre törőek.

Ne ijedjünk meg a konzultációs vagy szerződéses, határozott idejű vagy projekt alapú munkáktól sem. Ezek egyrészt érdekesek, másrészt jövedelmezőek lehetnek, ráadásul mint erről már korábban írtunk, egyre inkább tendencia az ilyen foglalkoztats a munkaerőpiacon, még ha ez nem is segíti elő a biztonságérzetet, a stabilitást.

Magyarországon is egyre többen felismerik, hogy akár önkéntes munkát is érdemes végezni ezekben az időszakokban, mert ugyan pénzt nem hoz, de emberek között tölt időt, feladata van. Sokszor ilyen esetben is használható a szakmai tudás, ráadásul jól mutat, hogy valaki hajlandó a közösségért is tenni.

Mindezen túl persze jó ha az így végzett tevékenységet jól el is tudjuk adni. Így érdemes az önéletrajzban is úgy elhelyezni, hogy a HR-s azt biztosan észrevegye, nem pedig elrejteni a többi információ sorában. egy brit fejvadász szerint mindössze 5-7 másodpercet töltenek a személyzetisek illetve állásközvetítők egy-egy életrajz gyors áttekintésével, így ez alatt kell kellően felkelteni valami kiemelkedő dologgal felkelteni a figyelmüket, hogy aztán tüzetesebben is megnézzék az adott életrajzot. Fontos, hogy írjuk bele a motivációs levélbe, sőt az interjún is szóba hozhatjuk mindazokat a tevékenységeket, amit a munkanélküliség időszaka alatt végeztünk.
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Fókuszban a megélhetési juttatások! A koronavírus-járvány a vállalatoknál talán a HR-es szakembereknek adta a legtöbb megoldandó feladatot. Olyan nehézségekkel kellett szembenézniük, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak. Nem maradt ki a kihívások sorából a dolgozói juttatások témája sem: a tapasztalat azt mutatta, hogy a pandémiás időszak alatt a cégek jelentős része nem tudta kiadni a juttatásokat a korábban megszokottak szerint. Egy gyorsan változó, bizonytalan piaci és jogi környezet komoly rugalmasságot igényelt és igényel a mai napig a munkáltatók részéről. A cégek számára elengedhetetlenné vált, hogy újragondolják korábban alkalmazott, bevált megoldásaikat, és olyan rendszert hozzanak létre, amelyet – az igények igen dinamikus, folyamatos változása okán – a későbbiekben is viszonylag könnyen tudnak alakítani, módosítani. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter